Magasinet M!

Dødens diskoteker

Det er røvirriterende, når brandmyndighederne laver razzia på byens diskoteker. Men der er nu en god grund til, at sikkerhedsreglerne skal overholdes. Se her hvorfor.

Den dødeligste

Dødsdisko: Coconut Grove
Hvor: Boston, USA

Den 28. november 1942 var omkring 1000 mennesker samlet på natklubben, Coconut Grove. Den officielle kapacitet på 460 tænkte ingen på, da premieredagen for en ny lounge skulle fejres. Klubben var derfor PAKKET, da en tjener kl. 22:15 forsøgte at skrue en elpære i fatningen og tabte den på det mørke gulv. Han strøg en tændstik - og så gik det hurtigt.

Ilden fik fat i en papirpalme, og fem minutter efter havde den spredt sig til hele diskoteket. Grebet af angst og panik tog gæsterne flugten ud af hovedindgangen, en svingdør. På grund af det kolossale pres satte den sig fast, og så var gæsternes dødsdømte. De fleste af klubbens andre døre var nemlig låst, for at folk ikke skulle stikke af fra regningen. Og andre døre åbnede indad.

Brandmyndighederne vurderede, at 300 menneskeliv kunne have være reddet - og ejeren blev fundet skyldig i uforsætligt manddrab.

Bodycount: 491 maste og forkullede lig

ANNONCE

Halloween i helvede

Dødsdisko: Forsamlingslokale
Hvor: Gøteborg, Sverige

'Diskoteksbranden i Gøteborg' chokerede ikke bare Sverige - men også Danmark, fordi den foregik så tæt på. 28. oktober 1998 holdt den yngre del af byens makedonske samfund Halloweenfest i et lejet festlokale. Efter et slagsmål mellem nogle iranske gæster og makedonerne, blev iranerne smidt ud. De vendte dog hurtigt tilbage for at få hævn og satte ild i nogle møbler, der blev opbevaret på bagtrappen. De efterlod dermed kun en flugtvej.

Ilden åd sig direkte ind i festlokalet. Det var kun beregnet til at rumme 150 mennesker, og de 400 gæster til festen havde derfor ikke en jordisk chance for at nå ud alle sammen. 60 døde, over 200 blev kvæstet, alle var mellem 12 og 20 år. De 17-19-årige brandstiftere fik domme fra tre til otte års fængsel.

Bodycount: 63 unge

ANNONCE

Fanget på femte

Dødsdisko: Indkøbscenter i Luoyang
Hvor: Luoyang, Kina

Juledagene er ikke helligdage i Kina - men en del unge mennesker fejrer dem alligevel. Ikke mindst i Luoyang, hvor 500 mennesker i 2000 var samlet i et festlokale på femte sal i byens indkøbscenter. Samtidig svejsede håndværkere, så gnisterne føg, i centerets kælder.

Da en af gnisterne startede en brand, flygtede håndværkerne i panik - uden at trykke på brandalarmen. Så mens festdeltagerne rockede til musikken, dansede flammerne stille og roligt op gennem etagerne til det fyldte diskotek. Her var vinduerne den eneste flugtmulighed. En del diskotekstgæster slap ud ved at tage springet, men langt de fleste blev enten brændt eller kvalt af røgen i lokalet.

Bodycount: 309 døde

ANNONCE

Rocket i døden

Dødsdisko: República Cromagnon
Hvor: Buenos Aires, Argentina

Før en nytårsaften i 2004 var der ikke mange uden for Latinamerika, der havde hørt om rockbandet Callejeros. Men det ændrede sig drastisk, da bandet gik på scenen for at give en nytårskoncert foran 4000 mennesker på natklubben República Cromagnon.

De nåede ikke mere end et nummer, før en glad koncertgænger affyrede et nødblus og beseglede næsten 200 menneskers skæbne. Loftet var lavet af det giftige og meget brændbare materiale styrofoam. Flammerne fik hurtigt fat og brændte dermed både bandets og klubbens navn ind på nethinden af de millioner af mennesker verden over, der vågnede op til nyheden om de mange døde dagen efter.

Antallet kunne have været mindre, men ejeren havde boltet fire ud af seks udgange. Han frygtede gratister til koncerten. Udover de mange døde blev 714 kvæstet af at inhalere gasser og røg.

Bodycount: 194 kvalte

ANNONCE

DJ on fire

Dødsdisko: Ozone
Hvor: Quezon City, Manila, Filippinerne

350 filippinske studerende valgte at fejre afslutningen på skoleåret den 19. marts 1996 med en tur på diskoteket Ozone. Det skulle de aldrig have gjort. Kort før klokken et om natten kortsluttede DJ'en pult. Lyset på diskoteket gik ud - og samtidig startede en mindre ildebrand. Egentlig en ganske ufarlig situation indtil en person råbte: "Det brænder". Alle løb mod den enlige udgang i panik.

Brandmændene beskrev senere, hvordan de måtte grave sig gennem bunker af lig, der gik dem til livet. Ikke forkullede lig - for branden var minimal. De mange døde var blevet trampet ihjel.

Bodycount: 162 nedtrampede unge

ANNONCE

Terror i turistland

Dødsdiskoer: Paddy's Pub og Sari Club
Hvor: Kuta, Bali, Indonesien

Bali er et af de mest populære steder for rygsæksrejsende på tur i Sydøstasien. Derfor var hovedgaden i hovedstaden Kuta proppet med glade turister, da katastrofen indtraf ved 23-tiden 12. oktober 2002. Den islamiske gruppe Jemaah Islamiyah effektuerede i dette øjeblik deres djævelske plan om at straffe de vantro turister - og den buddhistiske ø, der tog imod dem med åbne arme.

En selvmordsbomber klarede planens første fase, da han sprængte sig selv i luften på diskoteket Paddy's Pub. Bomben var placeret i en rygsæk og ikke specielt stor. Men den skulle heller ikke dræbe gæsterne. Den skulle sprede panik. Og det gjorde den i den grad. Folk fra både Paddy's og naboklubberne strømmede ud på gaden. Præcist som planlagt.

Her ventede en anonymt udseende varevogn, tæt pakket med sprængstoffer, klar til eksplodere. 202 mennesker, heriblandt tre danskere, lå døde eller dødeligt kvæstede tilbage, da braget og røgen lagde sig over Kuta.

Bodycount: 202 terrorofre

ANNONCE

Dødelig brand i Brasilien

Dødsdisko: Kiss
Hvor: Santa Maria, Brasilien

En af de dødeligste natklubsbrande i nyere tid fandt sted den 27. Januar, 2013. Studerende fra universitetsbyen Santa Maria havde organiseret en fest på natklubben Kiss, hvor mange unge mellem 18 og 30 år deltog. De unge menneskers aften forvandlede sig dog til et mareridt, da en brand brød ud på diskoteket ved 2-tiden om natten. 

Et af de optrædende bands til festen valgte nemlig at antænde ulovligt fyrværkeri under deres koncert, og sammen med diskotekets brandfarlige skumloft, viste det sig at være en farlig kombination. Folk forsøgte at flygte, men grundet en mangel på nødudgangsskilte kunne en stor del af festens deltagere ikke finde ud. 90% af de 242 ofre døde som følge af røgforgiftning, mens resten enten blev trampet ihjel eller døde på grund af deres forbrændinger.  

Efter branden blev det fastslået, at klubben hverken havde nok nødudgange eller tilladelse til at affyre fyrværkeri. De to ejere af natklubben samt to bandmedlemmer blev efterfølgende dømt for manddrab. 

Bodycount: 242 døde

ANNONCE
Del

Seneste nyt