Magasinet M!

De bedste i 2013

Glem alt om PS4 og Xbox-whatever for en stund. Vi har fundet 10 spil til de nuværende konsoller, der kommer til at sparke monstermeget røv.

De bedste i 2013

10. Splinter Cell: Blacklist

Format: Pc, PS3, Xbox 360

Udkommer: 23. august

 

Agenten Sam Fisher er én af de der gode, gamle heltetyper, man altid kan regne med. Ligesom Jack Bauer fra tv-serien 24 er han en af de primære dødsårsager blandt unge og midaldrende mellemøstlige mænd, og det omdømme får han rig lejlighed til at forstærke i Blacklist. En terrororganisation har besluttet sig for at udsætte USA for en række brutale angreb, og Sam er selvfølgelig manden, der kan sætte en stopper for det hele.

Denne gang foregår det i selskab med den helt nye Fourth Echelon-afdeling, som har base om bord på et fly(!), og aldrende Michael Ironside er også skiftet ud med den yngre skuespiller Eric Johnson for at give Sam en yngre og mere spændstig stemme.

Ellers bliver spillet i høj grad, som vi kender det fra Conviction og tidligere spil i Splinter Cell-serien: Masser af vekselvirkning mellem direkte kamp og lusken rundt i skyggerne, et misundelsesværdigt udvalg af dødbringende gadgets og seje nedlægningsmanøvrer.

Blacklist bliver det første spil fra Ubisofts nye udviklingsstudie i Toronto i Canada - spillene plejer at komme fra deres utroligt produktive Montreal-afdeling - så vi kan forhåbentlig forvente masser af nye elementer. I de indtil videre fremviste sekvenser fra spillet har vi set en langt mere adræt Sam, som nærmest bevægede sig med Assassin's Creed-agtig lethed og elegance, og langt hårdere voldsscener end i tidligere spil. Hvis den stil holder, bliver det ikke svært at sælge Splinter Cell: Blacklist til os ...

ANNONCE
De bedste i 2013

9. Battlefield 4

Format: Pc, PS3, PS4, Xbox 360

Udkommer: Oktober

 

Battlefield 4 bliver udgivet påfaldende kort tid efter Battlefield 3, som udkom i 2011, men det er ikke så mærkeligt. Activision har fortsat succes med deres Call of Duty-spilserie, som bliver udvidet med spillet Ghosts til efteråret, og efter at EA's Medal of Honor-spilserie skød sig selv en kugle for panden med den seneste udgivelse for nogle år siden, har de været tvunget til at køre det tunge Battlefield-artilleri i stilling igen for at vinde terræn.

De helt store nyskabelser skal vi nok lede længe efter - det handler trods alt grundlæggende om at sprænge hinanden i luften på spektakulær vis i kæmpestore multiplayer-kampe - men i denne type spil findes djævelen også ofte i detaljerne. Blandt de vigtigste overskrifter er Commander Mode-elementets tilbagevenden - det RTS-agtige interface, hvor én person på holdet agerer kommandør for hele holdet og har til opgave at sørge for kommunikation, taktik og forsyninger. Denne rolle var af uvisse årsager fjernet fra Battlefield 3, hvilket var synd og skam, da den i høj grad er med til at give Battlefield-spillene et særpræg i forhold til de andre militær-shootere på markedet, så vi hilser dens tilbagekomst velkommen.

En stor kritik af Battlefield 3 var også den temmelig spartanske singleplayer-del, som bestod af en række løsrevne missioner, der mest af alt fungerede som træning til multiplayer-kampene. Det har udviklerne fra EA Dice ikke siddet overhørig, og deres første præsentation af spillet ved Game Developers Conference i marts fokuserede meget på netop singleplayer-historien og deres intentioner om at fortælle spillerne en spændende krigshistorie, før de giver sig i kast med multiplayer.

ANNONCE
De bedste i 2013

8. Wildstar

Format: Pc

Udkommer: Efteråret

 

Tiden er måske løbet lidt fra onlinerollespillene, men det betyder bestemt ikke, at der ikke er spændende projekter på vej, som kræver lidt mere end normale investeringer af både tid og penge. Wildstar er et af de spil, der påkalder sig en vis opmærksomhed - først og fremmest fordi det ligner en science fiction-klon af World of Warcraft i så høj grad, at Blizzard flere gange må have spekuleret på, om der kunne være penge at score på en retssag.

Udviklerne fra Carbine Studios har taget fat i både det visuelle design og de velkendte mekanikker fra WoW netop for at lave et spil, der appellerer bredt, og som de ved vil være underholdende at spille. Kender du WoW, vil spillet med andre ord ikke være nogen fremmed oplevelse, da det i høj grad er baseret på samme designfilosofi som det spil, der har domineret onlinespillene fuldstændigt i op mod ti år. Wildstar-udviklerholdet består i øvrigt af en perlerække af vigtige profiler fra forskellige udviklerhold, så hvis spilprojektet ikke lykkes, bliver det i hvert fald ikke på grund af et uerfarent mandskab.

Spørgsmålet er så, om Wildstar kan bygge videre på dette solide fundament og skabe sin helt egen spiloplevelse? Det vælger vi at tro på, ikke mindst fordi udviklerne synes meget opsatte på at forme spillet efter spillernes ønsker og vidt forskellige måder at spille på. For eksempel har de valgt at tænke ud over de klassiske figurklasser ved også at indbygge "Paths", så spillerne i højere grad bliver belønnet for at følge deres spillestil, uanset om de vil udforske på livet løs eller bare slås dagen lang. Og vi står jo egentlig også lidt og mangler et onlinerollespil, som vi kan bruge halvdelen af vores liv på, gør vi ikke ...?

 

ANNONCE
De bedste i 2013

7. Remember Me

Format: Pc, PS3, Xbox 360

Udkommer: 4. juni

 

Årets helt store dark horse er Remember Me, som vi heldigvis ikke skal vente særligt længe på. Spillet beskrives bedst som den fortsættelse, det gamle Mirror's Edge forsmædeligt nok aldrig fik (men måske er den på vej, hvem ved?), tilsat et godt stænk Blade Runner-stemning og grundiéen fra Inception: Hitech-tyven Nilin render rundt i en cyberpunk-fremtidsversion af Paris og stjæler noget så mærkeligt som minder fra vigtige personer. Det lyder jo ikke som et videre sympatisk foretagende for en spilheltinde, men når de lyssky gerninger udføres med det formål få gendannet sin egen hukommelse, begynder det hele pludselig at lyde mægtigt interessant.

Spillet bliver en skønsom blanding af udforskning, action, platformspil og nærkamp. Et interessant element er, at spilleren selv kan sammensætte sine egne angrebskombinationer - udviklerne påstår, at der vil være over 50.000 kombinationsmuligheder.

Om Remember Me kan leve op til pladsen på denne Top-10 får vi at se inden for den næste måneds tid, men hvis man skal sætte sine penge på årets potentielt største overraskelse, virker det som et frisk bud.

ANNONCE
De bedste i 2013

6. Beyond: Two Souls

Format: PS3

Udkommer: 8. oktober

 

Franskmanden David Cage og hans spilstudie Quantic Dreams produktioner falder måske ikke i alles smag, men man kan bestemt ikke beskylde dem for ikke at lave unikke spil og forsøge at flytte grænserne for, hvor filmiske spil kan være. Det tre år gamle Heavy Rain var et af nyere tids mest interessante, omend ikke fuldt ud vellykkede, spileksperimenter, og Cage og co. følger op i samme genre med Beyond: Two Souls. Her møder vi pigen Jodie, der har en mystisk forbindelse til en overnaturlig skabning, som skiftevist får rodet hende ud i alvorlige problemer og redder hende, bedst som det hele ser kulsort ud.

I forsøget på at bringe spil og film endnu tættere sammen og udviske grænsen mellem digitale figurer og rigtige skuespillere har Quantic Dream fået et hold kvalitetsskuespillere med om bord på Beyond, hvor blandt andet Ellen Page lægger både stemme og ansigt til den utroligt livagtige Jodie. Rent visuelt fejler spiller absolut intet, og vi kan roligt forvente endnu mere realisme end i Heavy Rain.

Det spændende bliver, om Cage og Quantic Dream kan få skabt en mere helstøbt og sammenhængende oplevelse med Beyond. Deres tidligere spil har været præget af ladeportsagtigt store plothuller, overforbrug af Quick Time Events (sekvenser, hvor man skal time tryk på specifikke knapper) og alt for meget tid og energi brugt på komplet ligegyldige ting (det kan godt være, at det er realistisk, men spændende er det altså heller ikke at bruge syv controller-tryk på at åbne en køleskabsdør og finde en sandwich ...).

Som Quantic Dreams tidligere spil rummer Beyond: Two Souls stort potentiale - og vi kan kun håbe, at det bliver indfriet til fulde denne gang.

ANNONCE
De bedste i 2013

5. The Elder Scrolls Online

Format: Pc

Udkommer: Efteråret

 

De faldende abonnementstal for World of Warcraft og de fleste andre onlinerollespils overgang til diverse Free to Play-modeller vidner om en spilgenre i hurtig opløsning. Det er kun oplagt at spørge sig selv, hvem der i dag ville kunne udgive et onlinerollespil baseret på den "gamle model" og slippe af sted med det?

Bethesda og Zenimax Online Studios er en af de firmakonstellationer, der har muligheden, for deres The Elder Scrolls-spilserie har i mange år nydt stor popularitet blandt rollespillerne, og det seneste spil i serien, Skyrim, cementerede deres omdømme som en af verdens bedste rollespilsudviklere.

The Elder Scrolls Online giver spillerne mulighed for at bevæge sig rundt i hele spillets univers, kontinentet Tamriel, og bygger ellers på den kendte model med flere fraktioner og deres baggrundshistorier, valg mellem racer og figurklasser og så ellers timer og atter timer, dage, uger og måneder med quests, raids og kæmpeslag mellem spillerne. Det bliver uden tvivl skægt - det store spørgsmål er bare, om spillerne vil betale for at spille online, og om udviklerne kan følge med de kolossale krav, der er til at drive et vellykket onlinespil i dag.

ANNONCE
De bedste i 2013

4. Total War: Rome II

Format: Pc

Udkommer: Oktober

 

Total War-strategispillene har alle dage besiddet ultrahøj blærerøvsfaktor for dem med pc'er i den gode ende af skalaen: Der er ganske enkelt ikke noget, der bedårer tøserne som en hær på ti tusind legionærer, der styrter ned ad en bakkeskråning og tørner sammen med en lige så stor flok barbarer og kæmper til sidste blodsdråbe.

Spilserien har efterhånden eksisteret længe nok, til at de britiske strategieksperter fra The Creative Assembly er begyndt at vende tilbage til tidligere udforskede perioder for at videreudvikle spilmekanikker og grafik. Rome II ser allerede nu fuldstændigt fantastisk flot ud og giver spilleren større frihed end nogensinde før til at dyrke de kæmpestore slag efter egne præferencer - om det så er at se blodsudgydelserne udfolde sig via et taktisk himmelkamera, der viser alle troppebevægelser og giver det store, forkromede overblik, eller det er at zoome helt ind i midten af kampens hede og se krigernes forvredne ansigtsudtryk, mens de krydser klinger.

De store realtime-strategislag er blot den ene halvdel af Total War-spillene, og Rome II bygger også videre på det underliggende Civilization-agtige strategispil, der er fyldt med diplomati, politisk rænkespil og territoriale udvidelser. Rome II har allerede på forhånd vundet titlen som årets bedste strategispil - det ville det formentlig også have gjort, selvom der havde været kvalificeret konkurrence.

ANNONCE
De bedste i 2013

3. Watch Dogs

Format: Pc, PS3, PS4, Xbox 360, Wii U

Udkommer: 22. november

 

Alene navnet på Ubisofts næste potentielle hit er tilstrækkeligt til at give de fleste hjerteflimmer. Da spillet blev fremvist på E3-messen i 2012, gik stort set samtlige medier og spilfans verden over fuldstændigt i selvsving over det, der dybest set bare var en fordømt flot teknologidemo.

Siden har Ubisoft ikke været voldsomt gavmilde med fremvisninger af spillet, og det har kun oppisket stemningen yderligere. Aiden Pierce er en selvtægtsmand af den helt gamle skole, som har nogle spændende ressourcer til rådighed. Han har nemlig hacket sig ind i hele Chicagos elektroniske overvågnings- og kontrolsystem, som giver ham adgang til alt fra kameraer og trafiklys til persondata og en lang række andre automatiserede funktioner i byen.

Ubisoft lægger op til en GTA-agtig oplevelse, hvor det for Pierce først og fremmest handler om at hævne sig på ukendte mørkemænd, der forsøger at komme ham og hans familie til livs. Fremvisningerne af spillet indtil videre har set ganske lovende ud, og hvis det lykkes for udviklerne at ramme plet med en livlig og aktiv genskabelse af Chicago, godt samspil mellem hacking-gameplayet og mere almindelige actionscener og en spændende historie, burde spillets hitstatus være selvskreven. Det kan med andre ikke ord gå hurtigt nok med at få sendt den preview-version til os!

ANNONCE
De bedste i 2013

2. The Last of Us

Format: PS3

Udkommer: 14. juni

 

Spilstudiet Naughty Dog har gennem årerne oparbejdet høj status hos PlayStation 3-ejere med den fremragende Uncharted-spilserie. The Last of Us bliver deres første nye spil efter Nathan Drakes eventyr, som de for en stund har forladt. Her følger vi i stedet for den dristige skattejæger det umage par Joel og Ellie, der gør deres bedste for at overleve i en undergangsverden, der er fyldt med zombier. Eller rettere: Mennesker, der er bukket under for en ualmindeligt gusten parasit, der langsomt æder folks hjerner og bevidsthed og omdanner dem til viljeløse slaver og frådende monstre, der ikke tænker på andet end at sprede sygdommen.

Som om de inficerede mennesker ikke var trussel nok mod den sårbare teenagepige og den hærdede overlever, skal de også passe på alle de vanvidsramte mennesker, der ikke tøver med at slå ihjel for at skaffe sig det næste måltid - ligesom i tv-serien The Walking Dead fungerer The Last of Us ikke overraskende bedst i scenerne, hvor man møder andre mennesker, frem for kampene mod uhyrerne.

Den betaversion, vi netop har spillet, indeholdt to yderst stemningsfulde baner, der var fyldt med personlighed og udforskning - og nogle ualmindeligt bistre kampe. The Last of Us bliver med garanti en succes, der vil udvide rammerne for den lettere idéforladte survival/horror-genre betydeligt.

ANNONCE
De bedste i 2013

1. GTA 5

Format: PS3, Xbox 360

Udkommer: 17. september

 

Det virker næsten som en evighed siden, at vi rendte og lavede ballade med den russiske gangster Nico Bellic i Liberty City - og det er det faktisk også i spiltid, for det er nu mere end fem år siden!

Grand Theft Auto 5 bliver uden tvivl et af årets højdepunkter, ganske ligesom tidligere spil i serien har stjålet rampelyset i en sådan grad, at næsten ingen andre spiludgivere tør at sende spil på gaden i ugerne omkring dets udgivelse. Rockstar Games lover, at den nye by Los Santos (som vi faktisk allerede har oplevet en bid af i Grand Theft Auto: San Andreas), der er kraft inspireret af virkelighedens Los Angeles.

Ud over, at Los Santos skulle være større end alle de øvrige GTA-spil til sammen - og Rockstars Red Dead Redemption! - skal vi som et virkeligt interessant nyt tiltag spille hele tre hovedpersoner. Trevor, Franklin og Michael er på hver deres facon dysfunktionelle individer, der kaster sig ud i alt fra småforbrydelser til store, Heat-lignende kupplaner, og udviklerne lover, at man vil kunne springe helt frit mellem de tre forbrydere for at bruge deres forskellige evner.

Derudover bliver alt ganske sikkert, som det skal være i et GTA-spil: Ræs i et hav af fartøjer til lands, til vands og i luften, mærkelige optrin på gader og stræder, betændte undergrundsmiljøer tilsat en god dosis LA-vanvid og så mange popkulturelle referencer og gakkede bifigurer, at det halve kunne være nok. Vi er ikke i tvivl om, at Grand Theft Auto 5 kommer til at lukke og slukke for denne konsolgeneration med et tordnende brag.

ANNONCE
Del

Seneste nyt