Brug en boligadvokat som førstegangskøber
Boligpriserne i Danmark er høje. Faktisk har de gennemsnitlige priser for fast ejendom i kongeriget ikke været højere siden lige før finanskrisen i 2008. Så hvordan kommer man som førstegangskøber ind på markedet? Det prøver vi at hjælpe dig lidt med her.
Ejendomsmægler vs. selvsalg
En god måde at starte sin boligsøgning på, er ved at se på ejendomme som sælges udenom en ejendomsmæglerkæde, altså såkaldte ”selvsalg”. Ofte er der nemlig penge at spare i fm. selvsalg, da sælgeren ikke skal betale mæglersalærer og dermed kan sætte prisen for sin bolig en anelse lavere, men stadig gøre en god handel.
I stedet for en ejendomsmægler vælger de fleste selv-sælgere at alliere sig med en boligadvokat, der kan hjælpe med alle de formelle dokumenter, kontrakter osv., så der ikke er nogen slinger i valsen. Men en boligadvokat er ikke kun forbeholdt sælger. Som køber kan du også vælge at hyre en boligadvokat, hvilket kan være en god investering.
Boligadvokatens rolle er ikke at fremlægge beviser i en retssal og overbevise en jury om, at du skal have 50% i afslag på prisen, som man måske kunne tro, hvis man har set for mange amerikanske serier. En boligadvokat er ganske enkelt en juridisk rådgiver, der kan hjælpe dig med at gennemgå de mange dokumenter i fm. en bolighandel og således sikre, at du ikke ender med at købe katten i sækken.
Få sat din drøm i system
Fordi det bl.a. var ubalance på boligmarkedet, der var medvirkende til finanskrisen i 2008, er der indført nye regler i fm. med køb af fast ejendom. Tidligere forholdt det sig sådan, at man kunne låne 20% af boligens pris i banken og 80% i et realkreditinstitut. Sådan er det ikke mere. Du kan stadig låne de 80% i realkreditten, men nu kun 15% i banken. Det vil sige, at du selv skal opspare/finansiere de sidste 5% af boligen.
5% lyder måske ikke af så meget, men hvis boligen du har udset, koster 3 millioner, så er 5% jo 150.000 kroner, som du skal tilvejebringe INDEN banken vil indgå en låneaftale med dig.
En opsparing af den kaliber kan være svær at realisere, hvorfor det er en god idé at få sat sin drøm i system.
Ved at lægge et budget kan du få et overblik over din økonomi og dermed se, hvor mange penge du reelt har mulighed for at lægge til side hver måned.
Jo før du starter en opsparing, desto bedre
Hvis du lægger 1500 kroner fra hver måned, tager det 8 år og 4 måneder at opspare 150.000, men i stedet for at fokusere for meget på beløbet, kan du prøve at fokusere på tidshorisonten og drømmen. Dermed forstås, at du skal regne baglæns og sige 150.000 divideret med 5 år = 30.000.
30.000 divideret med 12 (antal måneder på et år) = 2.500
Så for at drømmen kan gå i opfyldelse, skal du altså lægge 2500 til side om måneden.
Vi ved, at det ikke er nogen nem opgave, men ved at sætte sig et konkret mål og en tidshorisont, er drømmen bestemt ikke uopnåelig.