Magasinet M!

Farlig føde

Gift, mug og umodne frugter er som regel ikke faste ingredienser i kostpyramiden. Men i nogle lande er det delikatesser - dødelige delikatesser!

Farlig føde

ACKEE

Sted: Jamaica

Hvis du ikke kan kende på en moden og en umoden ackee, skal du lade være med at spise dem. Den peberfrugt-lignende frugt er nemlig livsfarlig, hvis du spiser den, før den er moden. Frøene indeholder giften hypoglycin, som binder glukosen i leveren, så blodsukkeret falder. Denne tilstand kaldes hypoglycæmi og er meget lig ubehandlet sukkersyge. Ofte vil du bare få det dårligt eller blive bevidstløs, men tilstanden kan føre til døden.

Bonus-info: Hypoglycæmi forårsaget af ackee kaldes populært jamaicansk bræksyge.

ANNONCE
Farlig føde

BABY-BLÆKSPRUTTE

Sted: Korea

Dybstegte blæksprutteringe, ja tak. Men i Korea spiser de blækdrengene rå. Kokkene parterer først de små sprutter lige inden, de skal fortæres, og da blæksprutter rent faktisk har en hjerne i hver arm, lever de små tentakler stadig, når de rammer din tallerken. Tentaklerne har med andre ord stadig evnen til at bruge sine kraftige sugekopper. Derfor er det et rigtig godt råd at tygge maden rigtig grundigt, før du sluger.

Bonus-info: Cirka seks mennesker dør hvert år i Sydkorea af at spise sannakji, som retten hedder lokalt.

ANNONCE
Farlig føde

KÆMPE TYREFRØ

Sted: Namibia

I det sydafrikanske land Namibia gnasker folk gerne de op til 2 kg tunge frøer i sig, selvom det er med livet som indsats. Frøens hud og organer indeholder nemlig en gift, der kan medføre nyresvigt - og dermed døden.

Bonus-info: De lokale siger, at man roligt kan spise frøerne, hvis man venter indtil efter den tredje regn - eller til frøerne yngler.

ANNONCE
Farlig føde

CASU MARZU

Sted: Italien

Den sardinske ost casu marzu fremstilles ved at tilsætte larver fra ostefluen piophila casei, som gærer osten til en tilstand, selv en Gamle Ole må skule misundeligt til. Osten er i princippet en anelse giftig, når du spiser den, men det er ikke det største problem. De tusindvis af tilsatte larver er nemlig stadig i live, når osten serveres. Larverne kan leve flere uger i dine tarme og med deres skarpe tænder bide hul på mavesækken. Av og adr.

Bonus-info: Larverne i osten kan springe op til 15 cm. Derfor holder de lokale altid hånden over osten, når de spiser den.

ANNONCE
Farlig føde

FUGU

Sted: Japan

Har du lyst til at spise en nervegift, der ikke findes en modgift mod? Nej? Så hold dig fra fugu - eller ballonfisk på dansk. Kun statsgodkendte kokke må tilberede og servere fisken på restauranter. Det forhindrer dog ikke amatørkokke i at prøve, og derfor er der stadig jævnlige dødsfald. Giften tetrodotoxin lammer musklerne, men hjernen fungerer stadig, så du er ved fuld bevidsthed, mens du langsomt bliver kvalt.

Bonus-info: I 1958 - første år, hvor man skulle være statsgodkendt kok - døde 176 mennesker af at spise fugu.

ANNONCE
Del

Seneste nyt