Magasinet M!

De 10 vildeste ‘freakshows’ til PT. Barnums gamle cirkus

Et udpluk af de største 'attraktioner'!

I løbet af 1800 blev Phineas Taylor Barnum - bedre kendt som P.T. Barnum - kendt som "The Great American Showman." Barnum specialiserede sig i at udnytte abnormiteter hos mennesker for at vise anderledes og spændende attraktioner til publikum, der var ivrige efter at betale for at se noget ud over det sædvanlige.

Vi har samlet 10 af hans freaks (som han selv kaldte det) her.

10. Joice Heth

Den allerførste menneskelige attraktion, der startede P.T. Barnums karriere, var en kvinde ved navn Joice Heth, som han hævdede var 161 år gammel. Barnum modtog et brev om Joice fra en anden circusejer ved navn R.W. Lindsay i Kentucky, så han gav hende et besøg. Hun var blind, og hendes øjne var nærmest sunket ind i hendes hoved, hvilket gav hende udseendet af netop at være meget gammel. Hun fortalte også igen og igen om den tid, hun tilbragte med at være sygeplejerske for George Washington. Barnum skrev i sin biografi, at han betalte $ 1.000 for hende og blev hendes nye ejer. Dette foregik i løbet af 1830'erne, så slaveri var stadig lovligt i USA.

Barnum tog Heth med på en tour, der startede i New York City og rejste langs østkysten. Han ville vise hende frem på hoteller, kroer, museer og i koncertsale. Hvis du undrer dig over, hvorfor folk ville betale så meget bare for at se en gammel kvinde sidde i en stol, så Joice så gammel ud, at en journalist skrev i en avis, at han rent faktisk troede, at hun var en robotdukke. I denne tid begyndte Barnum at hente flere menneskelige attraktioner til sit show.

Joice døde i 1836, og da lægerne udførte en obduktion, konkluderede de, at hun kun var 80 år gammel, da hun døde. Faktisk var der så meget debat og spekulation om Joices ægte alder, at 1.500 mennesker betalte for at være til stede under obduktionen. På trods af, at offentligheden vidste, at de var blevet snydt og havde betalt kun for at se en ret gennemsnitlig gammel dame, vendte de stadig tilbage for mere og beviste hermed, at de var ivrige efter at se, hvad Barnum fandt på næste gang.

9. General Tom Thumb

Da Charles Stratton var bare 4 år gammel, tog hans forældre ham med for at møde P.T. Barnum. Han var kun 63 cm høj og vejede 7 kilo. Hans forælde sagde, at han stoppede med at vokse, da han kun var 6 måneder gammel. Barnum lærte ham at synge, danse og efterligne historiske figurer som Napoleon Bonaparte. Han satte ham også sammen med andre kunstnere i komedier.

Barnum gav ham scenenavnet Tom Thumb, efter en engelsk eventyrkarakter. Han fortalte alle, at han faktisk var 11 år gammel og klædte ham i håndlavede dragter. Publikum elskede denne lille gentleman meget højt, og han turnerede gennem USA og Europa. Stratton kunne nyde et liv i rigdom og luksus fra sine forestillinger. Han blev verdens første internationale superstjerne. Han købte et smukt hjem, og ejede endda en yacht. I 1850'erne var Barnum en af de rigeste mænd i New York, og det var alt sammen takket være Tom Thumbs popularitet.

8. The Warren Sisters

Efter succesen med General Tom Thumb besluttede Barnum at samle flere " proportionelle dværge" til sit rejsende cirkus. Det betyder, at disse dværges legemer skulle være de samme proportioner som en gennemsnitlig voksen, bare i miniature størrelse. Lavinia og Minnie Warren var søstre født med 7 års mellemrum, og de led begge af en hypofyse, mens resten af deres søskende voksede til en gennemsnitlig størrelse. Lavinia var en skuespillerinde, og hun spillede endda med i en film kaldet The Lilliputians Courtship.

Hun giftede sig med Tom Thumb, og selvfølgelig udnyttede Barnum ceremonien i det størst mulige omfang. Minnie Warren giftede sig med Commodore Nutt, som var endnu en dværgartist. Desværre døde Minnie under en fødsel. Abraham Lincoln var en stor fan af disse små mennesker og mødtes med dem personligt.

7. Myrtle Corbin, The Four-Legged Girl

Myrtle Corbin havde en "dipygus tvilling" voksende fra sin krop, der aldrig havde været helt dannet i livmoderen. Hun havde to sæt af en fuldt formet underkrop fra navlen ned og én torso, hoved og arme. Myrtle sluttede sig til P.T. Barnum Ringling Circus Freak Show som "The Four-legged Woman" da hun var 13 år gammel. Hun tjente mere end $ 450 om ugen. Med inflationen er det mere som at tjene $ 11.000 om ugen efter nutidens standarder.

Under hendes rejser mødte hun en mand ved navn James Clinton Bickell i Kentucky, og de blev gift, da hun var 19 år gammel. Da hun blev gravid, blev hun studeret i medicinske tidsskrifter over hele landet. Ikke alene havde hun to ben, men hun havde også to sæt af indre og ydre kønsorganer. Hun endte med at føde ud af begge sæt ben og fødte i alt 5 børn.

6. Zip, The Pinhead

William Henry Johnson voksede op i en familie af tidligere slaver. Han havde en medicinsk tilstand kendt som "Microcephaly", som er, når hjernen ikke udvikler sig korrekt, og man derfor har et unormalt lille hoved. Da hjernen er underudviklet, er mennesker med mikrocefali også mentalt udfordret. Barnum tilføjede William Johnson til sit show og kaldte ham "Zip the Pinhead." Barnum hævdede, at Zip var "det manglende led" af evolution mellem mand og abe, så han spærrede ham inde i et stort bur, og da gardinet blev trukket tilbage og showet begyndte, skulle William råbe og ryste søjlerne.

Som tiden gik, hævdede Barnum, at han havde "tæmmet" dette manglende led, og Zip Pinhead stod sammen med andre "freaks" på scenen. Formen på kranier fra de mennesker med mikrocephaly blev hurtigt kaldt "pinheads."

5. Prince Randian, The Living Torso

Prince Randian blev født i det sydamerikanske land Guyana, og hans sande navn blev aldrig kendt. Han havde Tetra-Amelia syndrom, hvilket betød, at han blev født uden arme eller ben. I en alder af 18 flyttede han til USA for at optræde for Barnum. Hans specialitet var at rulle og tænde sine egne cigaretter med sine læber. Han kunne også skrive med sin mund.

Nogle gange ville de klæde ham ud som en slange, larve eller kartoffel. I 1932 optrådte han i filmen Freaks, hvor han demonstrerede sit cigarettrick. Prince Randian havde en stor sans for humor, og det hjalp hans popularitet hos damerne. Han var gift og havde 5 børn. Han døde som 63-årig af et hjerteanfald lige efter en optræden i New York City.

4. The Wild Men of Borneo

Barnum fortsatte med at bringe dværge til sit Freak Show, men med et twist. Han mødte brødrene Hiram og Barney Davis. De var mentalt handicappede, og på trods af at de begge kun vejede 45 pund, havde de begge utrolig styrke og kunne løfte op til 300 pund. En af deres vigtigste optrædener var at løfte nogen fra publikum. Barnum besluttede at kalde dem "Waino og Plutanor" og præsenterede dem som "Wild Men of Borneo." Han opfandt også en historie om, at de var indfødte, som han havde indfanget fra øen Borneo. Publikum skulle tro, at alle fra Borneo var ligesom disse brødre.

I løbet af deres tid ved Barnum tjente de over 200.000 dollars, hvilket var en enorm sum penge tilbage i 1800'erne, og ville have gjort dem til millionærer i dag. Da de blev ældre, begyndte begge tvillinger at blive blinde. De døde, da de var i deres 90’ere, men løgnen om deres sande identiteter fortsatte i offentlighedens øjne.

3. Josephine Clofullia, The Bearded Lady

Josephine Boisdechêne blev født i Schweiz i 1827, og hun led af en tilstand kendt som hypertrichosis. Da hun var 8 år gammel, havde hun allerede skæg i ansigtet, der var 5 cm langt. Barnum hyrede Josephine, men besluttede at ændre hendes efternavn til "Clofullia". Barnum mente, at når publikum så hende, ville de diskutere, om hun virkelig var en skægget dame eller bare en mand iført en kjole. Til hans store skuffelse havde gæsterne tendens til at acceptere Josephines køn.

For at få øget opmærksomhed hyrede Barnum i 1853 en mand ved navn William Charr til at sagsøge ham for bedrageri. Efter at sagen kom i retten, gav både Josephines far og ægtemand deres vidnesbyrd til retten, og tre forskellige læger bekræftede, at hun faktisk var en kvinde. Dette publicity stunt virkede. Sagen fik stor opmærksomhed i medierne, og det førte til, at tusindvis af New Yorkere skyndte sig at købe billet for at se hende.

2. Chang Yu Sing, The Chinese Giant

Chang Yu Sing var over 2,4 meter høj, og han vejede 165 kilo. P.T. Barnum elskede at klæde ham i lange kinesiske klæder, fordi han troede, at langt tøj ville give illusionen af højde. Barnum annoncerede, at Chang faktisk var over 2,7 meter høj.

Da Chang blev en del af Freak Showet, fremhævede han, hvad der gjorde ham anderledes og lavede sjov med, at kineserne typisk var lave, så selvfølgelig blev en kinesisk kæmpe anset for at være meget ud over det sædvanlige, og tiltrak en interesseret skare. I hvert fald for en kort tid. Der er nemlig ikke meget omkring Chang Yu Sings tid i PT Barnum Freak Show, så det er sandsynligt, at han fik sin betaling for en kort kontrakt, for derefter at vende tilbage til sit normale liv.

1. Isaac W. Sprague, “The Human Skeleton”

Isaac W. Sprague liv startede ligesom enhver normal dreng født i East Bridgewater, Massachusetts. Han var et godt barn, der især elskede at svømme, og alt gik godt, indtil han blev 12 år gammel. Isak begyndte at tabe sig meget hurtigt, selv om han stadig havde en meget sund appetit. På det tidspunkt kunne lægerne ikke finde ud af, hvad der var galt med ham, men lægerne diagnosticerede ham til sidst med progressiv muskelatrofi. Han arbejdede i sin fars virksomhed for at blive en skomager, indtil hans forældre døde, da han var i hans 20'ere. Han var for fysisk svag til at klare en skomagers hårde arbejde alene, så han søgte om en rolle i Barnums amerikanske museum.

Han landede den meget lukrative koncert som "The Human Skeleton", der indtjente $80 pr. uge eller $2.000 med moderne inflation. Hans opgave var simpel: Han skulle bare stå der, mens han bar stadig på en mælkekande for at sikre, at han altid prøvede at øge sin styrke. Han fortsatte med at arbejde for Barnum i flere år, og her mødte han endda sin kone. Da han var 44 år gammel, vejede han stadig kun 20 kilo. Han døde i en alder af 46, hvilket faktisk er langt længere end den gennemsnitlige forventede levealder for nogen med den sygdom.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE