Magasinet M!

De farligste filmskurke

Ofte husker vi skurken bedre end helten. Her er 15 skurke, du aldrig glemmer

Bane

Film: The Dark Knight Rises (2012)

Spillet af: Tom Hardy

Vi starter denne liste med at kigge nærmere på Batmans onde fjende, Bane. Og selvom det ikke er alle, der er vilde med Bane, så er vi her på redaktionen vilde med ham. Tom Hardy spiller rollen sublimt (næsten lige så godt som Heath Ledger i rollen som Jokeren), og hans skræmmende fremtoning bliver bare forstærket af, at han tilsyneladende er meget god til det der med planlægning. Bane er stærk både fysisk og psykisk.

Bedste citat: "We will destroy Gotham and then, when it is done and Gotham is ashes, then you have my permission to die."

ANNONCE

Amon Goeth

Film: Schindler´s List

Spillet af: Ralph Fiennes

Amon Goeths morgengymnastik består i at lave lidt strækøvelser med et gevær, mens en smøg dingler fra hans mund. Derefter sætter han sig til rette på sin balkon, hvorfra han skyder jøder. Ja, Amon Goeth er blottet for medmenneskelighed, og Ralph Fiennes spiller rollen helt perfekt.

Bedste citat: "This is very cruel, Oskar. You´re giving them hope. You shouldn´t do that."

ANNONCE

John Doe fra Se7en (1995)
Vi nævnte tidligere, at Kevin Spacey leverede to fantastiske skurkeroller i 1995. Den ene var i The Usual Suspect - den anden var selvfølgelig som John Doe i David Finchers thriller Se7en. Begge roller er legendariske, men med den anonyme John Doe skabte Spacey en af de mest modbydelige skurke i filmhistorien. Det mest skræmmende ved Doe - ud over hans fuldstændig horrible gerninger - er nok, at han kan argumentere for sine handlinger, så det næsten giver mening. Men også kun næsten. Husker du slutscenen? 'I visited your home this morning after you'd left. I tried to play husband... It didn't work out, so I took a souvenir...'

ANNONCE

Magneto

Film: X-Men -filmene

Spillet af: Ian McKellan

Ja, her kunne vi godt have nævnt Michael Fassbenders rolle som Magneto i X-Men: First Class fra 2011, men for os er den rigtige Magneto, Ian McKellan. Den hensynsløse Eric Lensherr ser tingene fuldstændigt sort og hvidt - enten er du med ham, eller også er du imod ham. Det ser man meget tydeligt, da Mystique bliver forvandlet til et menneske, og Magneto meget hurtigt forlader hende. Til gengæld kan vi kun respektere en superskurk, der kan kontrollere metal med tankens kraft.

Bedste citat: "You are a god among insects. Never let anyone tell you different."

ANNONCE

Norman Stansfield fra Leon (1994)
Overordentlig korrupt strømer? Afhængig af diverse psykedeliske stoffer? En rablende stjernepsykopat? Svaret er ja til alle tre spørgsmål. Gary Oldmans skruppelløse Norman Stansfield er i en klasse for sig selv, når det gælder vanvittige politibetjente på film. Ja, Stansfield er faktisk så syg, at det til tider bliver lidt komisk. Men på trods af en alt andet end mentalt afbalanceret tilstand, har Oldmans skurk alligevel åndsnærværelse nok til at fyre masser af mindeværdige replikker af. Som fx den her: 'I like these calm little moments before the storm. It reminds me of Beethoven'.

ANNONCE

Max Cady fra Cape Fear (1991)
Robert De Niro har spillet mange mindeværdige skurke, men den mest skræmmende må være Max Cady, der kan beskrives som en hårdtpumpet, sadistisk, bibelciterende sociopat med hang til voldtægt. Cady har set sig godt og grundig gal på advokaten Sam Bowden, og det resulterer blandt andet i en virkelig væmmelig scene, hvor Cady lader sit raseri gå ud over Bowdens kvindelige kollega (foto). De Niros overtatoverede sydstatsskurk er bestemt ikke for børn eller sarte sjæle, og det samme kan roligt siges om Martin Scorseses udgave af klassikeren Cape Fear.

Se med på de næste sider.

ANNONCE

Roger Kint fra The Usual Suspects (1995)
1995 bød på to fantastiske skurkeroller fra Kevin Spaceys side. Den ene var som Roger 'Verbal' Kint (til højre) i The Usual Suspects - den anden vender vi tilbage til senere. Kint fremstår umiddelbart som en lidt sølle, handicappet småforbryder, der er blevet involveret i noget rigtig snavs med fire mere hærdede typer. Dette billede bliver dog vendt fuldstændig på hovedet i filmens legendariske slutscene. Du husker nok dette citat: 'The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist.' Og så i øvrigt ikke et ord om Keyser Söze...

ANNONCE

The Joker fra The Dark Night (2008)
'Why so serious?', spørger The Joker, mens han gør sig klar til at uddele et permanent smil med sin kniv. Og selv om man sidder på sikker afstand i biografsalen, er det let at få lidt kuldegysninger. Heath Ledgers smaskende og skruppelløse Joker er nemlig uhyggelig på en måde, der kryber ind under huden. Skuespilleren beskrev selv sin Batman-skurk som en 'psykopatisk, massemorderisk, skizofren klovn blottet for empati', og vi kan kun være enige. Ledger er blevet skamrost for rollen, der skulle blive hans næstsidste, ligesom han efter sin død vandt en Oscar for bedste birolle.

ANNONCE

Hannibal Lecter fra Ondskabens Øjne (1991)
Hannibal Lecter er måske den mest kendte og ikoniske skurk nogensinde. Én ting er i hvert fald sikker: Anthony Hopkins er fuldstændig forrygende i rollen som morderisk psykiater med smag for menneskekød. Der er mange spændende facetter ved Lecter, men det mest slående karaktertræk er formentlig, at han er lige så rablende sindssyg som han er lynende intelligent. Vi kunne skrive meget om Hannibal 'The Cannibal', men det er ikke nødvendigt, for du har uden tvivl ikke glemt ham. Vidste du i øvrigt, at Anthony Hopkins ikke blinker med øjnene en eneste gang i Ondskabens Øjne?

ANNONCE

Anton Chigurh fra No Country for Old Men (2007)

Javier Bardem spiller ofte førsteelskere, men du skal lede længe efter spansk varme og charme i Coen-brødrenes No Country for Old Men. Her er Bardem i stedet udstyret med trykluftsbeholder og kvægpistol, og hans portræt af Anton Chigurh får nakkehårene til at rejse sig. Chigurh er nemlig - selv med fjollet Prins Valiant-frisure - en uhyggelig og iskold killer. Her er tale om en dybt forskruet mand med en usædvanlig morbid sans for humor, og det er ikke uden grund, at Woody Harrelsons karakter (umiddelbart inden han bliver skudt) stilfærdigt spørger ham: 'Do you have any idea how crazy you are?'

ANNONCE

Alonzo Harris fra Training Day (2001)

Alonzo Harris er ikke en endimensional skurk. Han befinder sig mere i gråzonerne, og ærlig talt er han så forbandet cool, at man langt hen af vejen er tilbøjelig til at heppe på ham. Men som Training Day skrider frem, bliver billedet dog mere og mere tydeligt: Harris er en slemmer fyr, der manipulerer og myrder uden at blinke med øjnene. Denzel Washington er sublim som den karismatiske veteran, der prøver at forføre og fordærve en ung betjent, og han scorede da også en Oscar for sit portræt af den djævelske Harris. Washington undlod dog at råbe 'King Kong ain't got shit on me!' i sin takketale.

ANNONCE

Hans Gruber fra Die Hard (1988)
'Nice suit. John Phillips, London. I have two myself. Rumor has it Arafat buys his there.' Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men rollen som Hans Gruber er faktisk Alan Rickmans første filmrolle. Og hvem skulle have troet, at en engelsk filmdebutant kunne portrættere en tysk überskurk med så stor overbevisning? Rickman er ganske enkelt genial som den kølige mastermind, der må finde sig i at blive forstyrret af en vis John McClane under en ellers veltilrettelagt gidseltagning i Los Angeles. Hans Gruber er i korte træk, og uden at sige for meget, en af de mest legendariske skurke i filmhistorien.

ANNONCE

Vincent fra Collateral (2004)
Kold, kynisk og 100 procent dødbringende. Tom Cruise har slukket for det kendetegnende megawatt-smil i Michael Manns mesterlige Collateral. Til gengæld skruer superstjernen helt op for effektiviteten og kynismen som den gråsprængte lejemorder Vincent, der tager et smut til Los Angeles for at udføre fem opgaver på en nat. Vincent er dannet, toptrænet og professionel - og fuldstændig ligeglad med menneskeliv. Det er ingen hemmelighed: En del af charmen ved denne velklædte lejemorder er selvfølgelig, at det er 'helten' Tom Cruise, der giver den fuld gas som glat og nihilistisk skurk.

ANNONCE

Mr. Blonde fra Reservoir Dogs (1992)
Michael Madsens Mr. Blonde (til venstre) må være den mest sadistiske juveltyv, der nogensinde har ramt biograflærredet. Hvis du skulle være i tvivl, så gense Reservoir Dogs og den virkelig ubehagelige scene, hvor han torturerer en politimand. Det er seriøst stærke sager, og vi er mange, der stadig har det svært med sangen 'Stuck in the Middle With You', som akkompagnerer scenen. Der er ingen tvivl om, at Mr. Blonde er en gusten fætter, og det kræver da også sin skurk at fyre følgende oneliner af: 'Are you gonna bark all day, little doggie, or are you gonna bite?'

ANNONCE

Darth Vader fra Star Wars-serien
Vi kommer selvfølgelig ikke uden om Darth Vader - men han taler vist for sig selv...  


Har vi glemt din yndlingsskurk?  Synes du, vi har valgt nogle tøsedrenge? Lad din stemme blive hørt i kommentarfeltet.  

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce