Fadøl som medicin: Schweizisk hospital eksperimenterer med alternative metoder til patient-bedring
Fadøl som medicin? Ja tak!
| Underholdning
I et opsigtsvækkende forsøg på at reducere delirium blandt patienter på intensivafdelinger tester Basel Universitetshospital nu en utraditionel metode: En halv liter hvedeøl indgivet dagligt gennem en sonde.
Studiet er et led i en undersøgelse af, om alkohol i små doser kan mindske risikoen for delirium hos patienter, der ellers oplever en brat alkoholafholdenhed på hospitalet.
Delirium: En kompleks udfordring i intensiv behandling
Delirium er en tilstand præget af forvirring og desorientering, som rammer mange patienter på intensivafdelinger. For disse patienter kan tilstanden skabe stress og forværre helingsprocessen. Ifølge Martin Siegemund, ledende læge ved hospitalets intensivafdeling, er en mulig årsag til delirium, at mange patienter før deres indlæggelse har været vant til at indtage små mængder alkohol i deres dagligdag, fx en øl eller et glas vin om aftenen. Den pludselige mangel på denne rutine kan ifølge Siegemund gøre dem mere modtagelige for delirium.
"Patienter kan blive så forvirrede, at de tror, de befinder sig i en helt anden by eller søger efter børn, de måske slet ikke har," fortæller Siegemund. Delirium udgør også en stor udfordring for plejepersonalet og patienternes pårørende, som har svært ved at trøste og berolige de berørte.
Forsøget med øl gennem sonde
I det nye studie modtager en tilfældigt udvalgt gruppe af patienter en halv liter hvedeøl gennem en sonde hver aften over en periode på seks dage. En kontrolgruppe modtager kun vand. Forsøget tillader forskerne at sammenligne, om de patienter, der modtager øl, oplever færre episoder af delirium end kontrolgruppen.
Da mange patienter ikke selv kan give informeret samtykke, har hospitalet sikret sig juridisk tilladelse til at gennemføre studiet, som dog ekskluderer gravide, tidligere alkoholafhængige og personer, der ikke må indtage alkohol af religiøse årsager.
Skepsis blandt eksperter – men også nysgerrighed
Forsøget vækker både interesse og skepsis hos eksperter på området. Wolfgang Hasemann, leder af Basel Dementia Delirium Program ved Felix Platter Hospital, finder studiet spændende, men understreger også sin forbeholdenhed. “Alkohol kan i sig selv udløse delirium, så det ville muligvis give bedre mening at gennemføre forsøget udelukkende på patienter med kendte alkoholproblemer,” forklarer han.
Samtidig erkender han, at studiet potentielt kan bidrage med vigtige data: “Vi ved endnu ikke præcis, hvordan alkohol påvirker delirium, og resultaterne kan give os en større forståelse.” Studiet løber frem til 2027, og de første resultater forventes tidligst om et år.
Fadøl som medicin? Så skidt da.