Ding! Ding! Ding!
Sådan tjener man penge på at spille computerspil
Af: Casper Christensen
Du tror måske det er ren utopi, at man kan tjene penge på at spille computerspil, men overalt i verden sidder der netop nu tusinder af folk, der scorer kassen på at mase knapper.
Vi har set på fem af de mest udbredte metoder til, at forøge kontoen, mens du gøgler på din konsol eller din PC.
1. "Goldfarming" - ca. 1.500,- kr. pr. md.
Goldfarming er et udtryk man ofte bruger om folk, der spiller online rollespil med det formål at opdrive værdigenstande, kun for at sælge dem videre i den "virkelige" verden. I takt med at online rollespil er blevet flere, større og mere populære, er der også kommet flere og flere "goldfarmere". Blandt andet i Kina er det en hel industri for sig selv. Her findes store firmaer, der specialiserer sig i "goldfarming" i deciderede sweat shops. Hvis du som ny spiller ikke gider bruge tid på at opbygge en stærk spilkarakter, kan du hyre et firma til at gøre det for dig. Så sidder der en eller anden nørdet kineser og spiller din karakter, indtil denne er blevet rigtig stor og stærk. Herefter får du karakteren tilbage. Sådan en kineser får ca. 1500,- kr. i løn om måneden.
Goldfarming er ret kontroversielt, fordi der er risiko for at det vælter det pågældende spils økonomi. Det har langt de fleste online spilfirmaer dog styr på og sørger for konstant at udbalancere økonomien. Etablerede auktionssider som Ebay har forbudt salg af virtuelle goder, men der findes mange andre hjemmesider, hvor man kan handle disse ikke-eksisterende sager i stedet.
2. Professionelle spillere - op til ca. 100.000,- kr. pr. md.
Den professionelle spilkultur er i rivende udvikling. Det har den været igennem de seneste ti år. Den har nået et punkt hvor flere organisationer idag arbejder for, at få computerspil (også kaldet eSport) accepteret som en ægte sportsgren på lige fod med andre etablerede sportsgrene som fodbold og tennis. Der afholdes gigantiske turneringer i bl.a. Counter-Strike, Quake og Painkiller, hvor præmierne for at vinde ofte når svimlende højder. Hvis du eksempelvis vinder 1.-pladsen i Counter-Strike ved en Major League Gaming-turnering i USA, scorer du 100.000,- kr. Når man så tænker på at der afholdes mange af denne slags turneringer i mange forskellige spil, rundt omkring i verden, kan man hurtigt score sin første million, hvis man er blandt verdens bedste. Det har de store elektronikfirmaer også fattet, så de sponsorerer gladeligt verdens bedste spillere og betaler spillernes rejser,leveomkostninger og udstyr. En af de mest kendte professionelle spillere var Fatal1ty, en nørd fra Texas, der virkelig havde talent for at spille computerspil. Han har i dag, i en alder af 26 år, tjent flere penge på at spille computerspil, end nogen anden professionel spiller og bruger nu meget af sin tid på at arbejde for at udbrede eSporten og holde foredrag om at spille computerspil.
Du kan læse mere om Fatal1ty her.
3. Netgambling - op til ca. 100.000,- kr. pr. md.
Der findes et virvar af online casinoer, hvor man kan gamble på og spille forskellige spil. De mest populære spil er roulette, blackjack og naturligvis poker. Sidstnævnte er klart den mest udbredte form for online netgambling og derfor er det også dette spil, der lokker med de største præmier. Sidste år vandt en gut der kalder sig Ka$ino lidt over seks millioner kr. i verdensmesterskaberne i online poker. Langt de fleste online pokerspillere, dropper dog computeren og tager spillet ud i den "virkelige" verden, når de begynder at blive gode nok. Ikke mindst fordi der ofte foregår enormt meget snyd i online poker. Spillere kan eksempelvis gøre brug af hjælpeprogrammer, der hjælper dem med at regne odds ud, mens de spiller, hvilket jo ikke er helt fair.
4. Spiltester - ca. 12.500,- kr. pr. md. (men oftest ulønnet)
Før et spil udgives er det uhyre vigtigt for spiludvikleren, at der er så få fejl som muligt i spillet. Derfor skal computerspil testes, testes, testes og så testes lidt mere. Det kræver at der er folk, der spiller spillet igen og igen og disse folk kaldes spiltestere. De spiller ofte den samme bane i et spil om og om igen for at finde fejl og mangler. Til sidst vender de tilbage til udvikleren, der så retter de pågældende fejl. Jobbet som spiltester er et af de lavest lønnede indenfor spilbranchen og ses ofte som "en fod i døren" for folk, der gerne vil videre ind i branchen for spiludvikling. I USA tjener en fastansat nybegynder ikke mere end 12.500,- kr.om måneden, mens folk med mange års erfaring kan komme op på ca. 30.000,- kr. om måneden, men så består deres job også af andet end bareat teste spillet. I langt de fleste tilfælde er jobbet som spiltester dog ulønnet. Interesseret i at spilteste for danske spiludviklere? Så check hos Deadline eller Io.
5. Spilanmelder - ca. 20.000,- kr. pr. md. (hvis du er fastansat)
At finde et fuldstidsjob som spilanmelder, hvor du KUN anmelder spil, er stort set umuligt i Danmark. Anmelder-tjansen vil ofte være en del af en redaktionel stilling på et blad eller en hjemmeside, hvor du også laver alt muligt andet og selv sådan et job betaler ikke alverden (VEL, CHEF?). En typisk redaktionel medarbejder på et spilmagasin tjener ca. mellem 20.000 og 25.000 kr. om måneden. Sådan er det stort set over hele verden - ikke kun i Danmark. Lige meget hvad så er det ikke noget du bliver rig af. Selv drengene på de mest kendte spilmagasiner og -hjemmesider, tjener ikke særligt godt, men til gengæld får de lov at lave det de elsker - at spille og skrive om computerspil.