Magasinet M!

Din mor havde ret - det er faktisk sundt at kede sig

Er du igang med en lang, kedelig sommerferie?

Hvor mange gange som barn, har du ikke fået af vide af dine forældre, at det er sundt at kede sig? Og hvor mange gange, har du bandet og svovlet over netop den sætning? Alt for mange gange. Men nu viser det sig altså, at vores kære mor har haft ret, hvilken hun vel egentlig altid har i sidste ende.

Einar Baldvin Baldursson, lektor for arbejds- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet siger til DR, at kedsomhed idag er blevet en mangelvare, og det er børne- og ungdomspsykiatrien på Syddansk Universitet, Niels Bilenberg helt enig i:

"I stort set hele den vestlige verden er der jo ikke nogen, der rigtigt når at kede sig, fordi vi altid har en telefon i hånden. Men, det kunne måske være sundt at prøve at slukke den og se, hvad der så ville ske".

De unge skal trænes op i at kede sig

Vi hader at kede os, og når vi gør det, så kan den næsten føles pinefuld. Men, hvorfor er det så sundt at kede sig? Det er det fordi vi er mere kreative og mere innovative, når vi keder os. Som Einar Baldvin Baldursson siger:

"Det er vigtigt, at unge trænes i at kede sig. For tankemylder skaber autentisk kreativitet istedet for kopier".

Tilbage til det at det næsten føles pinefuldt at kede sig. Et studie, Just Think, fra Harvard University og Virginia University fra 2014 viser netop det. Overordnet set viste undersøgelsen, at vi hellere ville påføre os selv smerte fremfor at kede os. Forsøgspersonerne i undersøgelsen blev sat i et tomt rum, hvor de skulle sidde og tænke mellem 6-15 minutter. Med sig havde de et apparat der kunne give stød. Størstedelen af forsøgspersonerne valgte at give sig selv stød, fremfor at skulle sidde og tænke. Foruroligende?

Til det siger Niels Bilenberg fra Syddansk Universitet:

"Når vi foretrækker en negativ stimulation frem for ingen stimulation, er det fordi ingen stimulation er blevet farligt og uvist. Vi er så tryghedssøgende, at vi hellere vil tilvælge noget, vi ved gør ondt, end at vælge noget vi ikke ved, hvad indeholder".

Vi skal gøre den fysiske verden fed igen - ikke kun den virtuelle

Du har altid din smartphone i enten tasken eller lommen, eller måske ligefrem i hånden. Den giver dig adgang til sociale medier, underholdning og information 24 timer af døgnet. Prøv at tænk på dine forældre, som ikke have den mulighed, hvad lavede de? Ja, hvad lavede du måske selv for 15-20 år siden, da du ikke havde en smartphone?

Dine forældre har sikkert fortalt dig, hvor meget tid du bruger på telefonen, eller hvorfor du ikke lige ligger den et øjeblik. Men, vores smartphone skaber en ny verden, en virtuel verden, hvor vi kan grine, græde og chatte med hele verden. Selvfølgelig har vi et tæt forhold til den. 

"Vi skal forsøge at skabe en fysisk verden, som stimulerer flere dele af hjernen i stedet for at blive suget ind i en verden af teknologi. Der er jo masser af det som de fungere foretager sig på en smartphone, som er lærerigt. Men, det er et virtuelt fællesskab, og vi som mennesker har brug for at blive stimuleret på andre mader, som fysiske aktivteter, fx fodbold",  fortæller Niels Bilenberg til DR

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce