Film

David Attenboroughs nye film Ocean er en kæmpefilm med et klart budskab: Havet kan stadig reddes

Naturdokumentar med håb i stemmen.

David Attenboroughs nye film Ocean er en kæmpefilm med et klart budskab: Havet kan stadig reddes
Foto: Silverback Films and Open Planet Studios
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen I dag kl. 15:23

David Attenborough fylder 99 år den 8. maj 2025. Og hvad gør man, når man er verdens mest ikoniske naturformidler, og man har noget vigtigt på hjerte? Man udgiver det, der meget vel kunne blive hans sidste store film – og muligvis hans mest håbefulde. Ocean with David Attenborough er ikke bare endnu en dokumentar om vores planet. Det er en global filmoplevelse med et budskab, der ikke er til at ignorere.

Filmen er instrueret af Toby Nowlan, Keith Scholey og Colin Butfield og er en co-produktion mellem Silverback Films og Open Planet Studios. Den får global biografpremiere den 8. maj, efterfulgt af visninger på National Geographic, Disney+ og Hulu senere på året.

En dykkertur i havets dybeste håb

Ocean with David Attenborough tager publikum med på en visuel rejse under havets overflade – fra farvestrålende koralrev til dansende tangskove og åbent ocean. Det handler ikke kun om skønhed, men om overlevelse. Ifølge Attenborough er havet det mest livsvigtige system på vores planet – og det er i fare.

Men filmen er ikke en dommedagsprofeti. Tværtimod. Den handler om, at det stadig ikke er for sent. Attenborough bruger sin karakteristiske ro og indsigt til at fortælle om, hvordan oceanerne kan genskabes, og hvorfor det er muligt, hvis vi handler nu.

Realisme og håb i perfekt balance

Filmen viser aldrig før sete optagelser af de skader, vi har forvoldt på havet: destruktive fiskemetoder, plastikforurening og massiv koralblegning. Men for hver urovækkende scene er der også håb. Historier om genoprettede havområder og befolkninger, der har vendt udviklingen, understøtter filmens centrale budskab: Hvis vi beskytter havet, kan det vende tilbage til en tilstand, der overgår alt, vi tidligere har kendt.

Som Attenborough selv siger:
„Dette kunne blive vendepunktet. Næsten alle lande på Jorden har netop skrevet under på at beskytte en tredjedel af havet. Udfordringen nu er at få det til at ske i praksis.‟

En global film med timing

Filmen udkommer op til World Ocean Day og i forbindelse med FN’s Ocean Conference i juni, som i år finder sted i Nice, Frankrig. Det sker midt i FN’s tiår for havforskning (2021-2030), og der er ingen tvivl om, at Ocean er tænkt som et indspark til både beslutningstagere og almindelige seere.

Distributøren Altitude står for lanceringen i Storbritannien og Irland, mens Piece of Magic Entertainment ruller filmen ud i resten af verden, herunder i Australien, Frankrig, Tyskland, Danmark, Norge, Sverige, Island, Sydafrika og flere lande.

Med støtte fra verdens største

Bag filmen står et massivt hold af samarbejdspartnere og medproducenter, herunder National Geographic, Pristine Seas, Dynamic Planet og Prince Albert II af Monaco. Det er en dokumentar skabt med både hjertet og verdens mest indflydelsesrige stemmer for klima og natur i ryggen.

En sidste stor fortælling?

Attenboroughs film føles som en kulmination – en opsummering af et liv i naturens tjeneste, men også som en videregivelse af faklen. Han peger ikke bare på problemer, men viser vejen frem. Og Ocean ligner en film, der kan sætte dybe spor – ikke bare i vores bevidsthed, men måske også i de beslutninger, der træffes om fremtiden for det blå, brusende fundament under vores eksistens.

Hvis du nogensinde har haft brug for et håb, der føles ægte, så skal du se Ocean with David Attenborough.

‘Snow White’-fiasko spreder ringe i vandet: Tangled-remake hænger i tynd tråd

Læs også: ‘Snow White’-fiasko spreder ringe i vandet: Tangled-remake hænger i tynd tråd

Peacemaker sæson 2 får officiel premiere på Max: „Det bliver vildere end nogensinde‟

Læs også: Peacemaker sæson 2 får officiel premiere på Max: „Det bliver vildere end nogensinde‟