Magasinet M!

Bliv klogere på dine visdomstænder

Dette indhold er sponsoreret

Alt, som findes på denne jord, vil altid være i en konstant udvikling, hvilket også betyder, at vi mennesker har haft god tid til at blive klogere på, hvordan det hele har været engang, og hvad årsagen er til, at tingene er som de er i dag. 

Vi mennesker er ikke en undtagelse og har også ændret og udviklet os med tiden, især i forhold til den måde, som vi ser ud på. Det gælder både i forhold til ting som vores højde, kropsform og behåring. Et andet punkt, hvor vi også har ændret os i udseendet er, hvordan vores tænder ser ud. Det kan være spændende at blive klogere på, hvordan vi har set ud engang og vide hvorfor, at der er nogle ting på vores kroppe, som vi ikke længere har brug for på samme måde. Du kan her blive klogere på, hvorfor mange mennesker får fjernelse af visdomstand, og hvad visdomstænderne engang skulle bruges til. 

Hvilke tænder har vi i kæben? 

Et menneske har i løbet af sit liv to sæt tænder. De første tænder kaldes for mælketænderne. Mælketænderne består af 20 tænder, som begynder at vokse ud, når man er omkring seks måneder gammel. Alle mælketænderne er som regel på plads, når man rammer 2,5 års alderen, og de falder ud igen, når man er mellem seks og tolv år. 

Med tiden så bliver mælketænderne efterhånden erstattet af de permanente tænder. De permanente tænder begynder at komme frem fra, at man er omkring de seks år, og normalt er alle tænderne på plads, når man fylder 18 år. 

Voksne mennesker har i alt 32 permanente tænder, der er bestående af fire fortænder, to hjørnetænder, fire små kindtænder og seks store kindtændere, som alle kommer i både under- og overkæben.

Visdomstænderne er særlige 

Et menneske kan i alt få fire visdomstænder - to i underkæben og to i overkæben. Hos de fleste mennesker, så ankommer visdomstænderne, når man er omkring de 20 år, og visdomstænderne er derfor de sidste tænder, som vi mennesker får, i det blivende tandsæt. Nogle mennesker får dog aldrig deres visdomstænder, mens andre kan have dem liggende inde i kæbeknoglen, uden at de nogensinde bryder frem gennem tandkødet.  

Visdomstanden har med stor sandsynlighed fået sit navn, fordi det er den sidste tand, som mennesket får, og det er derfor en tand, som man først får efter, at man er blevet voksen og “vis”. Visdomstænderne har i dag ikke nogen speciel funktion og det, som derfor er specielt ved dem er, at mange mennesker i dag får dem fjernet.

Derfor får nogen fjernet visdomstænderne 

Gennem evolutionen, så er menneskets kæber blevet mindre. Mennesket anvender ikke sine tænder på samme måde, som det var nødt til engang, og det betyder også, at tænderne ikke bliver slidt lige så hårdt på, som de gjorde engang. Derudover er mennesket blevet god til at holde tænderne sunde, hvilket betyder, at der ikke er samme behov for den tredje kindtand, som der var engang. 

I takt med, at kæberne er blevet mindre, så gør det også, at der oftest ikke længere er plads til visdomstænderne i kæben, og når de samtidig ikke længere har en vigtig funktion for mennesket, så betyder det også, at visdomstænderne kan give anledning til problemer. Derfor er der flere mennesker, som får fjernet deres visdomstænder, så de ikke længere sidder i vejen. 

Sådan finder man ud af om visdomstænderne skal fjernes

Når man er hos tandlægen, så holder de ofte øje med, hvordan situationen står til med visdomstænderne. Er visdomstænderne fuldt frembrudt i munden, så bliver der ikke gjort noget særligt, da tandlægen åbenlyst vil kunne se, at visdomstænderne er fremme. 

Hvis visdomstænderne er delvist frembrudt i munden, så vil tandlægen ofte tage et røntgenbillede, så han eller hun kan vurdere, om der er plads i kæben til, at tanden kan komme helt frem. Viser røntgenbilledet, at der ikke er plads, så skal tanden i langt de fleste tilfælde fjernes, så man undgår fremtidige problemer med tanden, som for eksempel betændelse. 

Er tanden slet ikke kommet frem, så vil tandlægen kunne se på et røntgenbillede, om det er fordi man ikke har en visdomstand, eller om den er begravet længere nede i kæben. Er tanden begravet i kæben, så vil tandlægen vurdere, om der er grund til at fjerne den, eller om det ikke har nogen risiko at lade den ligge. 

Når visdomstanden skal fjernes

Skal man have fjernet sine visdomstænder, så er det vigtigt, at man har en tandlæge, som man er tryg ved. Er man ikke det, så kan det være nødvendigt at skifte til en ny tandlæge

Har tandlægen vurderet, at en visdomstand giver problemer i munden, så er der overordnet to forskellige måder, som det kan blive gjort på. Hvis visdomstanden er fuldt frembrudt i munden, så vil den kunne blive fjernet hos tandlægen ved en simpel tandudtrækning. Men er tanden ikke er helt frembrudt, så er en operation desværre nødvendig. Operationen foregår med lokalbedøvelse, og tandlægen vil vurdere, om han eller hun selv kan gøre det, eller om det er nødvendigt at lave en henvisning til en specialist i kæbekirurgi. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt