Magasinet M!

Dansker fik velfortjent 3. plads til The World's Most Passionate Bartender

Få opskriften på Daiquiri #43!

Når det kommer til bartenderkonkurrencer, så har det ofte været målrettet mod at være den største gøgler - du ved, flair, vilde kast med flasker og ikke mindst voldsomt mange spagatspring for at hælde 2-3 væsker sammen. Vi har alle set videroene, vi har alle syntes, at det var fedt, men nu er det også tid til at udvikle sig.

Og heldigvis virker branchen for bartendere til at bevæge sig mod den mere professionelle tilgang til den ædle kunst at mixe en drink - her snakker vi sans for råvarer, smagsnuancer, æstetik og det gode håndværk. Pludselig kan man i mange henseender se en bartender ikke længere som en gøgler, men en kunstner.

En kunstart, som Licor 43 har forsøgt at hylde med deres konkurrence The World's Most Passionate Bartender. Her går man nemlig ikke efter showmansship, men hiver manden frem i lyset og ser passionen mellem manden og hans drink. Her kommer håndværket i fokus, og man kan altså ikke længere kaste flasker i luften for at imponere - nu skal der opfindsomhed og connoisseurs på bordet.

Til dette års konkurrence kom en danske på podiet med en fornem tredjeplads, hvor finalen indebar at man skulle kunne mixe en drink med hovedingredienser i form af Licor 43 og kaffe. En benhård konkurrence mellem 16 forskellige bartendere, der skulle kreere passion i deres drink og Rasmus Greve Christiansen fra MASH i Odense fandt sin vej til podiet.

ANNONCE
Dansker fik velfortjent 3. plads til The World's Most Passionate Bartender

"Det har været en sjov og virkelig udfordrende oplevelse. Man bliver tvunget til at tænke kreativt, når man skal arbejde med den samme spiritus tre dage i træk. Desuden har jeg fået en masse inspiration fra de andre landes deltagere, som jeg kan bruge hjemme bag baren. Jeg er selvfølgelig glad for min 3. plads - når man er oppe imod 15 superdygtige bartendere fra hele verden - men jeg sætter næsten endnu mere pris på den sparring og inspiration, jeg har fået fra netop de her 15 bartendere," fortæller Rasmus Greve Christiansen.

1) Nu handlede konkurrencen om passion hos bartenderen - hvordan forvandler man passion til en smag?

Passion er i mine øjne glæden over at have en masse viden om dét, man laver, men også at have en vilje og lyst til hele tiden at lære mere. Det vil sige, at man altid søger efter viden og dermed også nye smagssammensætninger. Så man kan vel godt sige, at der på den måde bliver lagt passion i smagen.
Det er dog vigtigt at påpege, at mange af denne typer konkurrencer ikke udelukkende handler om smag. Selvfølgelig er det vigtigt, at din konkurrencecocktail smager godt, men det er i ligeså høj grad din præsentation, historie, udstråling osv. der bliver sat fokus på - og især i netop denne konkurrence havde de stort fokus på de ting, der ligger udover "bare" smagen.

2) Har bartender-imaget ændret sig fra at være Tom Cruise i Cocktail, til en person der værner om det gode håndværk? Mere professionalisering og respekt i faget måske?

Absolut! Folk eksperimenterer med både teknikker og ingredienser, og folk begynder at forstå, at der rent faktisk er lagt tanker og idéer bag de cocktails, du får på gode barer, på samme måde som maden på gode restauranter, f.eks.

3) Hvordan kom idéen til din drink og hvor lang tid brugte du på at udforme den?
Vi fik til opgave at lave en cocktail med Licor 43 og kaffe, og jeg blev faktisk taget lidt på sengen, da den cocktail jeg havde forberedt hjemmefra, var blevet brugt tidligere i konkurrencen, så jeg stod og skulle komme op med en ny cocktail på 43 minutter. Jeg var hovedsageligt inspireret af den klassiske Hemingway Daiquiri, da vi en af aftenerne havde været på besøg på en af de ældste cocktailbarer i Europa, hvor Hemingway siges at have været stamgæst, når han var i Barcelona. De fleste forbinder kaffe med mørke, varme smage, men jeg ville gerne lidt imod strømmen og lave noget friskt og syrligt istedet. 

ANNONCE
Dansker fik velfortjent 3. plads til The World's Most Passionate Bartender

Hvis du skulle være interesseret i at prøve kræfter med Rasmus Christiansens cocktail, så har du opskriften herunder - vi har allerede skrevet den bag øret til årets nytårsdrink!

Daiquiri #43

3 cl Licor 43

3 cl Diplomatico Mantuano

2 cl Koldbrygget kaffe

2 cl Friskpresset lime

2,5 cl Friskpresset pink grape

1 bar-ske mixed peberkorn.

Fremgangsmåde:

Peber muddles i shaker, resten af ingredienserne tilføjes og det hele - der shakes hårdt med is. Drinken finestraines over i et nedkølet coupe-glas og serveres med varm kaffe, der hældes over tør-is.

ANNONCE
Dansker fik velfortjent 3. plads til The World's Most Passionate Bartender
Del

Seneste nyt

ANNONCE