Magasinet M!

Denne robot-bi vil snart sværme rundt og udspionere dig

En række videnskabsfolk ved Harvard University arbejder på at skabe verdens mindste spion. En robot-bi, der kan gemme sig og sidde på alle overflader.

 Denne robot-bi vil snart sværme rundt og udspionere dig

Droner er yt. De er store, klodsede og tiltrækker for meget opmærksomhed ude i felten, når de forsøger af infiltrere fjenden. Noget lignende kunne man forestille sig, at flere videnskabsfolk fra Harvard University tænker lige nu.

En gruppe af dem arbejder i hvert fald på en ny super-spion, der skal gøre det lettere at overvåge og indsamle oplysninger uden at blive opdaget. Forskerne fra Harvard er ved at udvikle en bi-lignende mikro-robot, der skal flyve og svæve, trænge ind i de allermindste kroge og lande på alle typer overflader og hænge fra lofter, træer og andre objekter. Det skriver sitet Mashable.

Ud over, at den lille spionrobot er mindre end en klassisk drone og derfor ikke vækker nær så meget opsigt, er robot-biens fordel, at den bruger ekstremt lidt energi og derfor kan være på mission i længere tid ad gangen.

Forskerne er i færd med at udvikle en overflade på robot-bien, som gør den elektrostatisk, så den kan flyve fra sted til sted og hænge fra eller sidde fast på diverse overflader - glas, træ og organiske materialer - næsten uden at bruge energi (Jeps - ligesom når man gnubber en ballon i håret og sætter den på en væg).

Dermed sparer den geniale bi energi i luftrummet. Det betyder, at den kan spionere længere tid ad gangen og oven i købet uden, at du bemærker den lille satan. 

Den elektrostatiske overflade udgøres af en kombination af carbon-fiber, kobber-tråde, polyamid(plastik)-maling. Samtidig sidder der en skum-cylinder bag overfladen, så den lille, skrøbelige robot-bi kan lande uden at blive beskadiget. Biens vingefang lyder på tre centimeter - altså, ikke meget større end en femmer.

For at skabe den mest muligt realistiske og velfungerende robot-bi-spion har forskerne brugt adskillige timer på at studere mindre insekter.

De har blandt andet set på, hvordan insekter flyver, svæver og springer fra objekt til objekt. De har også studeret, hvordan insekterne kontrollerer deres egen fart og sænker den, inden de lander blødt på ting.

Harvard-folkene er selv sagt begejstrede for deres kommende, lille super-spion. Ifølge dem vil den være til stor gavn i fremtiden.

"Grundlæggende kan den anvendes i alle situationer, hvor du vil have få omkostninger og indsamle følsomme oplysninger, som vil være for vanskelige og farlige at fremskaffe for mennesker," siger Robert Wood, medskaber af robot-bien, ifølge Mashable.

Men der går noget tid, før bien ryger i luften på mission. Folkene bag har stadig masser af research og forsøg med bien, der skal foretages. Og det kan tage op til 10 år.

Det er måske meget fint. Så kan vi lige vænne os til, at der kommer endnu flere irriterende insekter, der sværmer rundt om os.

ANNONCE
Del

Seneste nyt