Edward Snowden - Kongen af afsløringer
I anledningen af premieren på Oliver Stones nye biopic om Edward Snowden, får du her hele historien om en af tidens største whistleblowere.
23. juni 2013. Et fly letter fra Hong Kongs lufthavn med kurs mod Moskva. I flyet sidder den tidligere CIA-medarbejder Edward Snowden, der siden den 21. maj har opholdt sig i Hong Kong, hvorfra han har lækket fortrolige oplysninger om den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA's omfattende indsamling af telefon- og dataovervågning, som både har været rettet mod amerikanske borgere og resten af verden.
Edward Snowden har ikke længere noget pas. Det har de amerikanske myndigheder trukket tilbage få timer forinden. De har også forsøgt at få ham tilbageholdt og sendt hjem til USA for at kunne retsforfølge ham, men det har myndighederne i Hong Kong afvist. Til gengæld er den 30-årige Snowden blevet antastet af en anonym repræsentant for samme myndigheder og bedt om at finde et nyt eksil.
Til gengæld lover den mystiske mand, at Snowden ikke bliver stoppet i lufthavnen. Derfor er Snowden på vej mod Ruslands hovedstad. Rejsen er betalt af WikiLeaks, der i 2006 selv lækkede fortrolige dokumenter fra amerikanske diplomater og myndigheder. Samme år blev Edward Snowden ansat i CIA, hvorfra han senere havnede i National Security Agency, NSA. Her har han siden 2009 systematisk dokumenteret, hvordan NSA aflytter telefoner, scanner e-mails og gemmer oplysninger om almindelige menneskers færden uden at nødvendigvis at have en mistanke om noget kriminelt først. De dokumenter, Snowden har fået fat i, rammer nu avisforsider verden over. Det gør ham til en jaget mand. De amerikanske myndigheder har allerede besøgt hans familie og hans kæreste, men sladrehanken selv kan de ikke få fat i. Han sidder i et fly - uden pas - på vej mod en ukendt skæbne.
Fanget i lufthavnen
Da Edward Snowden senere på dagen den 23. juni sætter fødderne på russisk jord, er det egentlig meningen, at det blot skal være en mellemlanding. Snowden har allerede reserveret plads i en flyver til Cuba, hvorfra han skal videre til varmere himmelstrøg i Equador. Han når imidlertid aldrig at boarde. Snowden får ikke lov til at rejse videre uden pas, og Moskvas internationale lufthavn, Sheremetyevo, skal vise sig at blive Snowdens hjem den næste måned. Imens foregår et storpolitisk spil, hvor det amerikanske embedsværk forsøger at overtale Rusland til at udlevere Snowden til retsforfølgelse i USA.
USA er så forhippet på at få fat i sladrehanken, at man forårsager en mindre diplomatisk krise 1. juli, hvor et fly med Bolivias præsident Evo Morales bliver undersøgt i Østrig, da man mistænker, at Edward Snowden er med som blind passager. Imens forsøger Edward Snowden forgæves at få asyl i en række lande lige fra Norge til Indien - uden held. Equador tilbyder Snowden asyl, men trækker kort tid efter tilbuddet tilbage. Snowdens ufrivillige ophold i lufthavnen slutter først den 1. august 2013, hvor Rusland giver Snowden midlertidigt asyl i et år. Mens uret tikker for Snowden, vokser NSA-skandalen verden over. Aviserne skriver om aflytning af almindelige borgerers telefoner og e-mail samt aflytning af ledere fra Brasilien og Tyskland. Alt sammen på grund af en betroet medarbejder, der valgte at åbne munden.
Beskidte tricks i CIA
USA's måske største sladrehank - nogen vil sige landsforræder - gennem tiderne, Edward Snowden, vokser op som søn af en flådeofficer i staten Baltimore i det østlige USA. I skolen går det ikke så godt - Snowden når ikke engang at gennemføre highschool. Til gengæld har den spinkle teenager flair for computere, og det lander ham i 2006 et job i CIA's IT-afdeling. Den 23-årige Edward Snowden lærer hurtigt de beskidte arbejdesmetoder, der altid har været forbundet med den amerikanske efterretningstjeneste. Da han er udstationeret i Schweiz, er Snowden efter eget udsagn med til at drikke en schweizisk bankansat fuld og efterfølgende tippe politiet, der anholder ham for spirituskørsel. CIA tilbyder den ansatte at hjælpe ham til gengæld - mod at den bankansatte skal udlevere oplysninger om det hemmelige schweiziske bankvæsen til CIA. Episoden er bare en blandt mangeting,der gradvist får Snowden til at tvivle på sin arbejdsgiver. Politisk er Snowden i princippet ikke anti-amerikansk. Han støtter retten til at bære våben og melder sig i 2004 frivilligt til den amerikanske hær for at deltage i Irakkrigen. Snowden kan imidlertid ikke forlige sig med, at den amerikanske stat overvåger almindelige menneskers privatliv som et led i terrorkrigen. Hans beslutter sig for at gøre noget - og hans stilling gør det muligt.
Snushane uden spor
I 2009 får Edward Snowden et nyt job. Officielt er computerfirmaet Dell i Japan hans nye arbejdsgiver, men reelt arbejder han for NSA. Som systemadministrator har han adgang til ufattelige mængder materiale fra NSA's overvågning. Og hvad bedre er: Han har mulighed for at kigge på og downloade materiale, uden at det kan spores nogen steder. I de tre år Snowden arbejder for NSA i Japan, gemmer han store mængder fortrolige filer på USB-nøgler. De er ellers ulovlige på arbejdspladsen, men Snowden har lov til at bruge dem under påskud af at skulle lave backup-filer. Hans plan er at lække filerne til udvalgte journalister i små portioner, og i slutningen af 2012 begynder Snowden at sende følere ud til den britiske avis The Guardian.
Kort tid efter får han nyt job hos konsulentfirmaet Booz Allen Hamilton på Hawaii, selv om den reelle arbejdsgiver fortsat er NSA. Jobbet på Hawaii er perfekt for Snowdens planer om at afsløre USA's hemmelige overvågningsprogram. Han er oven i købet gået ned i løn for at få jobbet. Om aftenen, når hans kolleger er gået hjem, sidder Snowden for sig selv og støvsuger NSA's servere for fortroligt materiale. Ifølge nogle kilder har Snowden også lokket kodeord ud af sine kolleger for at få adgang til mere materiale, hvilket han dog selv benægter. Edward Snowden sidder nu på enorme mængder sprængfarligt materiale, og i foråret 2013 er han tæt på at finde en aftager. Det er tid til at forlade USA.
NSA is watching you
NSA is watching you
I maj 2013 sætter Edward Snowden filminstruktøren Laura Poitras samt Guardian-journalisten Glenn Greenwald stævne i Hong Kong. Med på turen er også en redaktør fra The Guardian. Snowden har overbevist dem om, at de skal møde ham på et hotel og som en lille smagsprøve har han givet dem en fil med en Powerpoint-præsentation, der forklarer NSA's overvågningsprogram. De tre sidder og jubler i flyet. Det er dynamit. NSA har adgang til servere med millioner af menneskers e-mails og private billeder, ligesom de henter data fra de fiberkabler, der transporterer tele- og datakommunikation. Da de tre møder den spinkle Snowden, tror de først, at han er assistent for en ældre person. De forestiller sig slet ikke, at 30-årige Snowden kan have haft adgang til så store mængder fortrolig data.
Overleveringen af filer sker udelukkende ved hjælp af USB-nøgler - ingen e-mails eller andet, der kan spores. Når han skal indtaste kodeordet til sin computer, tager Snowden et rødt klæde over hovedet og overkroppen, så eventuelle kameraer ikke kan følge hans bevægelser. Da journalisten fra The Guardian ønsker at optage samtalen med sin iPhone, er Snowden lige ved at smide hele forsamlingen ud. Han forklarer, at NSA har mulighed for at få adgang til den slags filer - også selv om filerne ikke er online. I det følgende måneder vil Glenn Greenwald og Laura Poitras levere artikler, der beskriver den slags detaljer - og det utrolige omfange af NSA's overvågningsarbejde - til aviser verden over.
En gave til Al-Qaeda
Den 1. august 2013 forlader Edward Snowden langt om længe lufthavnsterminalen i Moskva og flytter ind et ukendt sted i Rusland. Hans visum gælder indtil den 1.august i år, og herefter er Snowdens fremtid uvis. USA har lovet ikke at idømme Snowden dødsstraf, hvis Rusland udleverer ham, men der hersker næppe tvivl om, at Edward Snowden kan se frem til et liv bag tremmer, hvis han vender hjem til USA, når det nuværende visum løber ud.
Snowden skal sætte sin lid til, at han får permanent asyl i Rusland eller et andet land - eller at Rusland i det mindste forlænger hans nuværende flygtningestatus i yderligere et år. Snowden frygter selv, at han slet ikke lever længe nok til at finde ud af det. I et tv-interview med den tyske tv-station NDR citerer han en artikel på BuzzFeed, hvor anonyme kilder i det amerikanske forsvar udtrykker ønske om at lukke munden på Snowden én gang for alle. I artiklen nævner de anonyme kilder muligheden for eksempelvis at forgifte Snowden på vej ud af et supermarked. Andre forslag går på at ramme Edward Snowden ved hjælp af droneangreb, som det skete med det amerikanskfødte Al-Qaeda-medlem Anwar Al-Akawi. De amerikanske myndigheder ser Edward Snowden som en landsforræder, der har gjort det nemmere for terrorister at ramme USA og dets allierede ved at afsløre hemmelighederomUSA's efterretningsarbejde.
Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen har fremført et lignende synspunkt i Politiken, hvor han kalder Edward Snowdens afsløringer "en gave til Al-Queda." Andre steder bliver Snowden opfattet som en helt, der skal tildeles amnesti eller i det mindste immunitet fra yderligere straf. Når Snowdens asyl løber ud den 1. august ved vi mere, om hvilken opfattelser der står stærkest.