Magasinet M!

Dine øjne er i stykker

Nej, det er de slet ikke, men vi har fundet 10 optiske illusioner, der leger lidt med virkeligheden

Dine øjne er i stykker
Rotating Snakes

Sandheden: Der er slet ikke nogen bevægelse i billedet.

Løsningen: Det handler om en kombination af kontrast-skift. Hjernen registrerer nemlig høj kontrast hurtigere end lav kontrast, og tidsforskellen opfattes som bevægelse.

 

Dine øjne er i stykker
Café Wall illusion

Sandheden: I virkeligheden er de vandrette linjer helt lige, og de sorte og hvide firkanter er kvadratiske.

Løsningen: Øjet kan ikke se delelinjen mellem det lyse og mørke, så mellemrummet bliver overdraget til den tilstødende flise. Det giver skæve linjer.

ANNONCE
Dine øjne er i stykker
Ebbinghaus Illusion

Sandheden: De to orange cirkler er præcis lige store, selvom den til højre virker til at være størst.


Løsningen:
Her handler det om vores opfattelse af relativ størrelse. Den orange kugle til venstre er stor i forhold til de omkringliggende kugler, mens det er præcis det modstatte for den orange kugle til højre.

ANNONCE
Dine øjne er i stykker
Penrose-trappen

Sandheden: Trappen virker til at være endeløs, men hvordan kan man blive ved med at på opad, og så alligevel ende på samme sted?


Løsningen:
Det kan man heller ikke, og det ville være umuligt at bygge trappen i virkeligheden. Den optiske illusion er skabt ved at blande forskellige synsvinkler.

ANNONCE
Dine øjne er i stykker
Fraser's spiral

Sandheden: Der er slet ikke nogen spiral. Det er ganske almindelige cirkler.

Løsningen: Illusionen er opkaldt efter den britiske psykolog, James Fraser, der beskrev fænomenet i 1908. Her bliver vores retningssans helt forskruet ved at kombinere vinklede linjer og diagonalt skraverede cirkler, mens den formindskede afstand mellem cirklerne ind mod midten forstærker effekten.

ANNONCE
Dine øjne er i stykker
Den umulige kube

Sandheden: Kuben kan umuligt findes i virkeligheden.

Løsningen: Her bliver der spillet på øjets fortolkning af todimensionelle og tredimensionelle objekter. Kuben viser ikke, hvilke bjælker der ligger bagved og foran, så vores opfattelse indgår et kompromis og skifter mellem perspektiverne.

ANNONCE
Dine øjne er i stykker
Hermann gitter

Sandheden: Selvom du ser en masse sorte prikker i de hvide kryds, så er de der slet ikke.

Løsningen: Dine øjne grupperer de informationer, de modtager, før de sendes videre til hjernen, og her kan øjet ikke rigtigt finde ud af, hvad der er lyst og mørkt. De sorte prikker flimrer på grund af ufrivillige rytmiske bevægelser i øjeæblet.

ANNONCE
Dine øjne er i stykker
Checker Shadow illusion

Sandheden: Felt A ser ud til at være mørkere end felt B. Men de har præcis den samme farve.

Løsningen: Det er skyggen, der forstyrrer virkeligheden. Dine øjne fordrejer virkeligheden, fordi det kompenserer for, hvordan tingene burde se ud.

Dine øjne er i stykker
Kanizsa Triangle illusion

Sandheden: Det virker som om, at der er en hvid trekant i midten af tegningen, men den er der faktisk ikke.

Løsningen: Vores hjerne forsøger automatisk at afgrænse regioner for at give mening til en figur. Det giver såkaldte subjektive figurer, fordi vi opfatter hele figuren som et puslespil der skal samles.

ANNONCE
Dine øjne er i stykker
Poggendorff illusion

Sandheden: Det virker som om, at den sorte linje er en forlængelse af den blå, men den er faktisk en forlængelse af den røde linje.

Løsningen: Det er ikke endeligt bevist, hvad der ligger til grund for illusionen, men forskere mener, at det har noget at gøre med vores opfattelse af vinkler. Vi har det nemlig med at underdrive stumpe vinkler (over 90 grader), mens vi overdriver spidse vinkler (under 90 grader).

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE