Magasinet M!

Dark web-pushere dropper salget af Fentanyl

Hvad er bedre en stoffer? Kapitalistiske markedskræfter der får sælgere til at selvregulere. <3

En udgivelse af Mark Townsend fra The Guardian rapporterer, at markedspladserne på det famøse dark web har bandlyst salget af det syntetiske opioid, fentanyl. 
Fentanyl kan være op til hundrede gange mere potent end opiatet heroin. Da stoffet er mere potent, skal der ikke meget til, før man falder i fælden og blive afhængig af stoffet. 
Misbrugere kan også opleve, at det er sværere at styre doseringen, hvilket igennem årene har ført til adskillige dødsfald.

De mange dødsfald er årsagen til, at fentanyl især i USA har fået stor mediebevågenhed. 
Ifølge Townsend har operatørerne af nogle markedspladser, valgt at bandlyse salget af fentanyl, fordi de vurderer, at risikoen for at politiet vil slå hårdt ned på dem, stiger på grund af det øgede fokus på stoffet.

Townsend uddyber, at dark web-operatører har delistet den smertestillende substans og placeret fentanyl i samme kategori som håndvåben og eksplosiver, hvilket betyder, at de betragtes som genstande, der er alt for risikable at handle med. 

Der er selvfølgelig stadig nogle markedspladser, der stadig sælger både våben og fentanyl, men det er vigtigt at påpege at den langsomt voksende bevægelse, hvor individer på det mørke net selvcensurerer ved at bandlyse salget af visse produkter i den grad, er nyhedsværdig. Og nødvendig.

Det anslås at fentanyl gjorde sit indtog i Storbritanien for 18 måneder siden og har allerede taget livet af 160 mennesker - og dette er på trods af, at nogle dark web-sælgere gør deres købere opmærksomme på, at stoffet kan tage livet af dem.

At de kriminelle bagmænd vælger at stoppe salget af så farligt et stof må være tegn på en nyfunden respekt for ordensmagten eller nogle moralsk overvejelser om at redde folk fra afhængighed. Eller hvad?

Er det frygten for politiets indblanding eller er der andre forklaringer?

ANNONCE
Dark web-pushere dropper salget af Fentanyl

Fra mit forkrommede perspektiv som en dimittend fra dansk kapitalismes højborg, Copenhagen Business School, så kan bevæggrundene for pushernes nyfundne moral og lovlydighed forklares anderledes. 

Det er ikke nødvendigvis risikoen for, at politiet kan finde på at gribe ind, der driver dem til at bandlyse salget af fentanyl - omend det sikkert også er en faktor, som de har i overvejelserne. 

Økonomens første regel:
Man påtager sig ikke en risiko uden at blive kompenseret for den.

Regel nummer 1 kan også bruges til at forklare en af de primære årsager til, at nogle vælger at blive selvstændige. Der er en stor risiko forbundet med at være selvstændig, men til gengæld er gevinsten også tilsvarende stor, når det lykkes.

Hvis en dark web-operatør ikke vurderer, at indtjeningen fra transaktionerne ved at tillade salg af fentanyl på han eller hendes markedsplads kan modsvare risikoen for bøde og fængselsstraf, hvis lovens lange arm kommer forbi, så vil de gøre alt for at minimere deres risiko. Det betyder, at de kan vælge af bandlyse salget af et stof som fentanyl.

For en økonom er der trods alt ikke en grund til at påtage sig risiko, hvis man ikke bliver belønnet for det.

Økonomens anden regel:
I et marked med mange konkurrenter, bør du differentierer dit produkt.

Det mørke net er et forunderligt slaraffenland med rigtig mange forskellige markedspladser, hvor man kan købe genstande, som man umiddelbart ikke kan finde i den typiske webshop. Det inkluderer bl.a. stoffer, steroider, våben, hælervarer og mystery boxes (sidstnævnte er dog mest af alt er glorificerede lootcrates).

Som enhver anden virksomhed, så ønsker man at skille sig ud fra konkurrenten, men hvordan gør man lige det, når man som operatør ikke sælger stofferne direkte, men blot tjener penge på de sælgere der gør? 

Da operatøren ikke kan bestemme prisen eller kvaliteten af produkterne, der bliver solgt, kan han reelt kun skrue på to knapper, brugerbetingelserne og transaktionsomkostningerne.

Sidstnævnte er måden operatørerne tjener deres penge. For hvert gennemført køb på markedspladsen opkræver operatøren et gebyr på et par procent af købets beløb. 
Brugerbetingelserne er dog - i mine øjne - vigtigere i denne sammenhæng og det bringer os til den sidste regel.


Økonomens tredje regel:
Døde kunder kan ikke købe dine produkter.

Hvis dine kunder dør, når de bruger dit produkt, så kan du ikke blive ved med at tjene penge på dem. 
Når først en kunde finder en markedsplads, som de er tilfredse med, så har de en tendens til at være yderst loyale og skifter sjældent til en anden markedsplads.

Når man tænker på at loyale kunder sjældent skifter markedspladser og at købere af fentanyl risikerer at falde døde om, så er det selvindlysende, at man som markedsplads hurtigt kan opleve, at det bliver svært at få det hele til at løbe rundt. 
Derfor har operatørerne et stærkt incitament til at forbyde al salg af fentanyl på deres markedsplads.

Operatørerne der har valgt af bandlyse salget af fentanyl, løber en lavere risiko for at blive optrevlet af politiet, de kan signalere overfor andre, at deres markedsplads adskiller sig fra andre, ved at have truffet nogle moralske valg, og undgår selvfølgelig også at deres kundegruppe falder som fluer.

ANNONCE
Del

Seneste nyt