Magasinet M!

De 10 største fuck-ups i musikhistorien

Mød tosserne, der sagde nej til The Beatles, skred fra U2 og betalte Mariah Carey millioner for ikke at lave flere plader.

De 10 største fuck-ups i musikhistorien
1. Columbia dropper 50 Cent

I 1999 blev den 24-årige rapper 50 Cent signet af Columbia Records efter at have skabt et navn for sig selv på mixtapes og optrædener på andres numre. Selskabet betalte endda for, at 50 Cent kunne gå i studiet, hvor han indspillede 36 sange. Columbia følte dog ikke nogen særlig trang til decideret at udgive noget med rapperen, og kort tid efter at han blev skudt ni gange i 1999, droppede de ham igen. Hvorefter 50 Cent gik til Interscope og udgav debutalbummet Get Rich or Die Tryin', som solgte otte millioner eksemplarer alene i USA.

2. Decca siger nej til The Beatles

Masser af pladeselskaber har sagt pænt nej tak til bands, som så senere har vist sig at blive kæmpesucceser. Få har dog fejlbedømt et band i så spektakulær grad som Decca Records i 1962. 1. januar dukkede The Beatles op hos Decca i London. Ikke for at aflevere et skrabet demobånd, men for at spille 15 numre live! Det imponerede dog ikke cheferne, der prompte afviste bandet med den nu legendariske begrundelse: "The Beatles har ingen fremtid i showbusiness, og guitarbands er på vej ud". The Beatles blev kort tid efter signet af EMI og har til dato solgt i omegnen af 600 millioner plader. I stedet for The Beatles skrev Decca Records i øvrigt kontrakt med bandet Brian Poole and the Tremoloes, som - bevares, det må man give dem - i modsætning til Beatles stadig eksisterer. Men som dog ikke har solgt helt lige så mange plader. Og heller ikke kommer til at gøre det, medmindrebandmedlemmernebliver 1000 år gamle. Og strammer lidt op på sangskrivningen.

 

ANNONCE
De 10 største fuck-ups i musikhistorien
3. Green Day starter mudderkamp

Før de begyndte at udgive konceptalbums og have meninger om alt muligt var Green Day ret punk. Også nogle gange på en ret tumpet måde. På Woodstock i 94, havde det regnet i dagevis, og pladsen var en stor mudderpøl. Under Green Days koncert smed en eller anden en klat mudder op på scenen. Forsanger Billie Joe Armstrong råbte: "Come on, you assholes, throw some more!". DET gjorde folk så. Armstrong smed mere mudder tilbage, og så eskalerede det ligesom derfra. Snart blev scenen invaderet af publikum, og bandet måtte eskorteres derfra. I tumulten blev bassisten Mike Dirnt moslet ind i en forstærker af en sikkerhedsvagt og mistede fortænderne. Rock'n'roll!

4. Ashlee Simpson playbacker

Ashlee Simpson - lillesøsteren til hende den lækre, men ikke så kvikke, du ved - udgav i 2004 sit debutalbum Autobiography. Og fik i en optræden i Saturday Night Live samme år gjort reklame for det på en pænt fesen måde. Simpson spillede først nummeret Pieces Of Me på en måde, så det næsten lignede, at hun sang live. Men da hun skulle til at synge næste nummer, gik Pieces of Me i gang igen, mens Simpson ikke havde mikrofonen i nærheden af munden. Efter at have lavet en akavet lille dans løb Simpson fra scenen - og beskyldte senere sit band for at have gået i gang med en forkert sang?

ANNONCE
De 10 største fuck-ups i musikhistorien
5. EMI betaler 28 millioner for at slippe for Mariah Carey

I 2001 skrev EMI en kontrakt på fem albums med Mariah Carey. Pris: 80 millioner dollar. Mindre end et år senere kom pladeselskabet i tanke om, at det var en skidedårlig idé. Carey udgav albummet Glitter og spillede hovedrollen i filmen med samme navn. Alle med Mariah Careys nærmeste familie som mulig undtagelse var enige om, at begge dele var noget frygteligt bras. Selv da prisen på albummet blev sat ned til 99 cents gad ingen at købe det, så for at minimere fremtidige omkostninger betalte EMI Mariah Carey 28 millioner dollar for at komme ud af kontrakten igen. Altså 28 millioner dollar for ikke at have noget med Mariah Carey at gøre?

6. U2 sidder fast i citron

U2's turné PopMart var en kæmpe affære med 50 meter bred storskærm, en 30 meter høj scene og lir for millioner af dollar. Ekstravagancen kulminerede med, at bandet inden ekstranumrene trådte ud af en gigantisk citron. Det så garanteret sejt ud. Når citronen åbnede sig, som den skulle. Teknikken svigtede nemlig flere gange. Under en koncert i Oslo blev bandet nødt til at klatre bagud af citronen, men i Osaka, Japan sad de helt fast og var tvunget til at stå derinde og glane på publikum, der gloede undrende tilbage.

ANNONCE
De 10 største fuck-ups i musikhistorien
7. Dik Evans forlader U2

Vi kender ham ikke, men vi tror, at Dik Evans er dødtræt af at rende til familiefester. Dik Evans var sammen med sin lillebror David Evans - i dag bedre kendt som The Edge - med i U2 fra 1976 til 1978, hvor han valgte at forlade bandet på grund af musikalske uoverensstemmelser. Hvorefter U2 blev verdens største rockband, og Dik Evans egen karriere blev? mindre bemærkelsesværdig.

'Nå, Dik, hvordan går det med musikken?

'Det går skam fint. Jeg spillede nede på pubben i går.'

'The Edge er jo på verdensturné igen.'

'Det ved jeg godt, mormor!'

 

8. Axl Rose får cornrows

Ingen hvid mand i verdenshistorien har været i stand til at bære cornrows med stil. Det hjælper ikke at være rødhåret, småkvabset has-been-rockstjerne.

ANNONCE
De 10 største fuck-ups i musikhistorien
9. MC Hammer mister alle sine penge

Stanley Kirk Burrell tromlede ind på hitlisterne i 1990 med kæmpehittet U Can't Touch This, og millionerne væltede ind på hans bankkonto. Til gengæld fik han også brugt dem lige så hurtigt på biler, lønninger til utroligt mange ansatte, væddeløbsheste og et hus til 15 millioner dollar med marmorstatuer af sig selv i indkørslen. Folks appetit for poprap fremført af folk i meget store bukser begyndte dog at dale efter nogle år, og selv om Hammer forsøgte sig med både gangsterrap og gospel, holdt folk op med at købe hans plader. Hammer blev i 1996 erklæret konkurs. Det anslås, at han fik knaldet 50 millioner dollar af på seks år.

10. Garth Brooks taber småkagerne

Efter i ti år at have tjent millioner af dollar på harmløse countrysange, besluttede Garth Brooks sig i 1999 for at genopfinde sig selv. Brooks udtænkte et alter ego, den plagede rockstjerne Chris Gaines fra Australien (?) med farvet sort hår, fipskæg og det hele. 'Gaines' udgav albummet Greatest Hits, der skulle have været pre-soundtrack til en film om ham. Det blev dog aldrig til noget, eftersom ingen forstod, hvad det hele gik ud på - og den eneste single fra 'rock'-pladen var en falset-funk-ballade selv Boyz II Men ville have fundet lige lovligt tudevorn. Efter kort tid tog Brooks cowboyhatten på igen og håbede, at alle havde glemt det lille stunt. Det havde vi ikke.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE