Magasinet M!

Den store whisky guide

Her er en guide, der kan gøre dig whisky-ekspert på en halv time og 15 anbefalinger fra whiskyeksperten Jakob Bunch fra Juuls Vinhandel, der sikrer dig, at du køber den rigtige. Slainte!

Den store whisky guide
Klassiske

Benromach - 10 Years
Indhold / pris: 70 cl. / 599 kr.
Alkohol: 43 %

Lagret på førsteklasses bourbon- og sherryfade, hvorefter whiskyen afrundes i to år på friske sherry butts. Farven er fed, gylden og funklende, mens duften er rig på sherry, tørrede og søde frugter, nødder og chokolade. En strejf af blød lys Speyside-røg afrunder duften sammen med delikate mørke krydderier. Smagen leder tankerne hen mod mørke skovfrugter, cremet og knasende maltsødme, vanilje og blød tørverøg. Tonerne af sød Oloroso-sherry og vanilje afrunder et lille mesterværk. Benromach-destilleriet ligger i hjertet af skotsk whiskyland, Speyside. Destilleriet er ganske småt og passes til daglig af kun to mand. Destilleriet producerer årligt beskedne 150.000 liter 'new make' af meget høj kvalitet.

Macallan Speymalt - Vintage 2003
Indhold / pris: 70 cl. / 439 kr.
Alkohol: 43 %

Duften af sød chokolade og toffee, som flot blander sig med tørrede frugter og velduftende sherry, lidt kanel, orangeskal og ulmende egetræ passer godt med den mørke rørsukker-farve.
Smagen er fyldt med søde spanske appelsiner, toffee og en overdådighed af sherry-aromaer kæler for ganen. Herunder fornemmes et lag af krydderier, søde henkogte bolsjer, ingefær og lidt vaniljekorn. Eftersmagen byder på lidt mørk chokolade, espressokaffe og brændte egefadsaromaer, som sammen med et ganske fint pust af Speyside tørverøg afslutter en stor whisky oplevelse.
Oplevelsen kan beskrives med få ord: Klassisk Speyside-maltwhisky lagret på sherryfade, når det er allerbedst.

Springbank - 10 Years Old
Indhold / pris: 70 cl. / 449 kr.
Alkohol: 46 %

Springbank er det sidste skotske destilleri, hvor stort set hele whiskyfremstillingen foregår som i gamle dage 'on location'. Lige fra gulvmaltning af byggen til destillation, lagring og aftapning.
Springbank har aldrig og vil aldrig blive kølefiltreret, og der tilsættes ikke karamel eller anden farve. Derfor er det da også lys gylden rav, der først kommer i tankerne, når glasset fyldes. Det er en usædvanlig aromatisk og fyldig duft af søde pærer og æbler, kardemomme, honning og vanilje. Herefter kommer blød tørv, havgus, egetræ og blæretang osende op af glasset. Smagen er sød maltsukker, havsalt og en blød aromatisk stikkende tørverøg. Der fornemmes ligeledes en rig karakter af brændt og ristet egetræ med en let sirupsagtig sødme, blandet med tang, jod og kamfer. Eftersmagen er let brændt, med dejlig blød og sød tørverøg.
Springbank er dejlig, aromatisk dram, der bedst nydes efter mørkets frembrud eller på en kold fisketur.

ANNONCE
Den store whisky guide
Over 1000 kr

Longrow - 18 Years Old
Indhold / pris: 70 cl. / 1.250 kr.
Alkohol: 46 %

Longrow er single malt-whisky destilleret på Springbank-destilleriet i Campbeltown på Skotlands vestkyst. I forhold til den normale Springbank er Longrow mere tørvet, røget og olieret. Farven er mørk karamel, mens duften er fuld af sødme og malt. Citrus, appelsin, vanilje og duft af tørv og salt fornemmes. Næsen er tæt med en god olieret fedme. Sødmen og den olierede karakter fra næsen går straks igen i smagen. En spøjs fornemmelse af røde æbler og honning blander sig med tætte fenoler, salt, sod og emmer af lejrbål. Eftersmagen byder på sødme blandet med fenol og en smule salt.

Taketsuru - 21 Years Old
Indhold / pris: 70 cl. / 1.250 kr.
Alkohol: 43 %

Nikka Taketsuru er et blend af Nikkas to forskellige single maltwhiskyer, Yoichi og Miyagikyo. Taketsuru forener Yoichi stærke karakter med Miyagikyos elegante duft og smag. Taketsuru er både maskulin og feminin, traditionel og innovativ på en gang.
Flotte modne aromaer af tørrede frugter, læder, tobak med søde brændte toner af karamel rammer næsen, mens smagen er af sød orange, figner, mørk chokolade og varm piberøg. Eftersmagen er sofistikeret og mildt krydret med en lang blød finish. Den blev i 2012 kåret som verdens bedste blendede maltwhisky.

Parker's Heritage - 27 Years Old Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Indhold / pris: 70 cl. / 2.150 kr.
Alkohol: 48 %

Kun de allerbedste fade af exceptionel høj karakter bliver tappet som Parker's Heritage Collection. Fadene kommer fra de såkaldte 'Honey Spots' i de store lagerbygninger af træ. Inde i midten af de 15 meter høje lagerbygninger findes særlige områder, hvor bourbonfadene lagrer optimalt og udvikler en særlig eftersøgt kompleks karakter. Disse områder bruges kun til de allerbedste single cask-aftapninger. Smagen er mere tør, end næsen udtrykker. Mandler, brændt orange, støvet kakao og hasselnødder interagerer med hinanden. Egetræ, honning og en frugtet og samtidig krydret tilstedeværelse, der skyldes tilsætning af rug under mæskningen, afrunder langsomt. Eftersmagen har toner af cognac, læder og sødmefuld rød frugt.

ANNONCE
Den store whisky guide
Milde

Fighting Cock Kentucky Straight Bourbon Whiskey - 6 Years Old
Indhold / pris: 70 cl. / 275 kr.
Alkohol: 51,3 %

Flot Kentucky Bourbon-whiskey med et højt indhold af rug og tappet ved livfulde 51,5 procent. Den kommer med de bedste anmeldelser fra Playboy Magazine: "Pour yourself a glass of the kickin' chicken straight up or on the rocks. Sip, repeat."
Duften er tætpakket med mørk chokolade, kokos, vanilje, muskatnød, brændt egetræ, læder og rug.
Smagen er lækker, fed og varm med stor krydret fylde af kanel, vanilje og muskatnød, mens eftersmagen er lang og krydret med en god cremet afslutning.

Redbreast - 12 Years Old
Indhold / pris: 70 cl. / 399 kr.
Alkohol: 40 %

Den mørkegyldne honningfarve spiller godt overens med duften af solmoden havre og varm, nyristet, sødmefuld malt. Søde frugter, som mandarin, abrikos og figen giver sig til kende i selskab med lidt rosin, vanilje og krydret egetræ. Smagen er fløjlsblød, cremet og krydret i samme mundfuld. Sevilla-appelsiner, trøfler med honning og Demerara-rørsukkerets sødme smelter sammen i munden. Langsomt kommer lidt prikkende egetræ frem, som roligt tørrer ud.
Redbreast er en af de få irske pure pot still whiskymærker, som har overlevet alskens ulykke og strabadser. Forklaringen på dette er åbenlys; kvaliteten er eminent.

Hedonism - Scottish Blended Grain Whisky
Indhold / pris: 70 cl. / 599 kr.
Alkohol: 43 %

Farven er smuk honninggylden, så det er ikke overraskende en duft af flødebolsjer, vanilje, majsbrød, toffee og kokosnød, der følger med. Smagen er fyldt med vanilje, lidt kardemomme, kagecreme og en lækker velintegreret egefads-sødme med en smule frisk prikken til sidst.
Det er kun de færreste fade med grain whisky, der får lov at lagre længere end fire-fem år, og hovedparten anvendes som den ene komponent i Skotlands store masseproducerede blendede whiskyer. Imidlertid forholder det sig sådan, at gammel vellagret grain whisky kan byde på en eventyrlig sødme, elegance og være forførerisk lokkende.  Hedonism aftappes kun i ganske små partier en til to gange årligt, når tilstrækkeligt mange fade af den fornødne kvalitet er tilvejebragt.

ANNONCE
Den store whisky guide
Japanske


Yoichi Single Maltwhisky - 10 Years Old
Indhold / pris: 70 cl. / 585 kr.
Alkohol: 45 %

Denne single maltwhisky fra Yoichi-destilleriet har lagret mere end 10 år i den kølige bjergluft på Japans nordlige hovedø, Hokaido. Yoichi'en har en smuk gylden ravfarve, mens duften er kraftig og præget af eukalyptus, mentol, grillet bacon(!), vanilje, citrus og sødmefuld honning. Smagen er cremet og fed med lækre toner af piberøg, ulmende egetræ og toffee karamel. Lidt lakrids og tørverøg præger den lange eftersmag. Det krystalklare vand og den kølige bjergluft på Hokaido skaber perfekte betingelser for at fremstille og modne maltwhisky af en helt særlig karakter.

Nikka From The Barrel - Double matured blended whisky
Indhold / pris: 50 cl. / 385 kr.
Alkohol: 51,4 %

Et blend af den bedste maltwhisky fra Miyagikyo og Nikka-destillerierne og fremragende grainwhisky fra Tochigi-destilleriet. Det er sjældent at se blended whisky tappet ved så høj alkoholstyrke. Smagen er stor og fyldig med en silkeblød eftersmag med stør sødme og sprødhed.
Der ligger en hel del anstrengelser bag denne spændende whisky. I stedet for at 'blende' de forskellige whiskyer sammen og herefter tappe dem, bliver whiskyen lagt tilbage på fadene hvor den eftermodner og udvikler yderligere aroma og smag. Denne proces, som populært kaldes 'marriage' er tidskrævende, men den ekstra omhu kan duftes og smages i kvaliteten.

Miyagikyo Single Maltwhisky - Non Age
Indhold / pris: 50 cl. / 385 kr.
Alkohol: 43 %

Denne single maltwhisky byder på en elegant og blomsterrig aroma kombineret med blød karakter af malt og sherryfade. Whiskyen har en glød som gammelt guld, og duften er utrolig blomsterrig og samtidig mørkt krydret med citrus og støvet pollen, der blander sig lækkert med tobak, læder, anis og bivoks. Smagen er fast og cremet med toner af kakaopulver, mandler, svesker og pærefrugt.
I eftersmagen fornemmes tørt græs, mango og lidt tobak. Det hele afrundes pikant  af en sødmefuld gylden sherrykarakter. Whiskyen fra Miyagikyo er elegant blød og raffineret og minder i stilen om de bedste maltwhiskyer fra Speyside-området i Skotland.

ANNONCE
Den store whisky guide
Røgede

The Peat Monster - Scottish Blended Maltwhisky
Indhold / pris: 70 cl. / 379 kr.
Alkohol: 46 %

Til alle jer, der elsker karakterfulde, fyldige, røgede og tørvede whiskyer: The Peat Monster er lavet til jer. Duften og smagen er fyldt med tørv, røg, fin sødmefuld frugt og vanilje. Monsteret kombinerer ekstremt røget whisky fra Islay med halvrøget Highland-whisky for at kreere et balanceret monster, der er til at drikke. Men ikke desto mindre en drage, der stadig spyr ild med masser af røg til følge.

Smokehead
Indhold / pris: 70 cl. / 385 kr.
Alkohol: 43 %

Duften er intens af tung røg og tørv, masser af tang, salt og peber, der møder næsen i en stor eksplosion. Efter lidt tid fornemmes en elegant frugtig duft, bestående af citrus, mandarin, frisk ingefær og modne sensommer-blommer. Smagen er ikke overraskende ung med en påtrængende Islay-karakter. Tørven lægger sig tungt og støvet på ganen, tungen og bagest i mundhulen. Kakao, svag sherrysødme og honning blander sig med den tørvede smag, mens eftersmagen domineres af jod, salt og peber samt tørv. Der er ingen tvivl om, at dette er maltwhisky fra Islay. Det er ikke en pæn og velopdragen whisky. Smokehead er skabt til Peatheads (folk, der er til røgede whiskyer) og ikke tøsedrenge.

Bunnahabhain - Heavily Peated 8 Years Old
Indhold / pris: 70 cl. / 365 kr.
Alkohol: 43 %

Farven er som smeltet, klaret smør, mens duften er stor og meget heftig med en duft af jod, tang, tjære og støvet kul. Under den klassiske Islay-næse gemmer sig citronsorbet, lidt sød appelsin, fyldte marengs og en diskret sherry-sødme.
Smagen suser og brager! En varm og klæbrig stikkende tørvemasse glider henover tungen og ned af ganen. Whiskyen har en rigtig flot fedme og er behagelig olieret. Hen mod slutningen breder der sig en lind karakter af citrus, støvet kul og først og fremmest tørv. Eftersmagen er ganske lang og let tør med søde anstød af kamfer og sherry. Luk øjnene, nyd duften og lad tankerne drive bort til Islay! Dit første indtryk kan meget vel være god gammel Ardbeg Single Malt.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce