De 10 bedste fængselsfilm nogensinde
Gyldne historier bag tremmerne!
Fængselsfilm-genren er efterhånden blevet en selvstændig genre, men hvilke film er egentlig de bedste indenfor denne kategori? Jeg har givet mit bud på de 10 bedste fængselsfilm nogensinde herunder. Der er lidt en blandet landhandel af gamle klassikere, barske fortællinger og ikke mindst en hårdtslående kampsportsfilm - Er du enig?
10) Undisputed II (2006)/Undisputed III (2010)
Handling?
Den tidligere verdensmester George ‘Iceman’ Chambers bliver sendt til et russisk fængsel for en korrupt dom for besiddelse af narkotika. Der ligger nemlig skumle planer bag hans placering i det russiske helvede, da den velkendte fængselskæmper Yuri Boyka kan blive brugt til en kamp mod Chambers for at tjene lidt sorte penge. Chambers nægter at følge trop, men må i sidste ende tage sine bedste evner til værks og banke ondskaben ud af sin omgangskreds.
I 3’eren er det Yuri Boyka som har hovedrollen – vi følger den afdankede kæmper, som er sunket dybt i fængselshierarkiet på grund af hans nederlag og hans smadrede knæ. Han vil dog ikke ende sine dage i fængslet, og da en international konkurrence dukker op, hvor vinderen bliver løsladt, træner han sin krop op til elitekamp. Men kan han klare sig mod verdens andre elitekæmpere – og hvad med hans smadrede knæ?
Hvorfor er den/de på listen?
Disse to film er nødt til at ligge på listen som et dobbeltpunkt, da de er lige gode på hver deres måde. Undisputed II fortæller en historie om kamp for retfærdighed og udviklingen fra bokser til kampsportsekspert, mens Undisputed III fortæller historien om genopstandelse, gengæld og ikke mindst én mands kamp for den eneste ting i livet, som manden lever for. Begge film er umådeligt velkoreograferede, og giver nogle skræmmende gode kamsportsscener, som virkelig pumper adrenalinen indover skærmen. Oscar-værdigt? Nej. Ultimativt drengerøvsfix? YES!
9) Escape from Alcatraz (1979)
Handling?
Filmen er en dramatisering af det ene flugtforsøg fra fængslet Alcatraz i Californien, hvor fangerne muligvis nåede væk i live.
Hvorfor er den på listen?
Filmen leverer rigtig old-school-underholdning i bedste Clint Eastwood-stil med et køligt overblik og et velskrevet manuskript. Filmen fortæller ikke en decideret action-præget historie, men giver i stedet et intens indblik i det eneste flugtforsøg, som muligvis lykkedes på Alcatraz i sin tid. Handlingen er utrolig teknisk og kæler for alle detaljerne, hvilket virkelig giver en intens dramatisering af en fængselsflugt – og Eastwood er i topform som den ultimative bad-ass, som altid!
8) Cool Hand Luke (1967)
Handling?
Den unge troublemaker Luke(Paul Newman) har et problem med autoriteter, og bliver sendt i fængsel. Inden for murenes rammer finder han heller ingen ro, da sadistiske fængselsbetjente og åndssvage regler bringer ballademager frem i ham. Vil han til sidst bukke under for autoriteterne, eller vil han fortsat flyve fri som en fugl?
Hvorfor er den på listen?
Paul Newman er definitionen på cool! Filmen giver et indblik i et meget old-school-fængsel, hvor man ikke blot følger livet i fangelejrene, men samtidig bevidner, hvor meget en mands vilje bliver sat på prøve med sadistiske vagter og farlige omgivelser. Newman spiller den vaskeægte troublemaker, Luke, og det er fantastisk at se, hvordan han bryder reglerne og står ansigt til ansigt med den overdrevne magt hos fængselsfolkene dengang. Desuden er filmen en blanding af humor og bundseriøse elementer, som kommer til udtryk gennem en række interessante flugtforsøg såvel som Lukes forsøg på at spise 50 æg i streg.
7) Felon (2007)
Handling?
Filmen byder på en betagende historie om en uskyldig mand, som i forsøget på at beskytte sin familie mod et hjemmerøveri slår gerningsmanden ned med et bat - som til sidst dør af sine kvæstelser. Netop fordi at slaget blev uddelt udenfor husets rammer, så bliver han dømt for manddrab og et uforskyldt slagsmål i detentionsområdet sender ham af sted til helvedesfængsel. Her bliver den almindelige mand forvandlet til en nazistisk dræber for at overleve, og får hjælp af sin fængselsmentor spillet af Val Kilmer.
Hvorfor er den på listen?
Felon er en lille overset perle i denne genre, da den tilbage i 2008 vist ikke blev vist i de danske biografer. Den er heller ikke til at finde andre steder end på nederste udsalgshylde, og det er en skam. Brutaliteten er skarp, handlingen er intens og realistisk, mens skuespillet sætter dybe spor i seeren. Hvad ville man selv gøre i den situation? Filmen giver en skræmmende realistisk indblik i en verden, hvor man kan blive nødsaget til at jage for ikke at blive jaget.
6) R (2010)
Handling?
Den unge mand Rune (Pilou Asbæk) bliver sendt i fængsel for en voldsdom, og på trods af sin kæphøje attitude, bliver han hurtigt belært om gadereglerne i de farlige fængsler. Han må hurtigt finde en plads i det lukkede samfund, hvis han ikke vil blive den næste, som bliver slæbt ud i en ligpose.
Hvorfor er den på listen?
Filmen giver et brutalt og overraskende indblik i den danske fængselskultur, hvor den etniske baggrund såvel som kriminelle baggrund spiller en vigtig rolle for din plads i hierarkiet. Filmen er flået for alle unødvendige virkemidler og overdrevne effekter, og fortæller i stedet en nede-på-jorden-historie, hvor virkeligheden skinner i gennem de ’grynede’ optagelser. Intensitet er på sit højeste niveau, og hjertet banker for alvor i forhold til situationen for den uheldige hovedperson – hvem kan man stole på, og kan man overhovedet stole på nogen?
5) A Prophet (2009)
Handling?
I denne franskproducerede film følger vi en ung araber, som bliver smidt i et fransk fængsel efter et længere ophold i ungdomsfængslet. Han skal tilbringe de næste 6 år bag tremmer, og forsøger derfor at sone dem så lovlydigt som muligt. Dog bliver han hurtigt viklet ind i en tikkende bombe, hvor han pludselig bliver en narkoboss, som har fjender i alle hjørner af de klaustrofobiske omgivelser.
Hvorfor er den på listen?
Filmen skildrer en fantastisk underholdende plotudvikling, hvor en udadtil småkriminel type ender med at styre hele forretningen på grund af nogle heldige omstændigheder og en benhård attitude. Filmen er utrolig nervepirrende uden at blive overdrevet, og man kommer virkelig tæt ind på kroppen af den unge, uheldige mandsperson. A Prophet kunne efter min mening nok godt have fortjent at nappe Oscar-statuetten for Bedste Udenlandske Film i 2010 fremfor den argentinske vinder, El secreto de sus ojos(Øjnenes Hemmelighed).
4) Midnight Express (1978)
Handling?
Filmen er baseret på den sande historie om Billy Hayes - en amerikansk studerende, som forsøgte at smugle to kg hash tilbage til Amerika fra Tyrkiet. Han bliver fanget i lufthavnen og smidt i et umenneskeligt fængsel – selvom hans dom ikke er særlig voldsom, vælger landet at bruge ham som et skræmmeeksempel, og pludselig er hans chancer for at slippe ud ganske urealistiske. Langsomt bliver Billy nedbrudt af fængselslivet og mister langsomt sit fornuftige sind.
Hvorfor er den på listen?
Filmen viser den hjerteskærende frustration ved erkendelsen af, at man befinder sig i et fængsel på ubestemt tid – derudover giver filmen et fantastisk indblik i worst-case-scenariet, hvor man er fanget i et fængsel i udlandets utrygge rammer. Atmosfæren er så grotesk ulækker og uhygiejnisk, at man nærmest kan lugte den forfærdige stank af skidt og lort. Skuespillet er skræmmende godt og man følger en realistisk og ’beskidt’ fortælling om den udvikling, et normalt menneske ville gennemgå i så sindssyge omgivelser.
3) The Green Mile (1999)
Handling?
Must. Not. cry. Denne film er en rørende fortælling, som går i dybden med historien om en sort fange som, på trods af sit farlige ydre, er from som et lam. Fordommene kommer ham i forkøbet og sender ham direkte på dødsgangen for mordene på to unge piger. Fængselsbetjentene ved ikke, hvad de skal stille op med ham, og da en række overnaturlige fænomener opstår på dødsgangen, er der ingen, der længere ved, hvordan de skal forholde sig til sagen.
Hvorfor er den på listen?
Frank Darabont har tryllet med Stephen Kings roman af samme navn, og skabt et filmisk mesterværk, hvor selv den mest hardcore filmseer har svært ved at holde tårerne tilbage. Handlingen udforsker temaer såsom uskyldighed, usandsynlige venskaber og tilgivelse, hvilket spiller sammen om at fortælle en gribende fortælling af episke proportioner. Skuespillet er på topplan og manuskriptet er velskrevet og djævelsk uforudsigelig.
2) American History X (1998)
Handling?
Filmen følger den unge nynazist Derek(Edward Norton), som gennem et længere fængselsforsøg bliver klar over, hvilket monster han i virkeligheden er blevet efter sin fars død. Filmen bliver fortalt i en blanding af flashbacks og nutidige fortællinger, hvor man får et indblik i den unge mands valg, livshistorier, familieforhold og ikke mindst rejsen gennem den kriminelle kødhakker.
Hvorfor er den på listen?
Det er svært nok at sætte ord på filmen uden at få en lille klump i halsen, da filmen virkelig fortæller en historie om tabt uskyld, vrede, angst og ikke mindst et individs miljømæssige påvirkning og uundgåelige spiral af kriminalitet. Skuespillet skærer helt ind til benet af denne racisme-tematik samt den groteske verden af had mellem folkegrupper, mens historien udfolder sig på den mest fangende måde nogensinde. Handling er barsk, rå, skræmmende, men ikke mindst sandfærdigt fortalt.
Numero uno) The Shawshank Redemption (1994)
Handling?
Den succesfulde bankmand Andy Dufresne(Tim Robbins) bliver smidt i fængsel på livstid for mordet på sin kone. Men var det ham, som slog hende ihjel? Filmen følger den spændende uvished omkring hans medvirken i sagen, mens man ser nærmere på hans bromance med den trofaste Red spillet af Morgan Freeman. Andy begynder så småt at tilpasse sig til livet bag murene, men når muligheden for at komme ud i friheden dukker op, hvad gør man så?
Hvorfor er den på listen?
Denne film har ikke ligget på IMDB.COMs Top 250 liste over brugernes yndlingsfilm i over 10 år for ingenting. Frank Darabont har endnu en gang arbejdet sammen med King, og virkelig brugt alle sine kræfter på denne absolut mest fantastiske fængselsfilm inspireret af Stephen Kings novelle ’Rita Hayworth and Shawshank Redemption’, hvor skuespillet er mindst lige så fængslende(tihi) som handlingens eskalerende intensitet. En fantastisk udviklingsfilm, hvor man virkelig får et interessant indblik i atmosfæren, båndene mellem fangerne og hele den sindsmæssige tilpasning til et liv bag murene.
Andre anbefalelsesværdige fængselsfilm:
Papillon, Stalag 17, The Great Escape, Celda 211, Mean Machine, The Longest Yard(1974) og den nye Shot Caller med Nikolaj Coster-Waldau.