Magasinet M!

Dyr med vigtigere jobs end dig

De redder liv, fanger forbrydere og graver millioner af kroner op fra jorden. Her er 10 dyr, der har styr på karrieren

Dyr med vigtigere jobs end dig
Fiskeri med fugle

Skarv-fiskeri

I Kina og Japan har fiskerne brugt skarve i omkring 1.300 år. Fuglenene er glade for fisk, så de lokale fiskere træner dem til at fange fiskene og levere dem tilbage igen. Det lyder jo meget nemt, men fuglene har bare en tendens til at spise fangsten selv, så fiskerne er nødt til at bruge et lille smart trick. De binder en løkke om halsen på skarvene, så de kan sluge de små fisk, mens de større sidder fast. Så er det bare med at få fangsten ud af fuglenes gab, når den vender tilbage igen.

ANNONCE
Dyr med vigtigere jobs end dig
Næse for dyre varer

Trøffelsvin

I 2007 blev verdens dyreste trøffel solgt for 330.000 amerikanske dollars, og den vejede 1,5 kilo. Det er big business. Derfor er der brug for eksperter til at finde trøfler, og det er lige præcis hvad svinene er, for deres fintunede næser kan finde frem til trøfler, der ligger helt op til en meter under jorden. Eksperter mener, at svinenes evner skyldes, at trøflernes lugt minder om feromonet androstonol, der findes i hansvinenes spyt.

ANNONCE
Dyr med vigtigere jobs end dig
Bittesmå heste til blinde

Førerponyer

Udover at være usædvanligt nuttede, bruges de små ponyer også som assistenter for blinde mennesker.

Og så tænker du sikker: "Jamen det har man sguda hunde til!"

Det har man også, men ponyerne kan faktisk lære præcis det samme som hundene, og så lever de helt op til 30 år, så man slipper for at skulle oplære en ny hele tiden. Og se lige hvor sød den lille hest er.

ANNONCE
Dyr med vigtigere jobs end dig
Menig Flipper

Militær-delfiner

Siden 1960´erne har det amerikanske militær forsket i brugen af delfiner, og de har faktisk 75  af slagsen, der blandt andet har gjort tjeneste i de to Golfkrige. Uden pis.

Delfinerne er specialister i at opdage miner, og træningen foregår på samme måde som med hunde. De har en fører, der giver dem en belønning, når de gør noget godt. I 2007 brugte militæret hele 14 millioner dollars på programmet, der kaldes Marine Mammal Fleet, og de arbejder hårdt på at få delfinerne udstyret med våben, så de kan bruges i direkte kampe.

ANNONCE
Dyr med vigtigere jobs end dig
Dygtig hund

Sporhunde

Hunden er menneskets bedste ven, og det gælder især for sporhunde. Deres lugtesans er så udviklet, at de kan trænes til at snuse sig frem til stort set alt, og det er altså meget handy, når det handler om sprængstoffer, narko eller folk på flugt fra politiet. Hvis du har et halvt kilo rent kokain med i tasken fra din ferie i Colombia, og der står en sporhund i lufthavnen, kan du lige så godt lægge dig ned på gulvet og begynde at græde - den finder det.

ANNONCE
Dyr med vigtigere jobs end dig
Budbringerne

Brevduer

Ja ja, vi har mails, mobiltelefoner og postbude, men hvad skal du lige gøre, hvis zombierne pludselig overtager jorden?

Så er det tilbage til de gode gamle trofaste brevduer. De kan transportere vigtige beskeder op til 1.800 kilometer, og du får din post selvom der ikke er saltet i indkørslen. Forskerne har endnu ikke fastlagt duernes navigations-teknik med 100%, men det har højest sandsynligt noget med jordens magnetfelt at gøre, som du selv kender det fra kompasser.

ANNONCE
Dyr med vigtigere jobs end dig
Rimeligt stabil transport

Slædehunde

Tænk på slædehunde som naturens taxachauffører. Der er bare knapt så meget brok over regeringen og indvandrere. Slædehundene er en vigtig del af transporten i de arktiske egne, og de kan snildt løbe 24 timer i træk, så længe de bliver belønnet med lidt foder - man skal bare sørge for at de ikke slås med hinanden.

ANNONCE
Dyr med vigtigere jobs end dig
Dødens kat

Terapi-katte

De små rolige væsner bruges på hospitaler og plejehjem, hvor de får patienterne til at slappe af. Det hjælper især på ofre for hjerteanfald.

I 2007 blev katten Oscar verdenskendt i USA, da den ligefrem kunne forudse, hvornår gæsterne på plejehjemmet Steere House Nursing and Rehabilitation Center i Providence på Rhode Island ville stille træskoene. Den kunne åbenbart lugte kemikalierne der blev udløst af døende celler.

Oscar gik rundt på stuerne, og når han lagde sig hos en gæst, døde denne indenfor et par timer. Man vidste derfor godt, at den var gal, når man så den lille misser komme trippende ind på stuen.

ANNONCE
Dyr med vigtigere jobs end dig
Hypper med håndjern

Politiheste

Heste er en vigtig del af politistyrker over hele kloden. Her patruljerer betjentene på hesteryg, og det er smart, fordi hypperne kan komme frem flere steder end en bil. Men hestekræfterne er især velegnede til at styre demonstrationer og store menneskemængder i forbindelse med fodboldkampe. Deres størrelse alene er nok til at afskrække oprørere.

Af en eller anden grund er politiheste også en vigtig del af utallige romantiske komedier, der afslutter med en dramatisk jagt på hesteryg, hvor helten til sidst fanger heltinden.

ANNONCE
Dyr med vigtigere jobs end dig
Slanger mod katastrofer

Jordskælvsslanger

I Kina oplever de hyppigt voldsomme jordskælv, og i 1976 døde hele 250.000 mennesker, da byen Tangshan blev ramt.

Her kommer slangerne ind i billedet. Kinesiske eksperter har nemlig fundet ud af, at slangerne er utroligt følsomme overfor jordskælv, og de kan mærke rystelser på en afstand på op til 120 kilometer - endda 5 dage før selve jordskælvet. De begynder at opføre sig mærkeligt, og ofte ramler de ind i vægge for at forsøge at komme væk.

Derfor har de kinesiske myndigheder oprettet adskillige slangefarme, der er overvåget af kameraer, og så bruger de informationerne i deres beredskab for jordskælv.

ANNONCE
Del

Seneste nyt