Magasinet M!

De 14 fedeste filmmonstre

Dinosaurerne i den nye 'Jurassic World'-film er næsten lige så skræmmende som kattekillinger i forhold til de her 14 filmmonstre.

14. BALROG

Kendt fra: Ringenes Herre: De To Tårne (2002).

Hvad er det? Urgammel dæmon med ondt lune.

Hvo'n ser den ud? "Som en stor skygge, og midt i den var der en mørk skikkelse, som et menneske måske, men større. I dens højre hånd var en klinge som en gennemborende ildtunge; i den venstre hånd en pisk med mange snerte". Sådan beskriver J. R. R. Tolkien balroggen i anden bog af Ringenes Herre. I Peter Jacksons filmatisering synes den at være skabt af halvt størknet lava.

Hvad kan den? Kontrollere ild og skygge.

Hvor realistisk er den? "Det er kun mennesker, der bruger ild, så den hopper vi ikke på," fortæller vores biologi-kyndige monsterekspert.

Bonus-info: Tolkien-fans diskuterer stadig, om en rigtig balrog har vinger eller ej. Til den debat kan vi kun tilføje: Få et liv!

ANNONCE

13. GREMLIN

Kendt fra: Gremlins 1-2 (1984-90).

Hvad er det? Et eksotisk pelsdyr af mogwai-familien, som multiplicerer sig og skaber ravage, hvis den bliver 1) våd, 2) fodret efter midnat og 3) udsat for skarpt lys.

Hvo'n ser den ud? Lille, mørkegrøn djævel med krybdyragtigt skind, spidse ører og et sadistisk tandsmil.

Hvad kan den? Sprede totalt anarki. Synge pivfalsk. Torturere uskyldige mennesker, dyr og endda egne artsfæller for sjovs skyld.

Hvor realistisk er den? "Der findes faktisk såkaldte "bjørnedyr", som kan leve flere århundreder i udtørret tilstand. Men når der kommer lidt vand på dem, fortsætter de, hvor de slap sidst. De kan også klare ekstrem varme og kulde og tåle 1000 gange mere radioaktivitet end mennesker. Mon ikke vi skal være glade for, at de højst bliver 1,5 mm store?"

Bonus-info: "Mogwai" er det kantonesiske navn for fjendtligtsindede dæmoner, der bliver brunstige og parrer sig, når det regner.

ANNONCE

12. LORTEBÆSTET

Kendt fra: Dreamcatcher (2003).

Hvad er det? Rumparasit, der tager bopæl i menneskers maver, hvorefter den æder sig vej nedad for at slippe ud gennem værtens, ahem, endetarmsåbning. Minder meget om en 'chest-buster' fra Alien - bortset fra, at lortebæstet hellere bruger bagdøren.

Hvo'n ser den ud? Fallosformet ål med flere rækker af syleskarpe tænder placeret i en sprække i bugen.

Hvad kan den? Bide gennem stål. Flå dig et nyt hul. Give dig verdens ondeste diarré.

Hvor realistisk er den? "Rimelig realistisk. Den er muligvis inspireret af bændelormen, der har et hoved som en Philishaver. Du er den lykkelige ejer af en bændelorm, hvis der er noget i din afføring, som ligner båndpasta!"

Bonus-info: Bændelorm kan blive flere meter lange. Lækkert!

ANNONCE

11. GRENDEL

Kendt fra: Beowulf (2007).

Hvad er det? Det uægte barn af Danmarks kong Hrodgar og en sexet vanddæmon med Angelina Jolies overkrop og stemme.

Hvo'n ser den ud? Som indavlet troldeyngel med vrangen vendt udad.

Hvad kan den? Tale flydende oldengelsk. Skrige hjerteskærende. Rive svenske vikinger midt over.

Hvor realistisk er den? "Nej, nej, nej. Slet ikke. Siden hvornår er det blevet tilladt at have sex med underverdenen? Vi må erkende, at vi netop på jorden definerer arter ved, at de kan få børn med netop deres egen art og ikke andre. Jeg tror ikke på den!"

Bonus-info: Ifølge filmen boede Grendel i bjergene omkring Lejre først i 500-tallet. Jep, de majestætiske sjællandske bjerge, som vi alle sammen kender og elsker...

ANNONCE

10. GRABOID

Kendt fra: Ormen 1-4 (1990-2004).

Hvad er det? Underjordisk bløddyr af ukendt oprindelse.

Hvo'n ser den ud? Som en ni meter lang, rynket penis, der graver sig frem gennem ørkensandet og æder heste, får og mennesker.

Hvad kan den? Lokalisere sit bytte gennem vibrationer i jordoverfladen. Skyde fangarme ud af sit ildelugtende gab. Spytte uspiselige objekter (som f.eks. kængurustylter) ud igen med stor styrke.

