Magasinet M!

De Bedste Film i 2008

De her film skal du bare se!

De Bedste Film i 2008

Rambo

Da vi tænkte tilbage på 2008, inden vi lavede denne liste, føltes det som et rimelig tamt film-år. Hvor tog vi dog fejl. Efter at ha' gennemgået årets fedeste film, er det tydeligt at 2008 var et FANTASTISK år, især for drengerøvsfilm. Det betyder dog ikke at det har været let at lave denne liste, for ofte er de mest underholdende og action-mættede film ikke de bedste og omvendt. Se derfor denne liste som et kompromis: her er både bragende actionfilm, der ikke har andet at byde på, end perfekt koreograferet vold og tankevækkende film, der hellere vil diskutere end stimulere. Og så er der selvfølgelig dem, der har begge dele. Hvis vi skulle se ti film fra 2008 igen, så er det dem på denne liste. Håber du er enig, ellers råbop. God jul og godt nytår til dig, film-freak!

10. RAMBO

Rambo: - You know what you are. What you're made of. War is in your blood. Don't fight it. You didn't kill for your country. You killed for yourself. God's never gonna make that go away. When you're pushed, killing's as easy as breathing.

Når de er 62 år gamle, trasker de fleste danskere rundt med pensionen i sigtekornet. Når Rambo er 62 år gammel, trasker han rundt med intetanende Burmesiske soldater i sigtekornet - selvom han faktisk uhyre sjældent bruger et sigtekorn. 2008 var året hvor The Italian Stallion (oversat: den italiensk kødhest) vendte tilbage til rollen som John Rambo, med mere nådesløs vold end nogensinde, i hans fjerde film. Handlingen er så tyndslidt, som hans pandebånd, men det er meningen, for Rambo lever stadig mentalt i 1980'erne - årtiet hvor samtlige actionfilm-klichéer blev født. Det kan diskuteres om Rambo er en af årets bedste film, men det har helt klart været en af årets største fornøjelser. Vi ser frem til at han vender tilbage igen om 10-20år, med camouflage-farvet rullestol og jern-gebis.

There Will Be Blood


9. THERE WILL BE BLOOD

Daniel Plainview: - I told you I was going to eat you! I told you I was going to eat you up!

At se There Will Be Blood er som at se en voldsom, olieret, beskidt maskine, der langsomt, men sikkert, vokser sig stor og kvaser hvert eneste håb for menneskeligheden. Med Daniel Day-Lewis i front, som den djævelsk skrupelløse oliemagnat Daniel Plainview, er historien om den amerikanske oliebranches begyndelse, en dybt imponerende film. Starten i sig selv er filmhistorie, hvor Daniel Day-Lewis uden at sige et ord, får etableret sin rolle som verdens mest målrettede og stædige person. Ja, det er en langsom film uden særligt meget action, men det vejer filmens sydende ondskab klart op for. Hvis ikke du har set denne guldklump af en film, så kan det helt klart anbefales - så længe du ikke forventer at se Rambo... for så skal du se Rambo.

ROCKNROLLA


8. ROCKNROLLA

Johnny Quid: - Don't worry. He can't defend himself - he's got no head.

Enhver hæderlig drengerøv med respekt for sig selv, har set og holder af Lock, Stock And Two Smoking Barrels og Snatch. Disse to eminente brit-gangsterfilm er lille Guy Ricthies værk, der med en vild visuel stil, sprængte rammerne for hvordan man kunne fortælle en snørklet historie. Derfor var det også ærgerligt, at han faldt af på den, med filmiske hundelorte som Revolver og Swept Away. I 2008 vendte han heldigvis tilbage, med Rocknrolla, der er en film i samme bane som Lock, Stock og Snatch, bare mere "voksen". Historien om sammenstødet mellem klassiske britiske gangstere og moderne russiske gangstere, kunne være blevet et stort ligegyldigt rod. I stedet er det blevet en übercool film, med mindre visuelt fyrværkeri og mere historie. Muligvis årets mest macho film.

Wanted


7. WANTED

Sloan: - Welcome... to the Fraternity. This gun you're holding belonged to your father; he could conduct a symphony orchestra with it.

Efter de to russiske perler Nightwatch og Daywatch , tog Timur Bekmembatov springet fra Rusland, over det rustne jerntæppe og landede med et brag i Hollywood, hvor hans sans for fuldstændig sindssyg action gav os Wanted. Hvem vidste der lå og gemte sig en svedig actionstjerne i skinny, skotske James McAvoy? Han har hovedrollen i denne eksplosion af en film, der uden sammenligning er noget af det mest overdrevne action vi nogensinde har set (og vi har set MEGET action). Filmen er så overdrevet, at det bliver ren kunst - også lidt fordi man får lov at se Angelina Jolies våde, nøgne røv. De helt hysteriske skuddueller og absurde brud på fysikkens love, gør Wanted til noget helt unikt inden for action-genren, hvilket er lidt af en kraftpræstation. Vi kan kun glæde os til at se hvad denne russiskeaction-bjørn finder på at lave i fremtiden.

In Bruges


6. IN BRUGES

Ken: - Well, here we are in a room with two manky hookers and a racist dwarf.

In Bruges er nok årets mest oversete film. Historien om to lejemordere, der af deres gangsterboss i London, er blevet beordret til at holde ferie og køle af i den belgiske middelalderby Brügge, gemmer på mange flere guldklumper, end man skulle tro. Det fede her, er dialogen. Quentin Tarantino på en god dag, kunne ikke finde på så fed dialog. Derudover er det ekstremt morsomt, at se disse to meget forskellige lejemordere ude af deres vante miljø, forsøge at slappe af. Den ene ser straks en mulighed for at gå på lærerig opdagelse i en kultur han ikke kender til, mens den anden meget heller vil ha' en fadbamse og ryge cigaretter, mens han venter på at komme hjem til London. Der er ikke så meget action i filmen, men det er netop pointen: at se to gangstertyper der normalt lever i en actionfyldt verden, mensom pludselig tvinges til at slappe af. Kan de det? Se den og forbered dig på en rolig og morsom gangsterfilm.

Tropic Thunder


5. TROPIC THUNDER

Leo Grossman: - Look, fuckstick, I'm incredibly busy. So why don't you get the hell out of here before I snap your dick off and jam it into your ass...

Der er så mange ting ved Tropic Thunder der gør, at den bare VIRKER! De konstante Vietnamfilm-jokes. Tom Cruises fede, skaldede, pinligt dansende, super-bandende producer. Matthew McConaugheys røvslikkende, men elskværdige Hollywood-agent. Jack Blacks forsøg på at gi' sig selv en kold tyrker. "Trailerne" inden filmen. Men det der virkelig løfter Tropic Thunder over resten af Hollywoods evindelig strøm af komedier, er Robert Downey Jr.'s overspillende australske skuespiller, der forsøger at spille en sort Vietnam-soldat (der på et tidspunkt skal spille vietnamesisk bonde). Ovenstående er kun en lille del af genialiteterne, der gør at denne film til en af årets absolut sjoveste. Se den!

Iron Man


4. IRON MAN

Tony Stark: - Give me a scotch. I'm starving.

Hvis der er noget der snart hænger os langt ude af halsen, så er det mislykkede forsøg på at lave tegneserier om til film. Hulk, Ghost Rider, Fantastic 4, Punisher og så videre. Men så kom Iron Man som sendt fra himlen og pustede liv i det halvdøde tegneserie-til-film-koncept. Der er sgu noget macho over en trussetyvs-milliardær, der bruger sine kroner og tekniske snilde, til at lave et sæt jerntøj til sig selv. Når den milliardær så spilles røvsmart af Robert Downey Jr., så bliver det kun endnu federe. Filmen gør nemlig det smarte, at fokusere ekstra meget på tilblivelsen af Iron Man, for som vi efterhånden har lært, så er det altid "opdagelses-processen" der er den sjoveste i superhelte-film. Så snart alleved hvem der er de gode og hvem der er de onde, så bliver det hele jo lidt lige gyldigt, for vi ved hvem der vinder og hvordan det ender. Så jo længere man kan trække den, inden man afslører hvem der er hvem, jo bedre - og det gør Iron Man.

No Country for Old Men


3. NO COUNTRY FOR OLD MEN

Llewelyn Moss: - Yeah, I'm going to bring you something, alright. I decided to make you a special project of mine. You ain't going have to come looking for me at all.

Joel og Ethan Coen er brødrene der har givet os nogle af de mest geniale krimi-komedier nogensinde: Fargo, The Big Lebowski, O Brother Where Art Thou? for blot at nævne et par stykker. Så da de pludselig kom med No Country For Old Men, var der grund til at blive chokeret. Historien om den chance-ridende cowboy, der prøver at stjæle en million dollars fra nogle mexicanske narkohandlere, og dermed får verdens vildeste hitman i hælene, var alt andet end typisk. Her var pludselig en film fra Coeen-brødrene, der var så tung, alvorlig og underlig, at mange blev skuffede. Den helt bizarre slutning i sig selv, var nok til at gøre publikum sure. Men giv filmen en chance og du vil se, at dette er ikke mindre end genialt. Udover at byde på nogle af 2008's mest nervepirrende scener, er filmen nemlig også så ladet medsymbolske værdier, at man kan snakke om den og analysere den til den lyse morgen. For hvad er det egentlig den prøver at fortælle os? Tænk over det... og la' nu vær' med at blive skuffet over slutningen, for vi har advaret dig. Se den i det mindste for at opleve Javier Bardem, som den mest koldblodige lejemorder, der nogensinde er skabt på film.

Cloverfield


2. CLOVERFIELD

Hud: - Beth lives in Midtown. Midtown is that way. You know what else is that way? Some horrific shit!

Alle kender Godzilla. Du kender ham måske fra den hjælpeløse Godzilla-film fra '98, eller de gamle japanske b-film, hvor en gut i en gummi-Godzilla-kostume tramper rundt i en modelby. Fedt koncept, men nogle vildt dårlige film. Cloverfield tager det koncept og kombinerer det med et andet: hjemmevideoen. Her er en fuldbolds monsterfilm, optaget som var det en hjemmevideo du havde fundet. Genialt! En flok unge mennesker er fanget i New York, der meget hurtig kommer i kaotisk undtagelsestilstand, da et 20 meter højt brølende monster vader ud af havet og begynder at sprede død og ødelæggelse. Man kan sagtens diskutere om filmens rystende hjemmevideo-stil lægger sig amoralsk tæt på de videoer vi har set af World Trade Center-katastrofen, men det ændrer ikke på, at dette er en sindssygtspændende og flot film. Konceptet kan ikke genbruges, men denne ene gang hvor det er brugt, virker det perfekt!

The Dark Knight


1. THE DARK KNIGHT

The Joker: - Do you wanna know why I use a knife? Guns are too quick. You can't savor all the... little... emotions.

Der er skrevet alt om The Dark Knight, som der kan skrives om den. Du har sikkert set den og hørt alt hvad der var værd at høre om den, så vi kan ikke komme med noget nyt. Dette er uden tvivl en af de bedste film, der nogensinde er lavet. Det er store ord, men filmen fortjener det. ALT er i orden: historien, skuespillet, effekterne, musikken, billederne, stemningen, dialogen og ikke mindst den vold-fede action! Men hvad er det, der gør denne superhelte-film, til meget mere end næsten alle andre 2008-film kombineret? Det er, at den er mere end summen af dens dele. Den underholder OG den får dig til at tænke. Den sætter spørgsmål ved hvor højt du værdsætter alle aspekter af din tilværelse, lige fra kærlighed til samfundets struktur, samtidig med at den giver digen hæsblæsende tur i en action-rutschebane. Det er dybt imponerende! Hvis ikke du har set den, må der være noget galt med dig, men det kan du rette op på hurtigt. Se den og se den igen... og igen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt