Magasinet M!

Cosworth skal bygge motoren til Red Bulls nye hypercar

Red Bull RB 17 får måske ikke vinger - men tæt på

Red Bull Racing kunne forleden fejre 20-års jubilæum på Goodwood Fetival of Speed, og det jubilæum blev blandt andet markeret med annonceringen af prestige-projektet, som går under navnet RB17 - Red Bulls kommende, ekstreme hypercar. 

For at få seriøst styr på motoren i den kommende bil er RB indgået i et samarbejde med den legendariske britiske motor-fabrikant Cosworth. 

Mange bilentusiaster vil nok genkende Cosworth som navnet bag de kraftfulde motorer i ikoniske modeller som Ford Sierra RS Cosworth og Ford Escort RS Cosworth. De slæder satte en flot standard for højtydende motorer og solidt ingeniørarbejde, i samtiden og blev hurtigt favoritter blandt motorsportsentusiaster.

RB17 = V10 bæst

Udviklingen af motoren begyndte allerede i juni 2023, hvor det blev besluttet, at en 90° V10-motor var den bedste løsning.

En af de mest specielle funktioner ved motoren er anvendelsen af Air Valve Spring (AVS) teknologi til ventilaktivering, som er en innovation hentet direkte fra Formel 1. Sådan lyder det fra Cosworth, der fortæller at teknologien gjorde det muligt for V10-motorer i 2000'erne – som eksempelvis Cosworth TJ2005, der drev Red Bulls debut RB1 – at køre op til 19.000 omdrejninger i minuttet. 

RB17-motorens omdrejningshastighed vil være elektronisk begrænset til 15.000 omdr/min, det samme som aktuel er i F1-motorer. Motorens specs betyder at Cosworth kan opfylde Red Bulls krav til motorens levetid på 24.000 kilometer, samtidig med at de leverer en ultimativ køreoplevelse for de blot 50 fremtidige ejere af RB17.


Dr. Florian Kamelger, CEO hos Cosworth, udtaler: "At udvikle højtydende motorer er det, virksomheden blev skabt til at gøre. At udvikle denne V10 for en flerfoldig Formel 1 verdensmesterskabs-vindende virksomhed som Red Bull er fantastisk for Cosworth-brandet, især når vi kan lade denne motor køre op til 15.000 rpm. Vi er begejstrede for at bygge videre på vores forhold til Red Bull og bringe nogle af de største hjerner i branchen sammen for at producere en virkelig verdensklasse maskine. Vi er godt i gang med udviklingen: Det er allerede et år siden, vi begyndte projektet, og vi ser frem til at dele mere om dette spændende partnerskab."

Cosworth har en enestående ekspertise i at designe, udvikle og fremstille højtydende motorer til gadebiler, og de udnytter deres rige arv fra at skabe drivlinjer til verdens mest krævende motorsportsmesterskaber. Udviklingen af den 6.5-liters V12 til Aston Martin Valkyrie, 3.9-liters V12 til Gordon Murray Automotives T.50 og T.33, samt Bugatti Tourbillons 8.3-liters V16 er alle resultatet af Cosworths arbejde. 

Red Bulls RB17 forventes med den 4,5 liter store V10 motor at kunne levere en tophastighed på den anden side af 350 kilometer i timen... Hvis Red Bull giver RB17 vinger, burde det være nok til at kunne lette - i hvert fald set i lyset af at en Boeing 737 slipper landjorden når den krydser de 300 km/t!

ANNONCE
Del

Seneste nyt