Magasinet M!

Dræber-insekter

Insekter er generelt temmelig irriterende. Det er til at leve med. Men når de også er giftige, bidende eller fyldt med parasitter, så er det til dø af.

Dræber-insekter
JAPANSK KÆMPEHVEPS

Hvor: Det østlige Asien

Hvad: Som navnet antyder er det en stor hveps. En rigtig stor hveps. Cirka fem centimeter lang er uhyret, men det er ikke så meget størrelsen som gørelsen, der gør den til en ond satan. Hvepsens gift indeholder otte forskellige kemikalier, der har vidt forskellige formål. For eksempel har hvepsen en højere koncentration af det smertefremkaldende Acetylcholin end noget andet insekt. Så er der selvfølgelig også lige et enzym, som opløser væv, mens et tredje efterlader en duft, der tiltrækker andre kæmpehvepse. Og det er ikke fedt, når en forsker har beskrevet deres stik som 'et rustent søm, der bliver stukket ind i benet'.

Dødsfald per år: Ca. 70

ANNONCE
Dræber-insekter
ILDMYRER

Hvor: I det meste af verden

Hvad: En ond lille myre, som i modsætning til de almindelige danske myrer er rigtig glad for at bide. Hårdt. Og myrer elsker at angribe i flok, så du skal lige gange et enkelt bid med flere tusinde, så der er altså dømt seriøs smerte. I Sydamerika, hvor de aboslut værste underarter af ildmyrerne findes, dræber de smådyr på daglig basis, men mennesker kan også dø af allergiske reaktioner.

Dødsfald per år: Ca. 150

ANNONCE
Dræber-insekter
TSETSE-FLUEN

Hvor: I Afrika omkring Ækvator

Hvad: Det er faktisk ikke den lille søde flue i sig selv, der er livsfarlig, men derimod den parasit, den overfører, når den sætter tænderne i din hud. Parasitten giver nemlig sovesyge, som er en infektion i hjernen og hjernehinden, der ubehandlet får den smittede til at gå i koma. Det er langtfra alle tsetse-fluer, som er bærere af parasitten, men det anslås alligevel, at 50-70.000 mennesker er smittet af det i dag.

Dødsfald per år: Under en epidemi i 2008 døde 48.000, men det skifter meget.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce