Magasinet M!

Elitesoldat får Medal of Honor: Læs hans vilde historie her

Edward C. Byers er den 14. amerikaner, der modtager æresmedaljen for sine bedrifter i Afghanistan-krigen. Og man forstår hvorfor, når man ser, hvilket vanvittigt heltemod han har udvist.

Elitesoldat får Medal of Honor: Læs hans vilde historie her

Mandag var en stor dag for Navy SEAL-soldaten Edward C Byers. Efter en vanvittig redningsaktion tilbage i 2012 modtog han nemlig - her lidt over 3 år efter - en Medal of Honor for sine heltegerninger. En medalje, der som vanen tro, blev overrakt af præsidenten. Byers blev hermed den 14. amerikaner - og den sjette Navy SEAL - til at modtage den ærefulde hæder, siden Afghanistan-krigen startede i 2001.

Det skriver mediet BroBible.

Byers kunne kalde sig selv for Navy Seal-soldat i 2003. I december 2012 hjalp han så med at befri en amerikansk læge, der var blevet taget som gidsel af Taliban. Han var den anden person til at gå ind i et rum fyldt med Taliban-folk bevæbnede med AK-47'ere, efter at hans team-kammerat, Nicolas Checque, var blevet skudt og dræbt af terroristerne. Og man kan roligt sige, at Byers gik i badass-mode, da han nedlagde flere af sine fjender med de bare næver. Under banneret kan du læse hele Byers' beretning fra decemberaftenen i 2012, som er taget fra enhedens egen hjemmeside, Navy.mil.

ANNONCE

"Dr. Dilip Joseph, amerikansk statsborger, var blevet kidnappet sammen med sin chauffør, en afghansk tolk, d. 5. december 2012. Han blev holdt fanget i et lille rum i et øde område ved siden af et bjerg i Qarhah'i-distriktet i Laghman-provinsen, Afghanistan. Navy SEAL Byers var en del af et redningshold, som havde planlagt at entrere det svært bevogtede rum, hvor man mente, at gidslet opholdt sig. Missionens succes blev opnået via både overraskelse, hurtighed og aggressiv handling. Hver mand i redningsteamet gik frivilligt ind til missionen, dedikerede sig fuldt ud og var klar over, at de løb en risiko ved det.

Med godkendelse fra lederen af alle Internationale sikkerhedsstyrker i Afghanistan, gik redningsteamet i gang med missionen. Infiltreringen skete via en omfattende patruljering langs svært fremkommelige stier og bjergterrænner. Efter næsten fire timers patruljering var redningsteamet i position til at angribe målet.

25 meter fra bygningen blev en vagt opmærksom på redningsteamet. Soldaten i front skød imod vagten og løb frem til døren for at gå ind i bygningen, da vagten forsvandt derind. Byers var den næste soldat, som spurtede hen imod døren.

Væggene og loftet var dækket med et stort lag tæpper, der også hang nedover døråbningen. Byers forsøgte at hive tæpperne ned, mens soldaten i front kæmpede sig ind igennem "tæppe-døren". Her blev han øjeblikkeligt skudt af fjenden. Byers, der var fuldt klar over den fjendtlige trussel inde i rummet, gik omgående - og modigt - derind, hvor han så en vagt pege sin AK-47 direkte imod ham. Han nedlagde vagten, i det en anden person dukkede op i hjørnet af rummet. Byers kunne ikke se, om personen var gidslet, som forsøgte at krybe væk, eller om det var en anden vagt, der forsøgte at få fat i en AK47, som lå på jorden ovre i hjørnet. Byers tacklede den ukendte person og fik kontrol over ham.

Mens han kæmpede med personen med sin ene hånd, fik Byers sine night vision-briller i fokus med den anden. Herefter kunne han se, at personen ikke var gidslet og nedlagde ham derfor.

Herunder kan du se Byers fortælle om sin handling:

ANNONCE

På daværende tidspunkt havde de andre soldater fra teamet entreret rummet og råbte, at Dr. Joseph skulle identificere sig selv. Byers hørte en ukendt stemme tale engelsk til højre for ham. Han sprang omgående tværs over rummet og smed uselvisk sin krop over det amerikanske gidsel for at beskytte ham for de skud, der blev affyret rundt om ørerne på dem. Næsten samtidigt identificerede Byers en fjende til lige bagved Dr. Joseph. Mens han dækkede gidslet med sin krop, var Byers i stand til at holde fjende op imod væggen med sin ene hånd omkring hans hals. Han havde ikke nok hænder til at skyde ham, men han kunne begrænse fjenden fra at gøre modstand, sådan at en anden fra teamet kunne skyde ham og dermed eliminere den sidste trussel i rummet.

Byers fik hurtigt talt med Dr. Joseph, som kunne bekræfte, at han var i stand til at bevæge sig. Byers og team-lederen fik beroliget Dr. Joseph med, at han nu var i sikkerhed sammen med amerikanske styrker. Da Dr. Joseph blev fulgt ud til helikopter-landingszonen, assisterede Byers, en paramediciner og en traume-læge med førstehjælp til team-kammeraten, som var blevet ramt af skud. Byers og andre gav ofret hjertemassage under den 40 minutter lange fluvetur til Bagram luftbase, hvor soldaten desværre afgik ved døden.

Underofficer Byers udviste overlegen tapperhed, fantastisk heltemod ved stor personlig risiko, dedikation til sine team-kammerater samt rolig, taktisk lederskab, mens han var med til at befri Dr. Dilip Joseph. Han fortjener uden tvivl sin Medal of Honor."

Thumbs up, Byers! Det der kunne Chuck Norris ikke engang havde gjort.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE