En ny undersøgelse har kastet lys over gamle tatoveringer på peruanske mumier, der ikke tidligere har været synlige. Ved at anvende en avanceret laserafbildningsteknologi kaldet laser-simuleret fluorescens (LSF) har forskere fra Institute of Archaeology ved University College London afdækket detaljeret kropskunst, som stammer helt tilbage til Chancay-kulturen for omkring 1.200 år siden.
Læs også: James Cameron afslører en ny klan og vilde skabninger til Avatar 3: Fire and Ash
Banebrydende teknologi afslører fortidens kropskunst
Forskerholdet, ledet af Michael Pittman, brugte LSF til at studere tatoveringerne på mumier fra Chancay-kulturen, der levede langs Perus kyst mellem 900 og 1533 e.Kr. Chancay-folket er kendt for deres komplekse kunst og håndværk, hvilket gør fundet af deres tatoveringer både spændende og naturligt.
Med den nye teknologi kunne forskerne fremhæve kontrasterne mellem mumiernes hud og den falmede blæk, hvilket skabte klare og detaljerede billeder af tatoveringerne. Disse omfattede geometriske mønstre som diamanter og trekanter samt billeder af forskellige dyr.
“Tatoveringer var en udbredt kunstform i det før-spanske Sydamerika og afspejler personlige og kulturelle udtryk fra deres tid,” udtalte forskerne i en erklæring. De bemærkede desuden, at tatoveringer har en tendens til at falme og bløde ud over tid, en proces, der forværres yderligere hos mumier.
Tatoveringens rolle i Chancay-kulturen
En af de mest interessante opdagelser fra studiet er, at tatoveringer tilsyneladende kun var forbeholdt et begrænset antal individer i Chancay-kulturen. Dette indikerer, at kropskunsten havde en vigtig social, kulturel og måske endda rituelt betydning.
Ifølge forskerne blev tatoveringerne sandsynligvis udført med værktøjer, der var let tilgængelige for Chancay-folket, såsom spidse dyreknogler og kaktustorne. Tro mod deres ry for detaljeret kunst var tatoveringerne ekstremt fint udførte og sandsynligvis skabt med stor omhu.
Et kig ind i fortiden
Teknologien bag LSF producerer billeder baseret på fluorescens, som udsendes fra mumiernes hud, og giver forskerne en hidtil uset mulighed for at se tatoveringerne, som de oprindeligt var skabt. Dette er et vigtigt skridt fremad for arkæologi og for forståelsen af Chancay-folkets liv og kultur.
Selvom resultaterne er banebrydende, understreger forskerne, at der stadig er meget mere at lære. Videre studier af flere mumier fra Chancay-kulturen er nødvendige for at forstå det fulde omfang af tatoveringens rolle i deres samfund.
For nu giver opdagelsen en fascinerende glimt af en kunstform, der har overlevet årtusinder – gemt i sand og tid – og nu genopdaget gennem videnskabens linse.