Magasinet M!

De usynlige seriemordere: Snigmorderne fra Washington DC

I 23 dage i oktober 2002 levede borgerne i de tre amerikanske stater Washington D.C., Maryland og Virginia i frygt. To snigskytter var på spil - og de kunne slå til når som helst og hvor som helst.

Klokken var lidt over seks om aftenen, da 55-årige James D. Martin gik ud af supermarkedet Shoppers Food Warehouse i Wheaton, Maryland med sine indkøb. Han havde købt mad til sin kirkegruppe, der skulle samles til et møde. På vej over p-pladsen flænsede en kugle gennem hans overkrop og dræbte ham øjeblikkeligt.
Cirka 100 meter fra den livløse krop fjernede den 41-årige John Allen Muhammad øjet fra kikkertsigtet og slap grebet om aftrækkeren på sin Bushmaster-sniperriffel. Han trak riffelløbet ind gennem det hul, han og hans makker havde lavet i bagenden af den 12 år gamle Chevrolet Caprice og ind i bagagerummet, hvor han lå skjult for eventuelle vidner. Makkeren, den kun 17-årige Lee Boyd Malvo, hoppede derefter om på bagsædet, hvor han skilte riflen ad og puttede den i en sort taske. Muhammad satte sig bag rattet og kørte stille og roligt derfra. Datoen var 2. oktober 2002, og Muhammad havde netop dræbt den første af i alt ti personer, der de næste tre uger skulle blive ofre for to mænds vanvittige mission.

ANNONCE

EN DØDELIG COCKTAIL
Lee Boyd Malvo havde ikke haft verdens bedste barndom. Forældrene blev skilt, da han var tre år, og moren tog ham med til Tacoma i staten Washington. Tre år senere besluttede hun, at knægten ikke længere måtte se sin far. Men det var heller ikke meget, drengen så til sin mor, der var stofmisbruger. Ofte sad han alene i huset uden elektricitet. Som 12-årig prøvede han at begå selvmord, men en nabo nåede at gribe ham, da han sprang ned fra et træ med et reb om halsen. Da moren kom ud fra huset for at se, hvad al råberiet gik ud på, sagde hun blot: "Træet er der endnu. Rebet er der endnu. Hvorfor prøver du ikke bare igen?" Lee Boyd Malvo manglede i den grad en faderfigur.
Dét fandt han som 15-årig i den tidligere marinesoldat John Allen Muhammad, der arbejdede i en butik, hvor Malvo kom for at spille videospil. Muhammad var konverteret til islam i 1987 og skiftede efternavn fra Williams lige efter angrebene på World Trade Center i 2001. Han var blevet skilt fra sin kone, Mildred, der havde fået forældremyndigheden over deres tre børn. Muhammad var tilmed afskåret fra at se dem. Han manglede en søn - og ham fandt han i Malvo, der så op til Muhammad, som var han hans far. Et perfekt match, men en dødelig cocktail.

ANNONCE

MORD PÅ STRIBE
Malvo flyttede ind hos Muhammad, der lærte ham om islam, tog ham med på skydebanen i op til 12 timer ad gangen, og sammen tog de ud i skove for at træne med sniperriffel. Målskiverne var papirstykker, der skulle udgøre det for menneskehoveder. De trænede til den mission, der fortsatte med voldsom styrke dagen efter mordet på James D. Martin.
3. oktober 2002, klokken 07.41 om morgenen efter det første mord, lå 'far og søn' igen på skjul i deres mobile snigskytte-skjul, da James Buchanan gik og slog græs foran en bilforhandler i White Flint, Maryland. Han blev skudt i brystet og døde på stedet. Da klokken var 09.20, havde de dræbt fire mere på fire andre lokationer. Tre i Maryland, en i Washington D.C. Alle fem blev dræbt med en enkelt kugle hver. Politiet blev nu klar over, at der var en snigskytte på spil, der dræbte helt tilfældige mennesker uden forbindelse til hinanden.

ANNONCE

FALSKE SPOR
I spidsen for efterforskningen stod Maryland-politichefen Charles Moose, der havde svært ved at forstå nedskydningerne: "Disse mennesker lader ikke til at være nogens fjender, bare tilfældige mål." Han havde dog et spor at gå efter. I nærheden af et af gerningsstederne havde et vidne set "en hvid varevogn eller lille lastvogn accelerere hurtigt væk". Politiet brugte mange timer på det falske spor, ligesom de gik ud fra, at FBI's profil af gerningsmanden - "en hvid mand i 20'erne eller 30'erne, der leger Gud" - var korrekt.
Imens kørte to sorte mænd - den ene 41 år gammel, den anden 17 - rundt i en blå sedan. Og de var slet ikke færdige med at dræbe. På grund af den massive pressedækning ventede de dog to dage, før de slog til igen. Denne gang fik Malvo lov at trykke på aftrækkeren, da de parkerede ved en skole. Det var meningen, at den 17-årige knægt skulle skyde fem elever, men han nøjedes med en enkelt. En 13-årig dreng, der overlevede. Fiaskoen blev dog til en succes. Efter at de for offentligheden ukendte gerningsmænd havde vist, at de ikke havde noget imod også at dræbe børn, spredte panikken sig nemlig i Washington-området. Blandt forældre. På skoler. Overalt.

ANNONCE

NETTET STRAMMES
Selvom folk var skræmt fra vid og sans, blev de nødt til at arbejde, købe mad og gå i skole. Forældrene begyndte at følge deres børn helt til skoledøren. Frikvarterene blev holdt indendørs. Folk kiggede sig over skulderen, når de tankede benzin eller gik på åbne pladser. Men Malvo og Muhammad var ikke færdige. 9. oktober dræbte de en mand på en benzintank. To dage efter endnu en på en anden tank, og 14. oktober pløkkede de halvdelen af hovedet af en kvinde i Virginia. Men hun blev det næstsidste offer, for Malvo og Muhammad skød - så at sige - sig selv i foden 17. oktober. De to mænd følte sig usårlige, og de ville nu have anerkendelse for alle deres mord. Malvo ringede derfor til politiet og fortalte, at han stod bag snigmordene - og at han desuden havde skudt to kvinder under et røveri i staten Alabama en månedtidligere. Hvad han ikke vidste, var, at politiet havde fundet fingeraftryk på dét gerningsted.

ANNONCE

TIL DØDEN JER SKILLER
FBI har adgang til en landsdækkende fingeraftryks-database og fandt 21. oktober et match til de aftryk, der var fundet i Alabama: Lee Boyd Malvo. Han var i systemet på grund af en mindre forseelse i Tacoma. Som kontaktperson dengang havde han noteret John Allen Muhammad - en mand, som ifølge våbenregistret ejede en Bushmaster .223. Nu vidste politiet, hvem de ledte efter. Og hvilken bil: Muhammad stod nemlig registreret som ejer af en blå Chevrolet Caprice, som 22. oktober blev efterlyst i hele landet. Samme dag dræbte far og søn deres sidste offer, en buschauffør i Maryland.
Der gik to dage, før forløsningen kom. Bilen var blevet spottet 24. oktober meget tidligt om morgenen på en rasteplads, og nu nærmede agenter fra FBI sig bilen. Klokken 03.19 slog de til mod de to mænd, der lå og sov på de to forreste sæder. De blev anholdt uden modstand. Og i timerne efter kunne millioner af mennesker slå øjnene op til en dag uden frygt. Det kunne Malvo og Muhammad ikke. Den 17-årige dreng blev sat i isolation, tilstod og begyndte så småt at angre sine forbrydelser. Han fik seks gange livstid. Muhammad var ikke så medgørlig - og han var voksen, så han blev dødsdømt og fik 10. november 2009 en dødelig indsprøjtning. Men i modsætning til sine og Malvos mange ofre havde han nok set døden komme.

ANNONCE

OFRENE

Før makkerparret, John Allen Muhammad og Lee Boyd Malvo, blev pågrebet 24. oktober 2002 nåede de sammen at dræbe i alt ti mennesker i tre stater.

2. oktober 2002
James D. Martin, 55 år - skudt på en p-plads ved et supermarked i Wheaton, Maryland??

3. oktober 2002
James L. 'Sonny' Buchanan, 39 år - dræbt, mens han klippede græs foran en bilforhandler i White Flint, Maryland

3. oktober 2002
Prem Kumar Walekar, 54 år - pløkket ned på en benzintank i Rockville, Maryland
??
3. oktober 2002
Sarah Ramos, 34 år - skudt uden for et postkontor i Silver Spring, Maryland ??

3. oktober 2002
Lori Ann Lewis-Rivera, 25 år - snigmyrdet, mens hun støvsugede sin bil i Kensington, Maryland ??

3. oktober 2002
Pascal Charlot, 72 år - myrdet, mens han stod på gaden i Washington D.C. ??

9. oktober 2002
Dean Harold Meyers, 53 år - skudt på en benzintank i Manassas, Virginia ??

11. oktober 2002
Kenneth H. Bridges, 53 år - skudt ned, mens han tankede på en benzintank i Fredericksburg, Virginia

14. oktober 2002
Linda Franklin, 47 år - dræbt ved en isenkræmmer i Falls Church, Virginia ??

22. oktober 2002
Conrad Johnson, 35 år - dødeligt såret, mens han stod på trinbrættet til sin bus i Aspen Hill, Maryland

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce