Magasinet M!

Fed forskning afslører: Derfor er det bedre at æde kød frem for grøntsager

Et nyt studie viser, at det at æde frugter og grøntsager frem for at sætte tænderne i en bøf faktisk er mere skadeligt for miljøet

Har du en vegetar-kæreste eller -ven, så vis dem lige denne artikel. For så kan det være, de kommer på andre tanker. Ifølge forskere ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Pennsylvania, er salat mere end tre gange værre for miljøet - i forhold til udsendelse af drivhusgasser - end eksempelvis bacon er. Det har de fundet frem til efter at have analyseret invirkningen af hvert enkelt kalorie af forskellige madvarer i forhold til energiforbrug, vandbrug og emissioner (udsendelse af forurenede stoffer).

Studiet er blevet udgivet i journalen Environment Systems and Decisions og udkommer i en tid, hvor man går meget op i at spise mindre kød, og er et forsøg på at tackle klimaforandringerne. Alligevel indrømmer forskerne, at husdyr er en af de største, medvirkende faktorer i forhold til global emission (nogle studier siger op til 51 procent af alle udsendelser af forurenede stoffer).

Overraskende var det dog, at det at spise sundere mad på anbefaling af forskellige styrelser verden over faktisk øgede en persons indvirkning på miljøet, selvom det samlede kalorieindtag var mindre.

Paul Fischbeck, som er medforfatter af studiet, siger til avisen The Independent:

"Mange almindelige grøntsager kræver flere ressourcer pr kalorie, end vi lige går rundt og tror. Auberginer, selleri og agurker er især slemme, hvis man sammenligner dem med svin eller kylling."

ANNONCE
Fed forskning afslører: Derfor er det bedre at æde kød frem for grøntsager

Alligevel er det ikke alle eksperter, som er enige i de konklusioner, studiet drager. Anthony Froggatt er seniorforsker på Clatham House i London, en uafhængig tænketank, som i øjeblikket har gang i et projekt, der undersøger sammenhængen mellem kødforbrug og drivhusgas-emissioner.

Til The Independent siger han:

"Det er sandt, at salat kan være sindssygt vand- og energiintensivt at producere. Vi kigger normalt på proteiner frem for kalorier, og som en generel regel vil det at mindske ens kødforbrug og erstatte det med plantebaserede proteiner altså mindske emissionen."

Frogatt mener også, at det er vigtigt at kigge på både de miljø- og sundhedsmæssige indvirkninger på samme tid og tage hensyn til, hvordan kødforbruget ser ud til at stige i det næste århundrede.

"Vi ved, at der er et globalt overforbrug af kød - især i lande som USA. Og hvis det fremadrettet stiger yderligere, er der ingen tvivl om, at det vil have en betydelig indvirkning på den globale opvarmning," siger han.

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt