Magasinet M!

Det skal du vide om Abekopper

Det du har brug for at vide om abekopper på to minutter

Abekopper, på engelsk Monkeypox, er en sygdom der sjældent ses uden for Vest- og Centralafrika, men siden 7. maj 2022 er der i flere europæiske lande blevet konstateret tilfælde med sygdommen - i skrivende stund er der registreret et dansk tilfælde med sygdommen. 

Ovenpå Coronapandemien er der selvsagt en ekstra bevågenhed omkring meldinger fra Sundhedsstyrelsen, og SST har også selv dedikeret et stort afsnit om sygdommen på deres hjemmeside, for at kunne komme mange spørgsmål i forkøbet. 

Sygdommen er en sjælden virus der er i familie med koppevirus. 

Symptomerne på abekopper har allerede gået det danske medielandskab rundt, inficerede får små blærer på kroppen, der under helingen ofte bliver til små sår - i tilgift følges sygdommen af kulderystelser, feber, hovedpine og træthed. 

SST understreger at abekopper ikke er en særlig smitsom sygdom, men at den spredes mellem mennesker ved meget nær kontakt - ofte gennem luftveje eller tæt kontakt med kropsvæsker.

De aktuelle smittede i Europa er alle blandt mænd, der har haft seksuelle forhold med mænd - og som har været ude at rejse - og sygdomsforløbene skulle generelt have været milde. 

Hvis man har mistanke om at være smittet med abekopper, skal man tage kontakt til egen læge uden at møde fysisk op - herfra vurderer lægen hvad der skal ske. 

Abekopper vurderes ikke som en meget smitsom sygdom af SST, der skriver: Smitte til den brede befolkning vurderes meget usandsynligt.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE