Magasinet M!

De 5 bedste film om terrorisme

Action-terror-filmen, No Escape, er ikke blevet modtaget specielt godt af anmelderne. Så måske er det en idé, at du i stedet kaster dig over disse fem film, hvor terrorisme spiller en central rolle.

De 5 bedste film om terrorisme
The Rock (1996)

Instruktør: Michael Bay
Med: Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris med flere

Om: En af 90'ernes bedste actionfilm. Nok er der skruet en anelse ned for realismen i filmen - sådan er det jo med Michael Bay - men  er en sublim tour de force i eksplosioner og spænding. Filmen, der hovedsagligt foregår på det nedlagte superfængsel, Alcatrez, byder på en lang række uforglemmelig filmkarakterer så som den sindssyge tidligere marine-general, Francis X. Hummel (Ed Harris), biokemikeren Stanley Goodspeed (måske Cages bedste rolle?) samt den pensionerede spion, John Patrick Mason (Sean Connery) - den eneste mand, der har lykkedes med at flygte fra Alcatrez.

Filmens plot? Hummel tager 81 turister som gidsler og truer med at sende en giftig nervegas ind over San Francisco, hvis ikke regeringen udbetaler en erstatning til de familier, der har mistet en nær i diverse militære operationer. Helt klart Michael Bays bedste film til dato.

ANNONCE
De 5 bedste film om terrorisme
United 93 (2006)

Instruktør: Paul Greengrass
Med: David Alan Basche, Olivia Thirlby, Liza Colón-Zayas med flere

Om: Paul Greengrass' eminente, dokumentariske skildring af flyet, der ikke nåede sit mål d. 11. september er intet mindre end skrækindjagende. Det er instruktørens egen version af de mystiske hændelser omkring flyet , man formoder havde retning mod Det Hvide Hus, men som hvor teorien er, at passagerene forsøgte at overmande terroristerne. En ting, der formentlig forårsage styrtet.

Ved brug af amatørskuespillere og en kronologisk beretning af forløbet formår Greengrass at få os tæt på personerne om bord på flyet - passagerer såvel som terrorister - men stadig med en vis afstand, så autenticiteten bevares.

Det bedste ved United 93 er dog, at den aldrig bliver patriotisk - i modsætning til den kvalme World Trade Center fra samme år. - og der er ingen egentlig heltemodig protagonist. Slutningen er noget af det mest intense i nyere filmhistorie og helt igennem tragisk gåsehudsfremkaldende.

ANNONCE
De 5 bedste film om terrorisme
The Dark Knight (2008)

Instruktør: Christopher Nolan
Med: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart med flere

Om: Heath Ledgers rolle som terroristen og superskurken, Jokeren, er vel en af de bedste nogensinde i filmhistorien, ligesom filmen som helhed måske er 00'ernes allerbedste actionfilm.

Det er Batmans kamp for at redde Gotham City fra ren anarki og kaos, alt imens Jokeren begår den ene store terrorhandling efter den anden.  er blevet en instant nyklassiker, og man forstår hvorfor. Det psykologiske spil mellem Jokeren og Batman er intens og nervepirrende lige til det sidste. Det er Nolans mesterstykke.

ANNONCE
De 5 bedste film om terrorisme
Die Hard (1988)

Instruktør: John McTiernan
Med: Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bodelia med flere

Om: Vi kan selvfølgelig ikke komme uden om John McClanes soloridt mod en række terrorister, der har taget en hel masse gidsler - heriblandt McClanes kone - til fange i skyskraberen Nakatomi Plaza i Los Angeles.

Udover den udødelige punchline "yippee ki-yay, motherfucker" byder  også på en af de mest uforglemmelige filmskurke i form af tyskerterroristen Hans Gruber (Rickman). Der er skuddueller og eksplosioner en masse, og McClane er en af de største badass-karakterer nogensinde. Filmen har desuden udviklet sig til at være den ultimative julefilm, da den foregår juleaften.

ANNONCE
De 5 bedste film om terrorisme
Zero Dark Thirty (2012)

Instruktør: Kathryn Bigelow
Med: Jessica Chastain, Joel Edgerton, Chris Pratt med flere

Om: Kathryn Bigelows årlange epos om jagten på Osama Bin Laden fik anmeldere verden over til at falde i svime.  er ekstremt autentisk og går helt tæt på CIAs mission, der i sidste ende som bekendt endte med, at seks Navy Seals-soldater fik skudt og dræbt verdens mest eftersøgte terrorist.

Bigelow, som du sikkert kender som kvinden bag Oscarvinderen The Hurt Locker, instruerer med jernhård hånd. Filmens torturscener satte gang i en hel masse kontroverser, da flere mente - hovedsagligt folk indefra - at de var misledende og slet ikke, som det rent faktisk skete.

Her vælger vi dog at tro på, at CIA forsøgte at skjule de faktuelle hændelser, så det amerikanske folk ikke fik den opfattelse af efterretningstjenestens brutalitet.

Jessica Chastain er imponerende i rollen som den kvindelige CIA-agent, Maya, mens både Chris Pratt og Joel Edgerton leverer solide præstationer som marinesoldaterne Justin og Patrick.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce