Magasinet M!

Bombemanden fra Bandidos

M! har mødt Lennart Elkjær i Vridsløselille Statsfængsel til en snak om rockerkrig, livet i Bandidos - og hvorfor han slog sin bedste ven ihjel.

Klokken var otte minutter over ni, da det øredøvende brag fra eksplosionen skar sig gennem den lune efterårsluft. Stikflammerne stak højere end trætoppene, og gartneren, som var i gang med at trimme buskene foran Glostrup Hospitals børneafdeling, fik to chok den dag. Det første, da bilen, der netop havde passeret ham på vejen, eksploderede. Det andet, da førerens fod sekunder efter landede foran ham i græsset.

Manden i bilen var død på stedet, og minutter senere var området foran Glostrup Hospital et sandt mylder af politi, ambulancefolk, rystede vidner og tililende læger. En af dem fandt offerets overkrop på parkeringspladsen, og kunne konstatere, at der var tale om den 31-årige, tidligere Bandidos-rocker Mickey Borgfjord Larsen, som netop havde været til genoptræning på hospitalet. Politiet var ikke i tvivl om, at man stod med et internt rockeropgør. Nu skulle de bare finde ud af, om gerningsmændene skulle findes hos Mickeys gamle fjender i Hells Angels - eller blandt hans gamle venner i Bandidos.

ANNONCE
Bombemanden fra Bandidos
Mickey Borgfjord Larsen havde fjender i både Bandidos og Hell's Angels.

"Det er svært at sige, hvem der hadede Mickey mest," udtalte Glostrups politimester Jørn Bro.

Mødte offer i fængslet
Tre måneder efter bombemordet ved Glostrup Hospital anholdt politiet den dengang 32-årige Lennart Elkjær for drabet på Mickey Borgfjord Larsen. Lennart Elkjær var ikke blot blandt de absolutte topfolk i Bandidos i Danmark - han var også Mickeys tidligere bedste ven. Halvandet år senere blev han sammen med en anden Bandidos-rocker, Jacob Andersen, idømt 16 års fængsel for drabet.

Nu har Lennart sagt ja til at mødes med M! i Vridsløselille Statsfængsel - det første besøg fra en journalist, han nogensinde har sagt ja til - for at fortælle historien om, hvorfor og hvordan han slog sin tidligere ven ihjel.

ANNONCE
Bombemanden fra Bandidos
Lennart Elkjær stiftede bekendtskab med Bandidos, da han var 20 år gammel.

Lennart Elkjær er vokset op i Ballerup, og hans liv lignede de fleste unges, indtil han i 1992, som 20-årig, meldte sig til Forsvaret. "Jeg var i Kamptropperne i Næstved, og min plan var, at jeg skulle til Eksjugoslavien som FN-soldat. Men en aften, kort inden jeg skulle af sted, kom jeg op at slås med to andre fra kasernen. Dagen efter blev jeg smidt ud af Forsvaret og blev idømt 30 dages hæfte. Det blev min skæbne."

Lennarts dom skulle afsones i det åbne fængsel i Gripskov, og her stiftede han første gang bekendtskab med både Bandidos - og blev venner med manden, han senere skulle slå ihjel. "Der sad en fyr i fængslet, der kendte nogle af medlemmerne nede på Falster. Klubben var lige kommet til Danmark dengang, så jeg kendte den ikke, men de kom på besøg og fortalte om den. En af dem, der kom forbi var Mickey," fortæller Lennart. Mickey Borgfjord Larsen var på det tidspunkt prøvemedlem i Bandidos, og det samme blev Lennart i klubbens afdeling i Stenløse, kort efter at han igen var på fri fod.

