De Unge Kometer
Vi har taget en snak med Danmarks fire største fodboldtalenter.
FAKTA:
Født 10. november 1990. Han har siden 2006 spillet 13 kampe for forskellige danske ungdomslandshold.
Han fik sin første professionelle kontrakt i 2009 med FC Nordsjælland, hvor han stadig spiller. I sine ungdoms-år har han spillet i Lyngby BK, men havde også et år i Real Madrids ungdomsafdeling. Andreas står i dag skrevet ned for hele 80 kampe på FC Nordsjællands første hold.
Hvad skal der til, udover talent, for at slå igennem i dansk fodbold?
Træningen er klart det vigtigste. Det kræver 10.000 gentagelser at blive god til noget. Men det alt overskyggende er glæden ved det - hvis man ikke gider lave de 10.000 gentagelser, bliver man aldrig god.
Hvor stor betydning har det, at klubbens træner tør bruge de unge spillere?
Det betyder meget - uden tillid fra din træner kommer du aldrig ind og lærer det på egen krop. De er også rigtigt dygtige til at lære fra sig, så det er utrolig vigtigt, de tør give spilletid til de unge.
Hvor stor indflydelse har pressen på ens udvikling?
Det er forskelligt fra spiller til spiller, hvordan man reagerer på pressen. Personlig prøver jeg bare at holde det på afstand, og det gælder både ris og ros.
Har man mere eller mindre fritid som ung professionel fodboldspiller i Danmark end den gennemsnitlige dansker på 20-22?
Mere fritid, mindre frihed. Klokken er halv et nu, og jeg har faktisk fri resten af dagen allerede. Det er der sikkert mange kontorarbejdere, der kunne ønske sig, men til gengæld kan de bedre snuppe en øl i ny og næ og sidde oppe til klokken 1-2 stykker fredag og lørdag aften.
Har du på noget tidspunkt i din karriere følt at du måtte vælge mellem venner og fodbold?
Nej, de fleste af mine venner har også fungeret som holdkammerater, så har altid set til dem på træningsbanen.
Selvom det er sport på meget højt niveau, er der så stadig tid til en øl i ny og næ?
Det er der tid til, men kun når sæsonen ikke kører. Selvfølgelig kan man godt nappe en øl efter en god kamp, men selvom vi får lov til det, er det de færreste, der gør det. Alle vil gerne præstere på højeste niveau hver gang. Det er nødvendigt for at få spilletid.
Er der hold i, at unge fyre med penge på lommen får en masse dameopmærksomhed?
Det er ikke noget, jeg har bemærket. Så mange byture har jeg nemlig heller ikke haf. Jeg har dog hørt historier i omklædningsrummet fra nogen af de andre, og på dem lyder det som om, fodboldspillere har det lidt lettere end gennemsnittet.
Bendtner, Cristian Eriksen, Victor Fischer og Nikolai Boilesen, tog alle tidligt til udlandet. Mange af dem har oplevet stor succes, men er der større eller mindre mulighed for succes, hvis man tidligt rejser langt væk hjemme fra? Og betyder det meget, at der er andre danskere i klubben man kommer til?
Det er meget individuelt, nogen trives fint i udlandet mens andre har en længere tilpasningsperiode, men jeg tror helt sikkert, det gavner, hvis der er nogen fra ens hjemland, man kan snakke med og tilbringe tid med ude for banen også.
Hvilke klubber i Danmark er bedst til at opfostre talenter?
Både Nordsjælland og Lyngby er kendt for et godt og solidt ungdomsarbejde, men der er rigtig mange klubber rundt om i Danmark, der arbejder mere og mere og lægger flere og flere penge til rådighed for ungdomsarbejderen
FAKTA: Født i Abidjan, Elfenbenskysten 11. august 1992 og flyttede til Danmark i en alder af 3 år. Jores spillede i B 93 fra 2005 til 2007, hvor han skiftede til FC Nordsjælland. Her fik han sin første professionelle kontrakt i 2011. Jores Okore står noteret for 48 kampe på Nordsjællands superligahold, 4 kampe på det danske A-landshold og 3 kampe for det danske ungdomslandshold.
Hvad skal der til - udover talent - for at slå igennem i dansk fodbold?
Der skal rigtigt meget til - selvfølgelig er det dejligt med opbakning fra familien, men det skal heller ikke blive for meget, de kan umuligt bære dig hele vejen til succesen. Ens mentalitet er også vigtig, du skal være 100 % fokuseret, hver gang du får en chance for at vise, hvad du kan og ikke tøve med at tage den chance.
Hvor stor betydning har det, at klubbens træner "tør" bruge de unge spillere?
Det betyder meget for en ung spiller, det giver selvtillid og tro på sig selv at se, at manageren også tror på en, så det betyder meget, at de tør kaste én ind til de store drenge.
Hvor stor indflydelse har pressen på din udvikling?
Jeg synes jeg er god til at håndtere pressen, og næsten lige meget, hvad de skriver, formår jeg at bruge det positivt. Hvis de siger, jeg ikke er god nok, giver det mig lyst til at bevise, at jeg nemt kan være med. Og omvendt - hvis jeg får ros, giver det mig selvtillid, så jeg spiller endnu bedre næste kamp. Jeg elsker pressens opmærksomhed, men for mange andre på min alder er det for stort et pres, og jeg tror, de tager det lidt for personligt og tænker for meget over det.
Hvad har ungdomslandsholdene gjort for din personlige udvikling?
For mig har de ikke haft nogen stor betydning, jeg har ikke været på mange af holdene og har slet ikke været med omkring DBU's talentarbejde, før jeg blev U-18 spiller. Det var jeg lidt frustreret over dengang, fordi jeg selv mente, jeg var god nok, men i dag gør det mig ikke så meget.
Har man mere eller mindre fritid som ung, professionel fodboldspiller i Danmark end den gennemsnitlige dansker på 20-22?
Jeg har en masse fritid. Jeg har faktisk så meget fritid, at jeg nogle gange efter træning føler mig lidt alene. Jeg har som regel fri lang tid før, mine venner kommer hjem fra arbejde eller skole.
Selvom det er sport på meget højt niveau, er der så stadig tid til en øl i ny og næ? Også i teenageårene?
Ikke nok, altså jeg har mange gange gerne ville gå i byen med drengene, men så er der en kamp i morgen. Også basale ting som, hvis man sidder et par drenge i en lejlighed og hygger med FIFA, så er jeg altid ham, der skal først hjem på grund af træningen dagen efter. Det er lidt ærgerligt, men man kan ikke få det hele.
Hvilke klubber i Danmark er bedst til at opfostre talenter?
Jeg synes alle her i FC Nordsjælland gør et godt stykke arbejde med talenterne, og det betaler sig i sidste ende, men også i AAB kan man også se, at det hårde talentarbejde har båret god frugt.
FAKTA: 21 år, 201 cm lang og med en kampvægt på 94 kilo er Makienok en udfordring for ethvert midterforsvar. Han har spillet 55 kampe for HBK, og 29 for Brøndby IF og har i alt på de 84 kampe lavet 33 mål. I Januar 2012 skiftede Simon til Brøndby fra HB Køge for den nette pris af 4.700.000 kr.. Simon har desuden spillet 18 kampe på forskellige ungdomshold, fra U-18 til U-21.
Hvor stor betydning har det, at klubbens træner "tør" bruge de unge spillere?
For unge spillere betyder det alt. Det er først, når man kommer med på førsteholdet, at man får hår på brystet, og det er her, man første gang virkelig mærker et pres fra træner, medspillere og presse.
Hvor stor indflydelse har pressen på ens udvikling?
Jeg prøver at holde det på afstand, og normalt rører det mig ikke. Men lige i starten da jeg kom til Brøndby, og jeg ikke lige fik scoret de første 5-6 kampe, hvor pressen snakkede mere og mere om mig, kunne jeg godt mærke en ekstra lyst til at præstere. Det fungerede som en ekstra motivationsfaktor.
Har man mere eller mindre fritid som ung professionel fodboldspiller i Danmark end den gennemsnitlige dansker på 20-22?
Ja, man har en masse fritid. Men det er nu også, fordi de fleste fodboldspillere egentlig ser på deres job som en del af fritiden.
Har du på noget tidspunkt i din karriere følt at du måtte vælge mellem venner og fodbold?
Nej, det synes jeg ikke. Selvom man er fodbold spiller, har man rigtigt meget fritid, og mange af ens venner er også dem, man spiller sammen med.
Hvor meget betydning har din agents arbejde på din udvikling?
Det er meget vigtigt, at hvis man skal have en agent, så skal man sørge for, det er en, man har et godt forhold til og som vil dig det bedste. Han må ikke bare fokusere på, hvor der er flest penge henne.
Selvom det er sport på meget højt niveau, er der så stadig tid til en øl i ny og næ? Også i teenageårene?
Det er der, og det synes jeg også, der skal være. Selvfølgelig skal man ikke drikke øl fredag eller lørdag, hvis der er kamp søndag, men når man spiller fredag kan man godt gå ud med vennerne lørdag, når der er en hel uge til næste kamp.
Er det bedst for ens udvikling, hvis man spiller i en klub, hvor man træner med de bedste og på et højt niveau, men til gengæld ikke får så meget spilletid, eller er det bedre med masser af spilletid men så til gengæld på et lavere niveau?
Da jeg spillede i HBK fik jeg masser af spilletid, og jeg udviklede mig meget. Det havde jeg måske ikke fået, hvis jeg spillede i Brøndby på det tidspunkt. Til gengæld nu hvor jeg har et højere niveau, får jeg mere ud af det her i Brøndby, men under udviklingen gælder det om at få spilletid.
Er der hold i at unge fyre med penge på lommen får en masse dameopmærksomhed?
Det er ikke noget, jeg rigtigt bemærker, da jeg har haft kæreste på længe og har haft det lige fra min første professionelle kontrakt.
Hvilke klubber i Danmark er bedst til at opfostre talenter?
Jeg synes, HBK gjorde et kæmpe stykke arbejde for mig, men her i Brøndby gør de også meget for de unge spillere. Rent faktisk er alle de store klubber i Danmark gode til at arbejde for de unge.
FAKTA: Kom til verden i 1992, og spillede sine første kampe i Middelfart - side om side med Christian Eriksen. De to tog i 2005 sammen til OB og spillede også her på samme ungdomshold. I 2008 tog Christian som bekendt til Amsterdam, mens Rasmus valgte at blive i OB. Rasmus underskrev første gang en fuldtidskontrakt i 2009. Han har spillet 35 kampe på alle ungdomsholdene fra U-16 til U-21, men har stadig sin A-holds debut til gode. For OB er han noteret for 69 kampe for OB's første hold og 11 mål.
Hvad skal der til udover talent, for at slå igennem i dansk fodbold?
Jeg tror, der er mange ting, der spiller ind. For mit vedkommende har det, at jeg aldrig har følt et pres fra mine forældre, haft stor betydning. Jeg har altid set fodbold som en leg eller som en hobby, og mine forældre har aldrig tvunget mig til træning. Med forældrenes opbakning kommer lysten til at spille, og når man ser man er god eller har talent for noget, man også synes er sjovt, så kommer viljen.
Hvor stor betydning har det at klubbens træner "tør" bruge de unge spillere?
Det er forskeligt fra sted til sted, hvor meget man bruger de unge. Her i OB har der altid været en tradition for, at det var de ældre, mere rutinerede og fysisk stærke spillere, der spillede, men alligevel kan det altså lade sig gøre. Hvis bare man får træningen med de bedste og nogle kampe, hvor man selv er dominerende, så skal det nok kunne lades sig gøre.
Hvad har ungdomslandsholdene gjort for din personlige udvikling?
Jeg synes, de har haft stor betydning for mig, specielt med træneren Thomas Frank. Han var rigtig dygtig, og desuden lærte han mig en masse om det defensive arbejde, og at det ikke kun handler om, når jeg selv har bolden. Det var et godt afbræk for klubfodbolden, fordi det var højere niveau og nogle rigtig sjove kampe.
Har man mere eller mindre fritid som ung professionel fodboldspiller i Danmark end den gennemsnitlige dansker på 20-22?
Mere fritid men mindre frihed. Hvis man sidder på en cafe om aftenen og klokken nærmer sig 12, så bliver man den første, der går. Men så har man så mange andre fordele, og det minder jeg altid mig selv om, når jeg ligger tidligt i min seng.
Har du på noget tidspunkt i din karriere følt, at du måtte vælge mellem venner og fodbold?
Nej, for man har hele tiden gjort det, man godt kunne lide. Jeg har haft et liv, hvor jeg hele tiden har haft tid til både venner og familie - det er noget andet med dem, der tager til udlandet, for de vælger jo selvfølgelig nogen fra.
Selvom det er sport på meget højt niveau, er der så stadig tid til en øl i ny og næ?
Jo, der er, men man har slet ikke mulighed for at drikke lige så mange som ens venner. Jeg vil selvfølgelig også gerne være ung og hygge med vennerne, men så har man til gengæld andre fordele ved at være fodboldspiller.
Er der hold i, at unge fyre med penge på lommen får en masse dame-opmærksomhed?
Det passer sikkert, men vi fodbold spillere har bare ikke rigtig tid til at udnytte al den opmærksomhed.
Bendtner, Cristian Eriksen, Victor Fischer og Nikolai Boilesen, tog alle tidligt til udlandet, mange af dem har oplevet stor succes, men er der større eller mindre muligheder for succes hvis man tidligt rejser langt væk hjemme fra? Og betyder det meget at der er andre danskere i klubben man kommer til?
Det at tage af sted så tidligt kræver man er klar til at opgive nogle ting, som, venner, familie, skole og måske kæreste. Det kan være utrolig hårdt, og personligt ser jeg ikke rigtig grunden til at stikke af sted så tidligt. Hvis man har talentet, skal det nok også komme til kende i en klub som OB, Brøndby, Nordsjælland eller en hvilken som helst anden superliga klub.
Hvilke klubber i Danmark er bedst til at opfostre talenter?
OB er ikke en klub med stor tradition for det, men de har nogle rigtigt gode ungdomshold. Desuden har Middelfart jo altså også opfostret nogle gode spillere, men jeg tror ikke, det gør så meget, hvilken klub man spiller i, hvis bare man spiller med nogen gode spillere og bliver presset hver gang til træning.