Film

Denne kontroversielle Hollywood-film blev bandlyst i hele verden for sine sexscener

Med James Spader i front!

Denne kontroversielle Hollywood-film blev bandlyst i hele verden for sine sexscener
Foto: Alliance Communications "Crash"
M!
Af M! 6. januar 2025

David Cronenberg, mesteren bag kropshorror-genren, har aldrig været bange for at skubbe til grænserne for, hvad film kan – og bør – vise. Med værker som The Fly og A History of Violence på sit CV har han gentagne gange udforsket kroppens og psykens mørkeste kroge. Men ingen af hans film har skabt lige så meget kontrovers som “Crash” fra 1996.

Læs også: Jim Carrey er åben for Sonic 4

Baseret på J.G. Ballards roman fra 1973, fortæller Crash historien om en mand (spillet af James Spader), der overlever en næsten fatal bilulykke. Han opdager derefter en undergrundskultur, hvor mennesker finder seksuel nydelse i bilulykker.

Det provokerende plot, kombineret med grafiske sexscener og en grænseoverskridende æstetik, førte til verdensomspændende forbud, offentlige protester og en varig plads som en af de mest kontroversielle film nogensinde.

En skandale på Cannes

Da Crash havde premiere på Cannes Film Festival i 1996, splittede den publikum fuldstændigt. Juryformand Francis Ford Coppola brød sig så lidt om filmen, at festivalen oprettede en særlig pris for at anerkende dens “originalitet, dristighed og mod.” Da Cronenberg accepterede prisen, blev han mødt med buhråb fra dele af salen – et tydeligt bevis på filmens polariserende karakter.

Vin Diels 2 gyldne ord til Golden Globes – er venskabet med The Rock lappet sammen?

Læs også: Vin Diels 2 gyldne ord til Golden Globes – er venskabet med The Rock lappet sammen?

Den berygtede “ar”-scene og censur

Filmen er især kendt for sine ekstremt grafiske sexscener, herunder en chokerende sekvens, hvor hovedpersonen har samleje med en kvinde ved at penetrere et ar på hendes ben. Detaljer som denne førte til en intens modreaktion.

  • I Storbritannien blev filmen mødt med hård kritik, hvor tabloider som The Daily Mail kaldte den “moralsk forfærdelig.” Westminster Council forbød visninger i dele af London, og kritiker Alexander Walker ledte an i fordømmelsen.
  • I Norge blev filmen fuldstændig forbudt.
  • I USA gik biografkæden AMC så langt som at hyre sikkerhedsvagter for at forhindre mindreårige i at snige sig ind.

Trods dette valgte den britiske censurmyndighed BBFC at give Crash en 18-certificering efter at have konsulteret psykologer og juridiske eksperter. De konkluderede, at filmen ikke ville inspirere til farlig adfærd, men snarere var en metaforisk udforskning af trauma og menneskelige lyster.

Tabuer og tematikker

Udover ar-scenen er Crash fyldt med scener, der balancerer på grænsen mellem det erotiske og det voldelige. En særlig kontroversiel sekvens med en ammende kvinde blev skåret fra filmen, da Cronenberg vurderede, at det ikke passede ind i filmens logik.

På trods af kritikken blev filmen også rost for dens unikke skildring af handicappede som seksuelt aktive og attraktive – en sjældenhed i mainstreamfilm. En visning for handicappede publikummer afslørede, at selvom de fleste ikke nød filmen, værdsatte de dens utraditionelle portrættering.

Fra skandale til kultklassiker

Selvom Crash blev hadet ved udgivelsen, har filmen sidenhen opnået kultstatus og anses nu for at være en af Cronenbergs bedste værker. Dens kompromisløse udforskning af tabuer og menneskets mørkeste drifter fortsætter med at fascinere cineaster og kritikere næsten 30 år senere.

Crash er stadig en film, der trodser kategorisering – en cinematisk bilulykke, som man ganske enkelt ikke kan kigge væk fra.

Hollywood-stjernes brystimplantater eksploderede under optagelserne til Special Forces

Læs også: Hollywood-stjernes brystimplantater eksploderede under optagelserne til Special Forces

Walter Whites hus fra Breaking Bad er til salg

Læs også: Walter Whites hus fra Breaking Bad er til salg