Magasinet M!

De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

Der var ikke lige så mange etiske overvejelser engang..

Mennesker har altid eksperimenteret, og det skal vi selvfølgelig være glade for. Det har medvirket til en stor mængde viden, som vi nødig vil være foruden i dag. Men selvom vi gerne vil lære, skal vi også helst gøre det på en ordentlig måde. Sådan har det bare desværre ikke altid været. Sommetider er der nogen, der har fået en idé, som aldrig burde være blevet ført ud i livet. Som fx disse ti herunder. 

10. En russisk forsker forsøgte at skabe en "humanzee" - en menneske/chimpanse hybrid 

ANNONCE
De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

En russisk forsker ved navn Ilya Ivanovich havde tilbage i begyndelsen af 1900’erne en – ifølge ham – ret god idé. Han ville se, om han kunne skabe en hybrid mellem et menneske og en chimpanse, eller en ”humanzee”, om man vil (læs: human + chimpanzee). Han startede med at fange 13 kvindelige chimpanser og injicerede dem med menneske sperm. Desværre for ham, men heldigt for resten af verden, fejlede hans forsøg og ingen af chimpanserne blev gravide. Frustreret over det fejlede forsøg besluttede han at forsøge den anden vej rundt – han fangede nu chimpanse hanner og og begyndte at lede efter kvindelige frivillige.

Hans plan var nu at få kvinder injiceret med chimpanse sperm, og han tænkte, at han ville få brug for mindst fem kvinder for at få hans forsøg i gang. På dette tidspunkt var folk begyndt at tænke, at hans idé nok ikke var så god, og han kæmpede for at finde frivillige, hvilket vist aldrig rigtig lykkedes.

Der er dog et rygte om, at en kvinde blev injiceret, men der skete aldrig mere. Heldigvis.

9. Mange mennesker ved ikke, at Pavlovs hundeforsøg faktisk var forfærdelig onde 

ANNONCE
De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

Pavlov er kendt for sine eksperimenter med hunde og klokker, hvor han lærte dem at savle, når de hørte klokken ringe, ved at forbinde lyden med mad. Mange mennesker tænker på dette som et gennembrud i psykologien, men der er langt mere til historien end det. Sandheden er, at Pavlov aldrig rigtig var interesseret i psykologi, men derimod de fysiske aspekter af eksperimentet. Han var faktisk slet ikke enig i de fleste konklusioner, som folk drog ud fra hans arbejde i forbindelse med psykologi, og han brugte buzzere og elektriske stød som stimuli. Han var heller ikke interesseret i at lære hundene at savle, når de hørte lyden; derimod var hans mål at lære om fordøjelse og de kemiske egenskaber ved spyt og den måde, hvorpå mad nedbrydes i fordøjelsessystemet. 

Pavlovs eksperimenter var faktisk virkelig ondskabsfulde og ville aldrig gå an etisk i dag, men alligevel modtog han Nobelprisen i Psykologi i de tidlige 1900’ere.  Han udførte noget, han kaldte ”falsk fodring”, hvor han ville lave en åbning i hundens hals kaldet fistula, så uanset hvor meget hunden spiste, ville det aldrig nå dens mave. Han lavede hullerne længere nede på de forskellige hund for at undersøge, hvordan fordøjelsessystemet fungerede, imens hundene stadig var i live. Det er ikke overraskende, at hundene ville begynde at savle ved håbet om mad, fordi det aldrig fik lov at nå deres maver. Pavlovs eksperiment var faktisk ret grusomt, men det udelader vi ofte i psykologien, fordi det simpelthen er for slemt at snakke om. 

8. Forskere studerede en gang, om folk var bevidste eller tænkte kort efter at være guillotinerede

ANNONCE
De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

Guillotinen var en ret utrolig tingest til at henrette folk hurtigt og relativt humant, hvis man kan kalde det det. Altså, selvom det ser ret barbarisk ud, var guillotinen skyld i en ret hurtig død – også selv hvis man sammenligner med nogen af de metoder, der bliver brugt i dag. Fordi det faktisk var meningen, at franskmændene ville have en ret human mulighed, blev de lidt bekymrede, da en bøddel slog på kinderne af en, der lige var blevet henrettet, og kinderne blev røde. I dag ved vi, at det intet har at gøre med bevidsthed, men det fik alligevel folk til at tænke dengang. De begyndte at teste hovederne på dem, der blev henrettet kort tid efter henrettelsen for at undersøge, om de viste tegn på bevidsthed. 

Eksperimenterne viste, at nogle måske kunne blinke i et kort stykke tid bagefter, men det var svært at sige noget om, hvorvidt reaktionen var frivillig, og hvor længe – hvis overhovedet – hjernen stadig var i gang. Moderne forskere kan kun spekulere over spørgsmålet, fordi eksperimentet ville være alt for uetisk og kræve henrettelserne, men de mener, at hvis nogen var ved bevidsthed efter en guillotine, ville det kun være i meget, meget kort tid.  

7. Japans Unit 731 var berygtet for at udføre vivisektioner på mennesker

ANNONCE
De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

Når de fleste mennesker tænker på grusomheder under anden verdenskrig, har de en tendens til at tænke på tyskerne og holocaust. Du kan også høre dem påpege de onde ting USA eller Rusland gjorde, men det er sjældent, at Japan bliver nævnt i denne forbindelse, selvom de under anden verdenskrig faktisk var en ret farlig fjende, som gav store problemer. De var kendt for at marchere andre soldater til døden og have brutale fængselslejre. Men hvad mange mennesker ikke ved er, at de også overtog en god del af Kina, og deres værste gerninger blev gjort mod civile. De havde et sted kaldet Unit 731, hvor der blev udført mange grusomme forsøg på krigsfanger og civile. Et af deres favoritter var vivisektion af mennesker, og det siges, at de gjorde det ved flere hundredevis af mennesker. Vivisektion er nærmest det samme som ”levende dissekering – og i dette tilfælde på mennesker. De ville skære mennesker op og undersøge dem og tage deres organer ud, imens de stadig var i live – og uden at være blevet bedøvet. 

6. Josef Mengele forsøgte at sy tvillinger sammen for at skabe funktionelle siamesiske tvillinger

ANNONCE
De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

Josef Mengele er velkendt som den onde nazistlæge, som var ansvarlig for at forsøge at skabe perfekte Arier, gjorde alle mulige creepy medicinske ting til folk uden deres samtykke, og samtidig havde en ret bizar fascination af tvillinger. Nogen mennesker mener endda, at hans besættelse med tvillinger har haft konsekvenser helt frem til i dag. 

Der er en landsby i Brasilien, hvor der er et utroligt stort antal tvillinger. Forskere i genetik har fundet ud af, at der var et fælles gen i de fleste af kvinderne i landsbyen, der gjorde, at med større sandsynlighed fik tvillinger, og at indavl tilmed havde gjort det værre gennem tiden – og alle disse var tyskere indvandrere. Dette har fået mange til at spekulere på, om disse indvandrere på en eller anden måde var forbundet til Mengele. Det behøver ikke nødvendigvis være en direkte forbindelse eller betyde, at han fandt en måde at lave flere tvillinger på. Det er muligt, at mange indvandrere, der flygtede fra hans eksperimenter og som kendte hinanden tog til samme landsby. 

Men det er kun den ”lette” side af, hvad han gjorde ved tvillinger. En af hans mere sindssyge idéer var at se, om han kunne tage to almindelige, sunde tvillinger og gøre dem til siamesiske tvillinger. Han ville sy dem sammen og forsøge at synkronisere deres blodkar korrekt. Ingen af de børn, han brugte i forsøgene, levede mere end et par dage, men Mengele fortsatte sine brutale forsøg. 

5. Manden, der forsøgte at opdrage sin søn til at tale Klingon 

ANNONCE

En far i USA fortalte aviserne sin historie om, at han ville forsøge at lære sin søn at tale Klingon som et socialt eksperiment under drengens opvækst. Og det lyder måske ganske uansvarligt af ham, men hans mor og alle andre omkring ham snakkede stadig engelsk til ham, og han ville også lære engelsk i skolen. Han ville bare se, hvad der skete, hvis et barn lærte et fiktivt sprog ved siden af sit engelske. Eksperimentet var en rungende fiasko.

Barnet lod til at lære sproget helt fint, eftersom børn jo kan lære sprog i en ret ung alder, men han havde altid mest lyst til at snakke engelsk. Hans far havde lært ham at svare på Klingon, når han blev tiltalt på Klingon, men derudover brugte han det aldrig. Faren indså måske, at dette var en dårlig idé, og han stoppede eksperimentet, da hans søn stadig var ung. Han fortalte, at hans søn stadig kendte til Klingon, men aldrig taler det, og de snakker faktisk heller aldrig om eksperimentet derhjemme. Faren ville se, om det ville have nogen psykologisk effekt, eftersom forskellige sprog kan påvirke den måde, vi tænker på, men det lader til, at sproget bare aldrig rigtig satte sig fast hos sønnen. Måske fordi det var et fiktivt sprog..

4. Læge drak inficeret bouillon i forbindelse med et eksperiment om mavesår 

ANNONCE
De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

En læge og Nobelprisvinder ved navn Barry Marshall havde et problem tilbage i 1980’erne. Han havde brug for at bevise, at mavesår ikke var forårsaget af stress, men af bakterier. Hans appel til sine kollegaer fungerede ikke, og eksperimentet ville ikke fungere ordentligt på mus eller gnavere, så det var kun mennesker, der kunne fungere. Problemet var, at han af etiske årsager ikke kunne foretage menneskelige forsøg for at teste bakterien i menneskers maver. Efter lang tids tænken kom han frem til en let vanvittig konklusion – han måtte selv indtage bakterierne (Helicobacter Pyolori).

Han tog bakterierne fra en inficeret patient og lavede en bouillon, som han drak. Ikke lang tid efter kom de symptomer, han havde forventet, og han tog derfor en kultur fra sin egen mave, så han kunne bevise sin teori. 

Han endte med at modtage Nobelprisen for at gøre ham selv ekstremt syg for at – ikke fordi han ikke troede på teorien, men fordi han netop var sikker på, at det ville ske og derfor mente, at han på sigt kunne redde menneskeliv ved det. 

3. 'Little Albert' eksperimenterne havde ikke været lovlige i dag

ANNONCE
De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

The Little Albert eksperimenter var en serie eksperimenter udført på et lille barn med navnet Albert, som var uheldig nok til at være levende dengang, hvor etik i psykologien nærmest ikke eksisterende, og man derfor kunne udføre alle de onde eksperimenter, man kom i tanke om. En psykolog havde hørt om Pavlovs eksperiment, men besluttede, at han ville udføre det på mennesker med sit eget twist – han ville se, om han ved hjælp af lyd kunne få børn til at frygte ting. I stedet for savl ønskede han et skræmt barn, der havde en modvilje mod lyden. 

Han ville altså lade lille Albert lege med legetøj sådan bamser og julemanden, og så ville han dukke op bag drengen og lave en virkelig høj, skræmmende lyd og derved skræmme drengen. Dette blev gjort gentagende gange for at se, om associationen varede ved – og det gjorde den. Barnet var i hvert fald i lang tid bange for både julemanden og forskellige dyr. Hans voksne liv er ikke dokumenteret, men det er alligevel blevet fortalt, at han var bange for dyr og især hunde resten af sit liv. Den medvirkende psykolog traumatiserede et spædbarn for livet bare for at vise, ja.. at han kunne. 

2. USA's regering testede biologisk krigsførelse på egne borgere

ANNONCE
De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

USA's regering er blevet beskyldt for skøre ting såsom chemtrails, men grunden til, at konspirationsteoretikere tror på det, er, fordi regeringen har gjort nogen ret skøre og lignende ting i fortiden og holdt det hemmeligt i årtier. Fra de tidligere 50’erne til slut 60’erne testede USA's militær biologisk krigsførelse på deres egne borgere med en bakterie kaldet Serratia Marcescens. Tanken bag var at se, om et biologisk angreb fra en fjende kunne spredes hurtigt, og den første by, de testede, var San Francisco. Forsøget blev betegnet som en succes, fordi de lærte, at byen faktisk vra modtagelig, men det havde tilmed dødelige konsekvenser. 

Regeringen mente, at bakterien var sikker, men det var den ikke, og hospitalerne var pludselig fyldt med folk med en meget sjælden infektion. Det blev studeret i årevis på grund af de mærkelige udbrud, og regeringen afslørede ikke, hvad de havde gjort indtil sidst i 70’erne efter Nixon havde forbudt alle yderligere biologiske våbenforsøg på amerikansk jord. Mindst en person døde grundet forsøget, men alligevel blev regeringen ved i flere år efterfølgende. Regeringen troede måske ikke, at bakterien var farlig i første omgang, men det er alligevel helt sindssygt, at de overhovedet løb den risiko. 

1. Facebook lavede engang et psykologisk eksperiment på tusindvis af deres brugere 

ANNONCE
De 10 mest bizarre forsøg lavet på mennesker i historien

Efter den seneste kritik af Facebooks måde at behandle data på, er der sikkert mange, der har glemt, at Facebook faktisk allerede tilbage i 2012 l lavede et ret uetisk, psykologisk eksperiment, som måske burde have fået meget mere opmærksomhed. De viste en stor mængde positive posts til én gruppe mennesker og en stor mængde negative post til en anden gruppe mennesker og lavede dermed en drastisk ændring i tusindvis af folks nyhedsfeeds. Idéen med eksperimentet var at se, om de kunne påvirke brugernes følelser og tvinge dem til at føle visse følelser, når Facebook ville have dem til det, ved at manipulere med de nyheder, de blev eksponeret for. 

Da det blev opdaget, lovede Facebook bedre procedurer for at undgå uetiske eksperimenter i fremtiden, og noget tyder på, at folk også dengang stolede på dem, for Facebook voksede sig kun større sidenhen. Og så kan vi jo så spørge os selv, hvordan det gik.. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt