Feriehygge gone wrong: Spillene, der splitter selv den tætteste familie
Ferien er den perfekte tid til brætspilshygge med familien - i hvert fald indtil helvede bryder løs.
De fleste tænker: "Hvad kan gå galt med et lille uskyldigt spil?" Svaret? ALT. Når folk først får et brætspil foran sig, forsvinder alle sociale normer, og pludselig er det vigtigere at vinde end at bevare sin værdighed eller venner.
Her er de 5 spil, der med garanti smadrer feriefreden:
1. Matador
Matador - spillet, der gør dine bedste venner til dine værste fjender. Det starter harmløst: Du køber et par små grunde, bygger et hus eller to. Men så, bum, er du pludselig i gæld til halsen og tvunget til at pantsætte alt, hvad du ejer, for at betale husleje på Strandvejen, til din grinene onkel, mens din søster sidder og indkræver himmelhøje renter for et lån i banken. Ingen slipper billigt. Spillet udvikler sig hurtigt til en brutal magtkamp, hvor én spiller sidder solidt på alle de dyre gader, mens resten langsomt mister alt. Og ja, vi kender det alle: Når din lillebror benhårdt insisterer på at du godt må få en af hans billige ejendomme gratis, fordi du er massivt bagud - så er det først, det bliver personligt.
Ravage-potentiale: 100%
"Jeg gør dig arveløs, hvis du bygger et ekstra hotel på en af de dyre adresser!"
2. Risk
Risk - spillet, hvor verdensherredømmet er det eneste acceptable mål. Det starter fredeligt med et par soldater på brættet, men så sker det: Alliancer brydes, tropper invaderes, og folk viser deres sande, manipulerende jeg. Intet er helligt i Risk - selv ikke familie eller venskaber. Det klassiske: “Vi har en alliance, indtil vi har smadret de andre” går hurtigt fra venskabelig samarbejde til det mest nådesløse forræderi, når en af jer beslutter sig for at tage hele Asien for sig selv. Husk: I Risk er der kun én vinder. Og mange tabere. Lidt som i Game of Thrones.
Ravage-potentiale: 98%
"Jeg forråder dig, men vi er stadig venner… ikke?"
3. UNO
UNO er spillet, der får folk til at tabe masken. Det ser så uskyldigt ud - farverige kort og simple regler - men vent til nogen smider en +4'er og sender dig i helvede med en bunke nye kort. Der er altid diskussion om reglerne: "Må man virkelig lægge en +2 ovenpå en +4?" (NEJ) Det hele ender i råben, fingerpegning og (midlertidigt) ødelagte relationer. Og det værste er, at ingen helt ved, hvad de rigtige regler er. Så når din far insisterer på, at han kan smide to +4'er i træk, skal du bare vide: Det her bliver grimt.
Ravage-potentiale: 90%
"Du snyder! Og vi spiller aldrig UNO igen!"
4. Trivial Pursuit
Så er vi ved det klassiske quizspil, der får alle til at tro, de er lidt klogere, end de faktisk er. Men når spørgsmålene begynder at rulle, afsløres den grimme sandhed: Nogen ved for lidt, andre ved alt for meget. Det værste er, når en spiller retter på et svar, eller diskussionen går i gang om, hvor svært det er at gætte hovedstaden i Usbekistan. Trivial Pursuit tester ikke kun din paratviden, det tester din tålmodighed. Og hvis du tror, at det her spil ikke kan ødelægge en aften, har du tydeligvis aldrig set nogen flippe ud over et spørgsmål om sport, de ikke kunne svare på. Det værste er, at den der oftest foreslår et spil Trivial Pursuit, ofte lader til at have lært alle svar på alle spørgsmål udenad, men konstant virker overrasket over sin enorme paratviden.
Ravage-potentiale: 88%
"Hvordan kan du ikke vide, hvem der vandt EM i 1992?!"
5. Partners
Partners er brætspillenes svar på parterapi.
Bare uden psykologen til at hjælpe jer. I starter som et hold, men jo længere spillet skrider frem, jo mere begynder det at ligne et blodigt opgør. Når din partner laver den ene fejl efter den anden, begynder de passivt-aggressive kommentarer at flyde frit: "Var det virkelig den bedste beslutning?" Og når du endelig er tæt på at vinde, smider de selvfølgelig det forkerte kort, og hele dit liv (og jeres forhold) styrter i grus. Det her er spillet, der virkelig tester, hvor stærkt jeres bånd er.
Ravage-potentiale: 85%
"Jeg troede, vi var et team! Hvorfor ødelagde du alt?"