Hvor realistisk er den? "Graboiden minder om vores hjemlige myreløve - en guldsmedeagtig insektlarve, som bor under sandet. Den måler dog kun cirka to cm og æder mest andet småkravl."

Bonus-info: I fortsættelserne til "Ormen" møder vi også dyret i to andre varianter med de charmerende artsnavne "shrieker" (skriger) og "ass-blaster" (dén får du selv lov at oversætte).

ANNONCE

9. KOTHOGA

Kendt fra: Forbandelsen (1997).

Hvad er det? En naturhistorisk forsker fra Chicago, rørt op med DNA fra biller, husgekkoer samt væksthormoner fra en sydamerikansk junglesvamp!

Hvo'n ser den ud? Som et firben i hestestørrelse, med stødtænder og veltrænede lår.

Hvad kan den? Skille hovedet fra kroppen på sine ofre og flå hjernen ud af deres kranier.

Hvor realistisk er den? "Ikke meget, medmindre nogen begynder at dope bodybuildere med insekt- og krybdyrhormoner. Men der findes en led svamp - Cordyceps - som bosætter sig i myrer og ændrer deres adfærd. Den får myren til at kravle op i toppen af et træ for at dø og på den måde kommer svampen højt op, hvor den lettere kan sprede sig."

Bonus-info: Hjernen bag Kothoga-uhyret er special effects-geniet Stan Winston, der også har designet den oprindelige Terminator, Predator og dinoerne i Jurassic Park.

ANNONCE

8. SARLACC

Kendt fra: Star Wars Episode VI: Jedi-ridderen Vender Tilbage (1983).

Hvad er det? Altædende tentakelmonster fra ørkenplaneten Tattooine.

Hvo'n ser den ud? Ligner et hul i ørkensandet. Eller, om man vil, en enorm vagina med skarpe tænder.

Hvad kan den? Narre forbipasserende til at tro, at den ikke er et hul i jorden. Hive idioterne ned i sit sorte, syrefyldte gab (medmindre de, som Boba Fett, er så uforsigtige at falde derned af sig selv).

Hvor realistisk er den? "Ligesom Ormen minder Sarlacc om myreløven, der laver faldgruber i sandet, som mindre insekter dratter i. Hullerne er kun fem cm dybe, men det er jo slemt nok, hvis man en dag skulle skrumpe, lidt som i science fiction-klassikeren Manden Der Blev Mindre... "

Bonus-info: Ender du i Sarlaccens mave, vil du ifølge C-3PO "finde en ny definition af smerte og lidelse, mens du langsomt fortæres over tusinde år."

ANNONCE

7. DYBHAVSMONSTRET

Kendt fra: Deep Rising (1998).

Hvad er det? Slangeagtigt dybhavsmonster med fangarme.

Hvo'n ser den ud? Som slangeagtige dybhavsmonstre med fangarme nu engang ser ud. Har øjne så enorme, at de næsten tigger om at blive plaffet i stykker i filmens finale.

Hvad kan den? Suge huden af sine ofre og drikke deres indvolde. Trække et menneske ud gennem toilettet - nedefra!

Hvor realistisk er den? "Den kan minde lidt om slimålen - en slags fisk, som slår knude på sig selv og skyder sig ind i et ådsel, hvor den kan mæske sig i dagevis. Det er dog kun døde dyr, den går i kødet på, og den trækker heller ikke skindet af sit måltid."

Bonus-info: Uhyret i Deep Rising var et af de første 100 % computeranimerede monstre på film - og det er kun ti år siden.

ANNONCE

6. 'STEVE BUSCEMI'

Kendt fra: The Host (2006).

Hvad er det? Amfibium af paddefamilien. Muteret på grund af giftgasser i Han-floden.

Hvo'n ser den ud? Haletudse på størrelse med en lastbil. Har ben-lignende finner. Er grim som bare fanden - derfor opkaldte filmens instruktør kræet efter skuespilleren Steve Buscemi med de udstående øjne.

Hvad kan den? Humpe af sted over land på sine finner. Sluge skrigende koreanere og gylpe dem op igen. Bruge sin hale til at svinge sig elegant mellem brospær.

Hvor realistisk er den? "Den her mutant ville have svært ved at overleve. De fleste miljøgiftsmutanter i den virkelige verden er snegle og fisk, der bliver tvekønnede - men de kan jo ikke parre sig med selv, og så uddør de."

Bonus-info: Historien er baseret på virkelige hændelser - i hvert fald dén del med at forurene flodvandet. En bedemand fra det amerikanske militær hældte 120 liter formaldehyd direkte ud i den sydkoreanske kloak!

ANNONCE

5. JUDAS-KAKERLAKKEN

Kendt fra: Mimic 1-3 (1997-2003).

Hvad er det? Kæmpe-kakerlak, genetisk modificeret med DNA fra termitter og knælere.

Hvo'n ser den ud? Som det alt for store insekt, du nødig vil finde under sengen. Hvad kan den? Imitere mennesker ved at samle sine rygskjold og folde sine ydervinger, så de ligner en lang frakke.

Hvor realistisk er den? "Insekter har ikke lunger, og de ånder ved, at luften selv bevæger sig ind gennem små røråbninger i deres kroppe. Hvis Judas-kakerlakken skulle være realistisk, måtte den gå rundt med en iltflaske eller en omvendt støvsuger for at få luft nok!"

Bonus-info: Den danske instruktør Ole Bornedal var med til at producere den første film i "Mimic"-serien.

ANNONCE

4. GODZILLA

Kendt fra: Godzilla (1998) samt et utal af billige japanske monsterfilm.

Hvad er det? Muteret fortidsøgle, vækket til live af atomprøvesprængninger i Stillehavet.

Hvo'n ser den ud? Mindst 50 meter høj. Skællet hud og dårlig mundhygiejne.

Hvad kan den? Udradere modstandere med sin radioaktive ånde. Trampe bygninger flade. Komme hurtigt frem i myldretiden.

Hvor realistisk er den? "Meget lidt! Radioaktivitet er ellers effektivt til at fremme mutationer, og ifølge darwinismen er mutationer et vigtigt led i livets fremadskriden. Men vi har endnu ikke set store, muterede dyr, der har været overlevelsesdygtige."

Bonus-info: Siden sin første optræden i 1954 har Zilla blandt andet kæmpet mod King Kong, cyborgen Gigan, rumvæsenet Hedorah, den trehovedede drage Ghidra, robotten Mechagodzilla og klonen SpaceGodzilla! Verdens travleste krybdyr ... 

ANNONCE

3. THE THING

Kendt fra: The Thing - Det Grusomme Udefra (1982).

Hvad er det? Virus fra det ydre rum. Tøet op efter 100.000 års dvale i Sydpolens iskappe.

Hvo'n ser den ud? Ligner til forveksling sit seneste offer - derfor ved man aldrig, hvor og i hvem den lumske karl gemmer sig. Under forvandlingsprocessen afslører The Thing dog sig selv som en uformelig masse af glinsende organer og forvredet kød, der piler af sted på kriblende krabbeben.

Hvad kan den? Omdanne sig selv til en identisk efterligning af de livsformer, den opsluger.

Hvor realistisk er den? "Kamæleoner, rødspætter og blæksprutter tager farve efter omgivelserne. Og snyltehvepse lægger æg i lammede edderkopper, så deres udklækkede larver har føden lige ved munden. Men i menneskestørrelse melder vi pas indtil videre ..."

Bonus-info: Til filmens orgie af slim og splat blev der bl.a. brugt opvarmet tyggegummi, smeltet plastic, mayonnaise, lakfortynder og jordbærmarmelade.

ANNONCE

2. PREDATOR

Kendt fra: Predator 1-2 (1987-90), Alien Vs. Predator 1-2 (2004-07).

Hvad er det? Rovdyr fra det ydre rum.

Hvo'n ser den ud? Som en 2,3 meter høj rastafari med seje våben og slem akne.

Hvad kan den? Se infrarødt lys (f.eks. kropsvarme). Forstå og tale menneskesprog. Kamuflere sig så effektivt, at den falder i ét med baggrunden og bliver "usynlig".

Hvor realistisk er den? "Tja ... Slanger har varmesøgende syn, så hvis man forestiller sig en kærlig trekant mellem en slange, en kamæleon og en jamaicansk zombiesoldat under et voodoo-ritual, er vi måske ved at være der!"

Bonus-info: Ifølge filmene har de bredskuldrede rum-rastaer haft en finger med i bygningen af faraoernes og aztekernes pyramider. Dyyyygtigt monster.

ANNONCE

1. ALIEN

Kendt fra: Alien 1-4 (1979-97), AlienVvs. Predator 1-2 (2004-07).

Hvad er det? Dræberparasit af typen "xenomorf" fra planeten LV-426.

Hvo'n ser den ud? 2,4 meter høj. Aflangt kranie. Savler meget.

Hvad kan den? Bløde syre. Skyde sin tunge igennem dig. Sparke predatorrøv.

Hvor realistisk er den? "Ingen dyr, vi kender, kan bløde syre. Det sejeste blod, vi har her på Jorden, kommer fra dolkhalen - et urgammelt leddyr, der stadig kravler rundt på kysterne i USA og Asien. Deres blod er blåt og bruges i medicinalindustrien til at afsløre farlige giftstoffer fra bakterier."

Bonus-info: På Science Fiction Museum i Seattle, USA står en xenomorf i naturlig størrelse og glor olmt ud gennem glasset.

ANNONCE
Del

Seneste nyt