Måtte ikke være kriminel
"Jeg gik til boksning, var lidt af en slagsbror, og solgte lidt hash ind imellem. Men det der trak, var nu ikke det med at være gangster. Det var æren og kammeratskabet. Jeg havde altid været vild med mafiafilm, og pludselig fandt jeg en klub, der stod for de samme ting, som dem i Godfather gjorde." Ifølge Lennart var den kriminelle gevinst ved at komme med i Bandidos da heller ikke ret stor i begyndelsen. "Jeg havde lettere ved at sætte mig på mere af hashsalget i Ballerup, fordi folk frygtede mit rygmærke. Men jeg brugte nu mest tid på at skrubbe lokummer og vaske gulve i klubhuset. Man får en sponsor, når man begynder i klubben. Det er ham, der hjælper dig til rette, og ham, der irettesætter dig, hvis du ikke opfører dig ordentligt.

ANNONCE
Bombemanden fra Bandidos
Mange frygtede Lennart Elkjær på grund af hans Bandidos-rygmærke.

Min sponsor gik meget op i at fortælle mig, at jeg ikke skulle være kriminel. Han var faktisk helst fri. Klubben betaler nemlig 4.500 kroner til hvert medlem, der sidder i fængsel, og de penge ville de selvfølgelig helst spare. Desuden kunne de jo ikke bruge mig til noget, hvis jeg skulle i spjældet," fortæller Lennart. Og bruge ham, der skulle Bandidos. Der var nemlig udbrudt rockerkrig i Danmark.

Attentat på Jønke
I dag hævder Lennart, at han ikke selv deltog i nogle af de store attentater under krigen mod HA i 1996 og 1997. "Jeg var stadig på prøve under rockerkrigen, og så må man ikke sidde med til de ugentlige møder i klubben. Så jeg fik ikke ret meget at vide om, hvad der foregik. Jeg sørgede mest for, at de fuldgyldige medlemmer kunne være i fred i de sommerhuse, hvor de boede for at være i sikkerhed, og så rendte jeg ærinder og smurte mad for dem," fortæller Lennart.

Det var midt i en køkkentjans, han fandt ud af, at hans kammerat Mickey muligvis ikke holdt sig lige så meget i ro. "Et af de fuldgyldige medlemmer fortalte mig, at Mickey var blevet anholdt efter en biljagt. Han var både blevet sigtet for at bryde IND i Jyderup Statsfængsel og forsøge at slå Jønke ihjel og for at have været med til at affyre en panserværnsraket mod Hells Angels klubhus på Titangade på Nørrebro.

ANNONCE
Bombemanden fra Bandidos
Hell's Angels-rockeren Jørn 'Jønke' Nielsen blev forsøgt myrdet af Mickey, mens han afsonede en fængselsstraf.

Jønke overlevede, men både en HA'er og en kvinde, der havde været så dum at gå til fest hos dem, blev dræbt ude på Nørrebro," siger Lennart. Rockerkrigen var på sit højeste, og Lennart begyndte nu også selv at tage sine forholdsregler. "Jeg sov aldrig det samme sted to nætter i træk. Jeg gik med skudsikker vest, og jeg havde et kort i hovedet over, hvor vi havde gravet våben ned i Ballerup. Hells Angels var ude at lede efter mig to gange, men heldigvis hørte jeg, at de havde været 15-16 stykker, og når der kommer så mange, så skal man ikke slås ihjel. Så skal man bare have tæsk. Det er først, når der kun kommer et par stykker og spørger efter dig, at du skal være bange."

Mickey Borgfjord Larsen blev løsladt i midten af 1997 uden at være tiltalt for drabsforsøgene. Politiet havde ikke beviser nok. Kort efter sluttede rockerkrigen i Danmark. "Jeg var faktisk ked af, at der blev fred. Jeg var lige blevet fuldgyldig, og så var det hele bare forbi. Mickey havde det på samme måde," fortæller Lennart.

Drabet på Karate Claus
I 2001 skete der noget, der slog alvorlige skår i venskabet mellem Lennart Elkjær og Mickey Borgfjord Larsen. Rockeren Claus Bork Hansen, også kaldet 'Karate Claus', blev uvenner med ledelse i Bandidos. Så meget, at han ikke blot blev smidt ud af klubben i 'bad standing' - han blev også slået ihjel. Lennart blev sigtet for drabet. "Politiet havde ikke beviser til at tage sagen i retten. Det viste sig, at det eneste de havde på mig, var et vidneudsagn fra Mickey. Han påstod, at han vidste, at jeg havde myrdet Claus," siger Lennart, der i mellemtiden var avanceret til såkaldt krigsminister i Bandidos.

Han og Mickeys venskab var faktisk kommet på skæv kurs allerede inden mordet på Karate Claus i 2001. Det startede med et fejlslagent cigaretkup i Ishøj. "Jeg tjente penge på hash, og på, at beskytte et bordel i Ballerup. Men ind imellem lavede Mickey og mig også et knæk. Desværre kom strisserne og spolerede et tyveri i Ishøj. Vi stak af, men Mickey havde efterladt sin bil på gerningsstedet, så han var ikke svær at finde." De to rockerkammerater blev enige om et falsk alibi, men da Mickey året efter havde brug for at give politiet nogle indrømmelser for at slippe ud af et par andre sager, tilstod han alligevel indbruddet. Lennart blev trukket med i faldet og fik et år i fængsel. "Det ødelagde vores forhold. Og da Mickey så også forsøgte at hænge mig op for mordet på Claus, var det nok. Så besluttede jeg at slå ham ihjel."

ANNONCE
Bombemanden fra Bandidos
Lennart var blevet 'Krigsminister' for Bandidos, da han blev anklaget for at have slået 'Karate Claus' ihjel. Her ses to Bandidos-medlemmer fra rocker-miljøet i Danmark.

Bomben
I løbet af sommeren 2003 fandt Lennart ud af, hvor Mickey afsonede sin dom - og at han havde uledsaget udgang, så han kunne køre på hospitalet for at genoptræne sit dårlige knæ. "Jeg købte en bombe for 15.000 kroner. Den bestod primært af noget sprængstof, en detonator og en mobiltelefon. Mobiltelefonen var sat til at vibrere, og når man ringede til den, aktiverede den detonatoren," fortæller Lennart.

Han afslører også, at han fik hjælp af to kammerater. Den ene holdt øje med, hvornår Mickey forlod Glostrup Hospital, den anden sad sammen med Lennart i en bil syd for København, da de aktiverede bomben. "Jeg fik et opkald fra min ven ved hospitalet, da Mickey sad i sin bil. Så ringede jeg op til bombetelefonen. Min ven fik æren af at trykke på den sidste tast. Og så ringede jeg op til fyren ved hospitalet igen. 'Hold kæft, et brag, se at komme væk', sagde han bare. Så gav os, der sad i bilen, hinanden en krammer."

Efter drabet stak Lennart af til Tyskland, hvor han gemte sig hos venner fra Bandidos. Han havde egentlig fået tilbudt at rejse til Australien på en ny identitet, men efter en måned savnede han sine børn så meget, at han besluttede at vende hjem. Halvandet år senere blev han idømt 16 års fængsel for drabet på Mickey, blandt andet baseret på data fra hans mobiltelefon. Hans klubkammerat, Jacob Andersen, fik ligeledes 16 år. Politiet mente, han var Lennarts medgerningsmand. Mindst en af bagmændene bag mordet på Mickey Borgfjord Larsen er altså stadig på fri fod.

"Vi var tre om det, men jeg afslører aldrig navnene på de to andre. Jeg har lavet min bog for at give mine børn en forklaring på, hvad jeg har lavet, og hvorfor jeg er blevet, som jeg er, og jeg har været meget ærlig. Men jeg kunne aldrig finde på at stikke nogen," siger Lennart, der ikke håber, at hans egen sønner en dag ender i Bandidos. "Det er det rigtige for mig. Det er det eneste, jeg kan finde ud af. Men det er kun en ud af 1000, der kan holde til det liv, så jeg håber, at mine børn holder sig langt væk."

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce