Magasinet M!

De 5 mest ekstreme steder i verden

... Og du troede, det var øv at bo i Søndre Røvsnaps, fordi der aldrig sker en skid?

De 5 mest ekstreme steder i verden
Antarktis

Koldeste sted: Jordens koldeste kontinent. Her er ingen hospitaler, ingen mad, og hvis du farer vild - intet håb! Temperaturen falder som regel til 60 minusgrader, og det er også her, den laveste temperatur nogensinde - 89 minusgrader - er målt. Det er nok derfor, at det er det eneste kontinent, der aldrig har haft indfødte beboere.

Bonus-info:
Antarktis er faktisk verdens største ørken. De fleste forbinder ordet 'ørken' med varme, tørke og gribbe, der flokker over døde kadavere, men den korrekte definition er faktisk: Enhver geografisk lokation, hvor der ingen eller næsten ingen nedbør forekommer. Og det regner ikke på Antarktis.

ANNONCE
De 5 mest ekstreme steder i verden
Atacama-ørkenen ved Chiles kyst

Tørreste sted: I bjergene i Atacama-ørkenen i Chile falder der mindre end en mikrometer (0,01 cm) regn pr. år. Men ulig størstedelen af de mere kendte ørkener, såsom Sahara i Afrika og Mojave i Californien, er Atacama-ørkenen faktisk forholdvis kølig. Dagtemperaturen er som regel 0-25 grader.

Bonus-info:
Enkelte steder i Atacama-ørkenen er der ikke faldet regn i over 400 år!

ANNONCE
De 5 mest ekstreme steder i verden
Cherrapunji, Indien

Vådeste sted: Byen Cerrapunji ligger 1,2 km over havets overflade, og her pisser det ned uafbrudt halvdelen af året! Byens årlige nedbør er 1,2 meter - ja, et år faldt der faktisk over 2,2 meter. Den store mængde vand kan indbyggerne takket monsunen for. Monsunen gør, at vinden blæser den ene vej i seks måneder, hvorefter den vender og blæser den anden vej i de resterende seks måneder. Hvis du havde hørt efter din naturfagslærer, ville du vide, at når vanddampene fra havet rammer højt fastland - så regner det!

Bonus-info:
Underligt nok tørster det vådeste sted på jorden hver vinter, hvor der ingen regn falder overhovedet i flere måneder.

ANNONCE
De 5 mest ekstreme steder i verden
El Azizia, Libyen

Varmeste sted: Byen El Azizia i Libyen har rekorden for højeste temperatur nogensinde målt. 57 grader nåede termometeret op på en dag i 1922 - i skyggen, vel at mærke. Der er der dog stor sandsynlighed for, at denne temperatur er oversteget mange gange siden da, men der findes ingen officielle målinger til at understøtte det.

Bonus-info:
Man måler ikke temperatur ved jordoverfladen, da den svinger og sommetider når op på 66 grader. Officielle temperaturer måles cirka 1,6 meter over jordoverfladen.

ANNONCE
De 5 mest ekstreme steder i verden
Afrika syd for Sahara

Mest sygdomsbefængte sted: I de afrikanske landsbyer syd for Sahara og ned til omkring Zimbabwe hersker malariamyggen - en utrolig magtliderlig, morderisk lille satan af en diktator. Uden penge til myggenet rammes millioner af mennesker hvert år af malaria-infektionen, der er dødelig, hvis den ikke behandles.

Bonus-info:
Wilson Kipketer blev på toppen af sin karriere ramt af malaria. Han måtte holde pause fra at tonse rundt på atletikstadioner i et halvt år.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE