M!

De 4 klasse-steaks, du SKAL kende

Hvad er forskellen på New York Strip og Ribeye? Og hvordan skal jeg stege dem? Det kan være svært at finde rundt i det store kødmarked derude. Derfor forsøger vi her at gøre dig lidt klogere på fire kvali-bøffer, der er forholdsvist lette at få fat i.

De 4 klasse-steaks, du SKAL kende
Ribeye

Også kendt som: Entrecôte

Slagterpris: 300-475 kroner kiloet (kan ofte fås langt billigere i supermarkeder, men her vil vi ikke garantere for kvaliteten)

Udskæring: Ribeye-steaken er skåret fra det øverste stykke af oksefileten, der sidder oppe mod koens nakke.

Hvordan smager det: Guddommeligt. Det er et af det mest smagfulde stykker kød af det, der kan tilberedes lynhurtigt. Dette skyldes blandt andet, at det er den mest fedtholdige bøf, du kan få.

Tilberedes: På grund af fedtmarmoreringen er ribeyen perfekt til grillen på en varm sommerdag. Men pas på! Fedtet gør, at der nemt kan gå ild i kullene. Hvis vejret ikke er med dig, fungerer den også fabelagtigt til panden. Alt afhængig af hvordan du kan lide din bøf, varierer stegetiden. En 350 gram ribeye skal have fra 2 ½ - 4 minutter på hver side, og den behøver kun salt og peber. Lad den hvile i ca. 5 minutter.

De 4 klasse-steaks, du SKAL kende
The Strip

Også kendt som: New York Strip

Slagterpris: 250-350 kroner kiloet (Findes de ikke ved din lokale slagter, så kig i Føtex eller Bilka, der ofte har dem - tit på tilbud)

Udskæring: Den er også skåret af oksefileten - dog er der her tale om den midterste del. Strip-steaken er derfor en lille smule mere fedtfattig end ribeyen. I gamle dage var det det, vi kaldte en engelsk bøf.

Hvordan smager det: Det er mørt, men stadigvæk med bid i. Fedtmarmoreringen er fin, hvilket gør, at smagen af bøf stadig er gennemtrængende.

Tilberedes: Lige som ribeyen går den godt til grillen. Den er tilmed også nemmere at grille på grund af den lidt mindre fedtmarmorering. Steges lige som ribeyen.

De 4 klasse-steaks, du SKAL kende
Tenderloin-steak

Også kendt som: Oksemørbradbøffer, Filet mignon, Oksetournedos

Slagterpris: 400-600 kroner kiloet.

Udskæring: Du ved, at oksemørbraden er delikat og mørt som bare fanden. Tenderloin-steaken er bøffer skåret netop af oksemørbraden. Det gør derfor også, at det er den bøf, der har ry for at være den møreste og fineste af alle. Marmoreringen er let, og udseendet er fantastisk indbydende. Derfor er prisen også den højeste af disse fire bøffer.

Hvordan smager det: Det er ekstremt mørt - nogle ville sige, at det er ligesom smør. Men medmindre du er på udkig efter noget kød med lavt fedtindhold, kan du lige så godt købe en af de andre bøffer, der er en del billigere, men stadigvæk virkelig gode.

Tilberedes: På grill eller pande. Men her skal du være varsom. Tenderloin-steaken har det med at blive en del hurtigere tør, end de andre bøffer på grund af den lave fedtprocent. Du skal derfor stege bøffen i masser af olie og til sidst hælde smør ved og lade den stege færdig i det. Du kan også vikle bacon omkring bøffen, hvilket er meget almindeligt at gøre. En 200 grams mørbradbøf skal have 5-7 minutter i alt, og du skal sørge for at vende og dreje den med jævne mellemrum.

De 4 klasse-steaks, du SKAL kende
T-Bone-steak

Også kendt som: Porterhouse (som dog er en smule større)

Slagterpris: 250-350 kroner kiloet (igen kan de ofte findes billigere i supermarkeder, men kvalitet og pris hænger jo ofte sammen).

Udskæring: Det er en ca. 2 cm. tyk skive kød, der er skåret af oksetyndstegen. Egentlig får du to bøffer i en, da den ene halvdel er strip-bøffen, mens den anden er mørbradbøffen. De sidder på hver sin side af den genkendelige knogle, der ligner et T (deraf navnet).

Hvordan smager det: Det giver næsten sig selv. Strip-delen smager som Strip. Mørbrad-delen smager som? ja, mørbrad.

Tilberedes: Her fraråder vi dig at bruge panden. Knoglen gør simpelthen, at det er ekstremt svært, da kødet har det med at skrumpe lidt ind, når det har stegt en smule. Knoglen gør, at kødet derfor ikke får kontakt med panden. Grillen er vejen frem, men her er det heller ikke helt så simpelt. Mørbraden steger jo som skrevet hurtigere end den mere fedtholdige strip-steak. Et problem, der ikke just bliver mindre med det faktum, at mørbrad-siden på en T-Bone-steak er meget mindre end strip-siden. Men fat mod. Der findes geniale mennesker derude, som allerede har tænkt på det problem. Du skal simpelthen bare sørge for, at du kun har kul i den ene side af grillen og så placere T-Bone-steaken sådan, at mørbradsiden er på den side, hvor kullet ikke er. Har du gasgrill, skal du kun tænde op i en eller to af varmeelementerne. Steaken skalhaveca. fire minutter på hver side af to omgange - i alt 16 minutter.

Del