Magasinet M!

De bedste co-op-spil

Vores spil-ekspert giver dig her et overblik over de bedste buddy-spil lige nu.

De bedste co-op-spil

Diablo III

Format: Pc, PS3, Xbox 360

På pc'en er Diablo III ikke den helt store nyhed længere, da det udkom sidste år og aldrig rigtigt formåede at skabe den helt store bølgegang. Langt mere interessant er den helt nye konsolversion imidlertid - både fordi det er første gang, at Diablo gør sit indtog på konsollerne, og fordi det ganske enkelt er et bedre spil på PS3 og Xbox 360. Først og fremmest er pc-versionens auktionshus fjernet, hvilket skaber en fornyet glæde ved at finde loot. Man sidder ikke længere og fnyser fornærmet over de ting, man finder, vel vidende at man så let som ingenting kan købe bedre udstyr på auktioner, og det ændrer spiloplevelsen markant.

Diablo III er dog først rigtigt skægt i Co-Op, hvor op til fire spillere kan fræse rundt på samme skærm og tæske monstre i timevis. Det bliver ganske vist hurtigt lidt uoverskueligt, når hele skærmen eksploderer i vild action, og spillet egner sig klart bedst til to spillere, hvis der spilles på samme konsol. Her kan man i ro og mag hjælpe hinanden gennem spillets utallige områder og underjordiske labyrinter, mens man skovler loot ind, banker bosser og hygger sig helt enormt. Et af de allerbedste vennespil til sofaen lige nu.

ANNONCE
De bedste co-op-spil

Halo 4

Format: Xbox 360

Glem War Games for en stund, for Halo-udviklerne er i fuld gang med at ophøje Co-Op til en kunstform med Spartan Ops-delen, som er en helt særskilt kampagne for op til fire spillere. Ligesom med de fleste andre actionspil er det sjovest, når man spiller sammen på flere konsoller og fjernsyn i samme rum, da den delte skærm begrænser udsynet en del, medmindre man har en exceptionelt stor skærm.

Spartan Ops er delt op i afsnit og rummer sin helt egen fortløbende historie om kampgruppen Crimson, der render rundt på den sære planet Requiem og slås med Covenant-rumvæsener og prometheanere. Og så kan man selvfølgelig også gennemføre spillets almindelige kampagne sammen, som man altid har kunnet i Halo-spillene. Slaraffenland for Co-Op-entusiaster!

ANNONCE
De bedste co-op-spil

Left 4 Dead 2

Format: Pc, Xbox 360

Hvis der er noget, der virkelig lægger op til samarbejde, er det en zombieinvasion! Actionspillet Left 4 Dead 2 har efterhånden nogle år på bagen, men her mens vi går og venter på en 3'er, er det stadig det suverænt bedste zombiespil på markedet - og tilmed også et af de bedste Co-Op-spil nogensinde.

Helt grundlæggende drejer det sig om at styre en lille gruppe af overlevende mennesker igennem baner, mens de bliver angrebet af zombier i rå mængder. Særligt taktisk krævende bliver spillet, når man møder de såkaldte Boss Infected - særlige zombier med specielle evner, der typisk kræver en høj grad af samarbejde at nedlægge. Left 4 Dead kan i øvrigt også spilles som konkurrencespil, hvor et andet hold spillere spiller Infected, og her bliver det rigtigt, rigtigt grimt ...

ANNONCE
De bedste co-op-spil

Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist

Format: Pc, PS3, Wii U, Xbox 360

Det nye Splinter Cell: Blacklist giver spillerne mulighed for at kæmpe mod hinanden på hold i spiltypen Spioner mod lejesoldater, men samarbejdsdelen skal bestemt ikke forbigås. Interessant nok har man valgt at indbygge Co-Op-elementerne direkte i spillets singleplayer-del, hvorfra man kan springe ud i samarbejdsmissioner for to spillere, der hænger mere eller mindre løst sammen med spillets primære historie. Spiller 1 indtager selvfølgelig rollen som snigerhelten Sam Fisher, mens den anden spiller overtager agenten Briggs, som også er med i spillets historie. Alene det, at Co-Op-missionerne ikke bare er fuldstændigt løsrevne og ligegyldige enkeltoplevelser, er et kvantespring fremad i forhold til mange andre spils blodfattige forsøg på at skabe interessante samarbejdsoplevelser.

Spiller man lokalt sammen på samme konsol, må man leve med delt skærm, hvilket kan være lidt forstyrrende, særligt når man bruger gadgets og forsøger at skabe overblik over, hvor fjender befinder sig, mens man sniger sig rundt. Langt bedre er det, hvis man har to konsoller og fjernsyn, så man kan sidde i samme rum og kommunikere effektivt, mens man har maksimalt overblik - Splinter Cell: Blacklist kræver nemlig masser af koordinering af spillerne og tilskynder dem hele tiden til at arbejde sammen.

ANNONCE
De bedste co-op-spil

Portal 2

Format: Pc, PS3, Xbox 360

Valves hovedbrudsspil er en udsøgt fornøjelse i singleplayer, hvor kvinden Chell forsøger at slippe ud af Aperture Science Enrichment Center, mens den ondskabsfulde og dybt sarkastiske supercomputer GLaDOS leverer spydige kommentarer og nedrige fælder.

Portal 2 er ikke mindre underholdende i Co-Op, hvor spillerne indtager rollerne som de fornøjelige robotter Atlas og P-Body og skal hjælpe hinanden igennem banerne med hver deres Portal Gun. Faktisk har udviklerne også udgivet en editor til spillet, der lader spillerne bygge deres egne baner og dele dem med hinanden.

Portal 2 er en dejligt anderledes oplevelse end de sædvanlige actionspil, og det er sine steder fordømt svært. Mængden af "NEEEEEEEJ!"-råb og strømme af bandeord - efterfulgt af hæmningsløs begejstring, når planen endelig bærer frugt, og man slipper ud af et rum - er fantastisk.

ANNONCE
De bedste co-op-spil

Minecraft

Format: Pc, Xbox 360

Byggespillet over dem alle er måske ikke et Co-Op-spil i gængs forstand, men det handler ikke desto mindre om samarbejde på en skala, som kun de færreste andre spil kan levere. Det er enormt skægt at opføre kæmpe bygningsværker alene, men i samarbejde med andre spillere bliver det pludselig noget nemmere og mindre kedeligt at indsamle ressourcer - og man kan samtidig beskytte hinanden mod de farer, der lurer i mørket.

Den eneste anke er, som med så mange andre Co-Op-spil - at det kan være uoverskueligt at spille Minecraft på delt skærm, hvis man spiller på samme konsol. Spillet er i forvejen klodset at se på, og overblikket går let helt fløjten, når man mister 50 procent eller mere af skærmarealet til de andre spillere, så spil på forskellige konsoller eller på pc kan klart anbefales.

 

ANNONCE
De bedste co-op-spil

Borderlands 2

Format: Pc, PS3, Xbox 360

"Built for Co-Op" burde der stå på Borderlands 2's spilæske. Denne flippede postapokalyptiske shooter med flere millioner vanvittige våbenkombinationer er oplagt at spille i selskab med andre, ikke mindst fordi de fire spilfigurer, man kan vælge imellem, er dejligt forskellige.

Den store variation og de vidtåbne landskaber gør Borderlands 2 til en herlig samarbejdsoplevelse, særligt for fire spillere, der arbejder sammen i hold på to mand om forskellige dele af banerne.

ANNONCE
De bedste co-op-spil

Lara Croft and the Guardian of Light

Format: Pc, PS3, Xbox 360

Det var nok de færreste, der havde set en Diablo-agtig udgave af Tomb Raider dukke op ud af det blå - og i øvrigt være et helt aldeles fremragende spil. Endnu mere overraskende var det, at man for første gang nogensinde fik lov til at spille Lara i selskab med figuren Totec, der er ekspert i brugen af alle former for spyd.

Hele spillets historie kan spilles igennem i Co-Op med to spillere på samme skærm - ligesom i Diablo - men dog kun lokalt, da spillet ikke understøtter spil via internettet. Et af de bedste Tomb Raider-spil nogensinde, som alt for få spillere desværre fik øje på.

ANNONCE
De bedste co-op-spil

LittleBigPlanet 2

Format: PS3

Media Molecules tossede PS3-spil med de små sækkevæsener bringer altid et smil frem på læben - ikke mindst i Co-Op, der både lader spillerne spille og bygge ting sammen. Hele spillets historie kan spilles i samarbejde med andre, og visse hovedbrud kræver et specifikt antal spillere - mellem to og fire - at løse.

LittleBigPlanet-spillenes store tilløbsstykke er alle de brugerproducerede elementer og baner, der konstant bliver uploadet. Spillet er perfekt tidsfordriv for kreative spillere og det oplagte hyggespil til forældre, der gerne vil spille sammen med deres børn uden at risikere ydmygende lammetæv og generel underminering af deres autoritet.

 

ANNONCE
De bedste co-op-spil

Rayman Legends

Format: PS3, PS Vita, Wii U, Xbox 360

Rayman-spillenes vanvidsramte platformsverden er som skabt til at blive spillet i selskab med andre, mens man sidder og jubler i ren eufori i sofaen. I takt med, at man indsamler ting på spillets baner i singleplayer, låser man op for flere og flere af de kendte figurer fra det gakkede Rayman-univers, så man kan spille med dem i Co-Op.

Her fortjener PlayStation Vita- og Wii U-konsollerne særligt stor ros, da de gør det muligt ikke blot at overtage hjælpende figurers handlinger som på de andre formater, men også selve styringen af dem, så man får fuld kontrol over dem. Det er nærmest umuligt ikke at grine i selskab med både Raymans og éns egne venner.

 

Morten Skovgaard

www.gameplay-online.dk

ANNONCE
Del

Seneste nyt