Magasinet M!

Forskning slår fast: E-cigaretter ER sundere end almindelige smøger

Måske skulle du overveje at kvitte tobakken til fordel for en e-cigaret. Det ER nemlig sundere i længden, afslører nyt studie.

Det kan godt være, at e-cigaretter ikke ser lige så cool ud som en gul Camel i mundvigen, men nu er der altså ingen tvivl længere: De kunstige smøger er altså sundere end de ægte. Det slår et nyt, dybdegående studie fast, hvor mængden af kræftfremkaldende kemikalier i rygeres kroppe blev analyseret af forskere på University College London.

Det skriver sitet Digital Trends.

- Indtil nu har de fleste studier af e-cigaretter enten set på produktet i sig selv (ved at analysere dampen/aerosolen) eller e-væsken eller undersøgt dets effekt på dyre- og cellemodeller, siger Dr. Lion Shabab, en af forskerne bag studiet.

- Meget få studier har set på, hvad kroppen egentlig bliver udsat for, når man ryger e-cigaretter, og evalueret på, hvor sikkert det er. Det her studie er det første til at udrede det, hvis man ser på et langvarigt forbrug af e-cigaretter, fortsætter han.

I studiet, der er blevet finansieret af Cancer Research U.K. (den britiske version af Kræftens Bekæmpelse, red.), fandt Shabab og hans kollegaer ud af, at folk, der skiftede almindelige cigaretter ud med e-cigaretter i mindst sek måneder, havde et markant mindre niveau af kræftfremkaldende substanser i deres kroppe. Det fandt man ud af ved at analysere urin og spyt fra 181 deltagere. Niveauet af NNAL - et kemikalie, der er blevet forbundet med lungekræft - var hele 97,5 procent lavere ved eks-rygere, som nu ryger e-cigaretter, når man sammenlignede med de personer, der stadig røg almindelige smøger.

ANNONCE
iStock - Forskning slår fast: E-cigaretter ER sundere end almindelige smøger iStock

- Vores studie så også på "dobbelt-rygere" - altså folk, der både ryger almindelige cigaretter og e-cigaretter. Vi fandt ikke nogen forøgelse i optagelse af farlige giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer, men vi så heller ikke nogen mærkbar reduktion, siger Shabab til Digital Trends og fortsætter:

- Det betyder, at hvis en ryger vil høste de fulde helbredsmæssige fordele ved at skifte til e-cigaretter, skal de kvitte de rigtige cigaretter helt. Vi fandt også ud af, at det samme gør sig gældende for de folk, der både benytter sig af nikotin-erstatninger (tyggegummi, plaster, osv., red.) og almindelige cigaretter. Hovedbudskabet til rygere og e-cigaret-forbrugere er, at hvis man benytter sig af e-cigaretter på lang sigt, vil man med stor sandsynlighed få en række betydelige helbredsmæssige fordele - især hvis man ser på risikoen for at få kræft - i forhold til hvis man bliver ved med at ryge. E-cigaretter er helt sikker et mere sikkert alternativ til almindelige cigaretter.

Sagen er dog ikke helt lukket endnu. For i modsætning til forskning af, hvordan rygning påvirker ens krop, er forskningen af, hvordan e-cigaretter påvirker dig, stadig relativt ny. For taget i betragtning at kræft kun er en af mange problemer, der hører med til rygning, bliver man nødt til at forske yderligere i nogle af de andre emner, før endelige svar kan blive givet.

- Næste skridt er at følge rygere over længere tid, som skifter til e-cigaretter, og så måle den potentielle skade og risikofaktorerne ikke kun i relation til kræft, men også lungefunktion og hjertekarsygdomme, slutter Shabab.

ANNONCE
Del

Seneste nyt