Derfor ser dit tastatur ud som det gør
Vi bruger det næsten hver dag, men har du nogensinde tænkt over, hvorfor dit tastatur ser ud, som det gør?
I 1874 designede skrivemaskineproducenten Remington & Sons den første skrivemaskine, som var tiltænkt den almindelige forbruger.
Den fik navnet Remington Number 1, og var designet af Christopher Sholes og havde rent faktisk det layout på tastaturet, som vi kender i dag - QWERTY.
Skrivmaskinen brugte en mekanisme, hvor, når man trykkede på en bogstavstast, så fløj en en lille metalstang med bogstavet på fra et stykke tape med blæk, og så over på papiret, skriver How Stuff Works.
Men Sholes' første prototype havde et problem med de små metalstænger, som ramte sammen, når man skrev på maskinen. Historien er så, at han bevidst lagde de bogstaver, som man brugte mest, længst fra hinanden. Dette skulle sænke skrivefarten på forfattere, journalister og andre, som brugte maskinen.
Hvis historien er sand, så er det ret utroligt, at det første design af et tastatur er det samme, som vi bruger mange årtier senere.
Der findes også et "optimeret" keyboard, som hedder DVORAK. Det er helt anderledes, da det er designet efter, at man skal flytte fingrene mindst muligt, når man skriver. De mest brugte bogstaver er i den samme række, venstre hånd har adgang til alle vokalerne og få konsonanter og højre hånd har kun adgang til konsonanter.
Der er dog delte meninger om det "optimale" DWORAK-tastatur. En undersøgelse helt tilbage fra 1956 viste, at brugere af QWERTY og DWORAK skrev med samme hastighed. Hvilket måske også er en af årsagerne til, at QWERTY stadig er standard i dag.
Hvis du vil prøve kræfter med DWORAK-tastaturet, så kan du skifte det i indstillingerne på din computer. Dog sidder sidder knapperne jo ikke rigtigt, så dem må du også lige skifte med et tilpas niveau af vold.