Magasinet M!

Freaky ting, der er sket fredag d. 13

Alle ved, at tallet 13 er et ulykkestal, og helt slemt står det til, hvis der er tale om fredag d. 13. Vi ser nærmere på, hvorfor du skal frygte denne dag.

Fredag

Lige siden oldtiden er fredag blevet betragtet som en ond dag. For os på Mmm.dk er der dog bestemt intet ondt over fredag, da fredag er lig med øl og weekend. Men faktisk var det sådan, at man i det gamle Rom henrettede forbrydere om fredagen, og ifølge Biblen var det også på en fredag (langfredag), at Jesus blev korsfæstet af romerne. 

ANNONCE
Freaky ting, der er sket fredag d. 13

Tallet 13

Vi ved, at der var 13 til bords under den sidste nadver, hvor Judas som bekendt forrådte Jesus. I den nordiske mytologi var der ligeledes 13 til bords i Valhal. Her gik det ud over Balder, som sad til bords og endte med at blive myrdet. Til sidst skal det også nævnes, at det 13. kapitel i Johannes' Åbenbaring handler om Antikrist, hvorfor især babylonierne så det som et ulykkestal.

Som resultat af 13-tallets negative lys har mange højhuse og hoteller ikke en 13. etage eller et værelse 13 for den sags skyld. Og I Århus' gamle gader eksisterer husnumre med tallet 13 slet ikke.

Og så husker de fleste vel, hvordan det gik Apollo 13 tilbage i 1970.

ANNONCE
Freaky ting, der er sket fredag d. 13

Brutale begivenheder, der har fundet sted fredag d. 13.

Op igennem historien har forfærdelige begivenheder fundet sted på netop fredag d. 13. Tilfældigt kan man fristes til at sige, når vi tænker på, hvor mange forfærdelige og tragiske begivenheder vi er blevet ramt af i tidernes løb. Derfor tillader vi os alligevel at kigge nærmere på frygtelige begivenheder, der har fundet sted netop fredag d. 13. Og dem er der en del af.

ANNONCE
Freaky ting, der er sket fredag d. 13

De franske tempelridderes endeligt

Frankrigs Konge, Filip Den Smukke, udtænkte i begyndelsen af d. 1300-århundrede en ond plan. Kongen var tæt på bankerot, men skyldte tempelridderne, der under deres korstog i Mellemøsten var blevet ubehageligt rige, en masse penge. Så fredag d. 13. oktober 1307 lod han alle tempelridderne i Frankrig arrestere under det påskud, at de var begyndt at dyrke hedenske afguder. Selvom dette intet havde på sig, tilstod tempelridderne - under voldsom tortur. I 1314 blev tempelriddernes sidste stormester, Jacques de Molay, futtet af på bålet i Paris.

ANNONCE
Public domain - Freaky ting, der er sket fredag d. 13 Public domain

Finanskrise i Tyskland og nazisternes komme

Fredag d. 13. maj 1927 bristede den økonomiske boble i Tyskland. Efter at have oplevet et voldsomt økomisk opsving i midten af 1920'erne, så det pludselig meget sort ud for de tyske borgere, der have spekuleret uhæmmet i aktier, inden aktiemarkedet pludselig kollapsede. Dagen blev hurtigt døbt 'Den Sorte Fredag'. Det var også på grund af den bristede økonomiske boble, at millioner af tyskere tilsluttede sig Adolf Hitler og nazistpartiet. Mange havde mistet troen på bedre tider, og Hitler fik overbevist befolkningen om, de gode tider ville vende tilbage med Nazisterne ved magten.

ANNONCE
Foto: Public Domain, Black Friday Australia 1939 - Freaky ting, der er sket fredag d. 13 Foto: Public Domain, Black Friday Australia 1939

Australien i flammer

Australien, som ellers er kendt for at blive ramt af enorme skovbrande, blev ramt af sin hidtil værste skovbrand fredag d. 13. januar 1939. 20.000 km2 gik op i flammer i delstaten Victoria. Det svarer til næsten halvdelen af hele Danmarks areal. 71 mennesker mistede livet og 3.700 bygninger gik op i røg. Dagen bliver den dag i dag meget passende kaldt 'Black Friday'.

ANNONCE
Foto: Rvongher / Wiki Commons CC - Freaky ting, der er sket fredag d. 13 Foto: Rvongher / Wiki Commons CC

Costa Concordia synker fredag d. 13. 2012

30 mennesker mistede livet, da kaptajnen på det italienske krydstogtskib Costa Concordia sejlede lidt for tæt på kysten og stødte det enorme skib på grund, hvorefter vandet begyndte af fosse ind. Efterfølgende hoppede kaptajnen selv ombord på et redningskib og efterlod besætning og passagerer tilbage på den synkende skude. Om hans kujonagtige opførsel havde noget med datoen at gøre, skal vi ikke kunne svare på her.

ANNONCE
Freaky ting, der er sket fredag d. 13

En økonomisk farlig dag

Ifølge Stress Management Center og Fobi-instituttet i Asheville, North Carolina, anslås det, at 17 til 21 millioner mennesker i USA frygter fredag den 13, hvilket gør dagen til den mest frygtede dag og dato i historien. Faktisk er nogle mennesker så lammet af frygt, at de dropper deres normale forbrugsrutiner, undgår at rejse og/eller i nogle tilfælde helt undlader at forlade sengen. Derfor anslås det, at mellem 800 og 900 millioner dollars går tabt i det nordameikanske erhvervsliv på denne dag alene.

Og da fredag d. 13. forekom tre gange i 2012, betød det, at USA gik glip af op i mod 2,7 mia. dollars.

ANNONCE
Foto: Depositphotos - Freaky ting, der er sket fredag d. 13 Foto: Depositphotos

Fredag d. 17?

De er skøre, de italienere. I italien er det nemlig 17 og ikke tallet 13, som man betragter som uheldigt. Helt slemt er det, hvis fredag d. 17. falder i november. Denne dag bliver nemlig betragtet som værende særdeles uheldig, fordi man d. 2. november, La Festa dei Morti (De Dødes Dag, red.), mindes de døde.

Og da tallet 17 i Italien bliver betragtet som uheldigt, har bl.a. det italienske luftfartsselskab, Alitalia, valgt ikke at have en række 17 i deres fly og bilmærket Renault solgte sin 'R17'-model i Italien under navnet 'R177'.

ANNONCE

Hvorfor er vi så bange for fredag d. 13.?

Det er nemt at grine af overtro, men lad os være ærlige - de fleste af os krydser fingre eller banker under bordet engang imellem. Men hvorfor har fredag d. 13. den skræmmende magt over os?

Forskere mener, at frygten for fredag d. 13. kan stamme fra to separate forhistoriske fobier: en frygt for fredage og en for tallet 13. Sammenlægges disse, får vi denne "dobbelte" uheldige dag. Og selvom mange vil argumentere for, at det er ren overtro, kan vi ikke undgå at bemærke, når uheldet sker netop på denne dato.

Hvordan undgår man uheld på fredag d. 13.?

Hvis du hører til dem, der helst vil blive i sengen og undgå uheld på denne dag, så her er et par råd:

Sorte katte: Ja, vi ved det godt. Det er en gammel overtro, men hvorfor tage chancen? Undgå sorte katte, især hvis de krydser din vej!
Undgå stiger: At gå under en stige betragtes som uheldigt. Så hold dig væk fra dem, i hvert fald for en dag.
Spejle: Vær forsigtig med spejle, og undgå at knuse dem. Man siger, at det giver syv års uheld.

Hvad med at fejre dagen i stedet?

I stedet for at frygte dagen, hvorfor så ikke fejre den? Nogle mennesker vælger at vende tingene på hovedet og ser fredag d. 13. som en heldig dag. Det er en fantastisk dag at se gyserfilm, afholde temafester eller bare nyde en god middag med venner.

ANNONCE
Del

Seneste nyt