M!

Er du en af dem? Sådan bliver psykopater skabt

To ekstreme ting gør sig gældende her.

Er du en af dem? Sådan bliver psykopater skabt

Han eller hun kan lure lige rundt om hjørnet. Måske er det dine sidekammerat i skolen eller din nærmeste kollega på jobbet. Ja, psykopater er ikke altid lige til at spotte, men de har næsten alle én ting til fælles, kan et nyt norsk studie nu afsløre. For her er to ekstreme "opdragelsesmetoder" af børn hovedårsagerne til, hvordan en psykopat skabes.

Det skriver New York Post.

Det norske videnskabs- og teknologiuniversitet interviewede i studiet særdeles farlige fanger og fandt ud af, at mange af dem havde en historik af enten totalt forældresvigt eller svært kontrollerende, autoritære forældre.

En psykopat er en person, som lider af en kronisk psykisk lidelse, og har en unormal eller voldelig social adfærd. De bliver defineret ved deres mangel på empati og har tendens til at manipulere folk uden at føle nogen form for skyld.

Den overraskende forskning fandt frem til, at alle kriminelle psykopater, de studerede, også havde lidt under grotesk psykisk og/eller fysisk misbrug i deres barndom.

Hovedforfatteren af studiet, Dr. Aina Gullhaugen siger, at disse folk - uden undtagelse - er blevet skadet i deres omsorgsgiveres selskab.

- Og mange af beskrivelserne gjorde det klart, at deres hensynsløshed senere i livet har været et forsøg på at gøre opmærksom på denne skade, men på en upassende eller skidt måde, fortsætter hun.

Hun forklarer yderligere de typer af forældre, de kriminelle psykopater har haft:

- Hvis du tænker på en skala over forældreopdragelse, der går fra ingenting - altså den fuldstændige mangel på omsorg - til de totalt kontrol-besatte forældre, befinder de fleste sig i midten.

- De samme gør sig gældende for, hvordan vi har det med forældrekontrol. Men det er anderledes hos psykopater. Mere end halvdelen af de psykopater, jeg har studeret, fortalte, at de har været udsat for en forældreopdragelse, som kunne placeres i enten den ene eller den anden ekstreme ende af skalaen, fortsætter hun.

- Enten boede de i et sted, hvor ingen bekymrede sig om dem, eller også var barnet udsat for total kontrol og skulle være underdanig.

Forældrene kan dog ikke tage skylden for alting, og der er mange børn, som har haft en forfærdelig opdragelse, der ikke bliver psykopater senere hen i livet.

Eksperter har tidligere afsløret, hvilke personlighedstræk du skal kigge efter for at spotte psykopater. Dem kan du se her. 

Del