Magasinet M!

'Ghost in the Shell' er ægte cyberpunk på film - nå, ja, og så er Scarlett pissefræk!

Scarlett Johansson giver den alt, hvad hun har i kropsnære kostumer og hæsblæsende cyber-action i den seneste amerikanske udgave af traditionel japansk manga.

Originaltitel: Ghost in the Shell
Instruktør: Rupert Sanders
Medvirkende: Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Takeshi KitanoSpilletid: 107 minutter
Premieredato: 6/4 2017

4/6

Scarlett Johansson spiller hovedrollen i den nye sci-fi-film Ghost in the Shell, som er den amerikanske - og traditionen tro - ikke helt lige så gode udgave som den originale, japanske historie.

Hun er den første af slagsen. Et menneske, reddet fra døden og transformeret til den perfekte maskine - udviklet til at stoppe verdens farligste kriminelle. Og i sit helt utrolige body suit klatrer Major (Johansson) rundt på høje bygninger, slås mod terrorister og udkæmper den moderne cyberkrig.

Filmen er baseret på mangaserien fra 1995, oprindeligt skrevet af Shirow Masamune og efterfølgende filmatiseret af Mamoru Oshij. Den oprindelige serie er en fantastisk mangaklassiker med en helt usædvanlig historie, der i denne amerikanske indspilning er blevet noget "versterniseret" - aka ingen japanere. Som i virkelig ingen japanere. Til filmens fordel har man undgået at lave for meget om i historien og ellers koncentreret sig om at lave billeder, der bare brager afsted.

ANNONCE

Man kan bestemt ikke sige nej til, at filmen er godt lavet. Den udnytter fuldt ud det potentiale, som moderne Hollywood-teknologi besidder. Det største minus er dog, at filmens actionelementer er så klichéfyldte, at det i bund og grund føles som om, filmen er blevet lavet 20 år for sent. Så hvis du allerede har set The Matrix, Minority Report, A.I.: Artificial Intelligence, Blade Runner, RoboCop og senest Westworld på HBO, så vil Ghost in the Shell sandsynligvis kun virke som en film, der bare genbruger alt det, du elsker fra de gamle klassikere.

Med Pilou Asbæk som sidekick

Filmens omdrejningspunkt Major er et produkt af virksomheden Hanka Corporation, der udvikler robotter og digitale forsvarssystemer i et futuristisk New Port City. Med sig har Scarlett Johansson endnu en gang danske Pilou Asbæk, som du sikkert har spottet i både Borgen og i Game of Thrones (Asbæk spillede også sammen med Johansson i filmen Lucy fra 2014). Karisma skal man lede længe efter, men han udgør alligevel et godt sidestykke, hvis karakter også formår at være filmens (meget minimale) humoristiske indslag - på den gode måde!

Selve historien har instruktør Rupert Sanders ikke valgt at lave synderligt om på i forhold til den originale. Noget, der i den grad klæder filmen. Major dykker langsomt ned i sin fortid som menneske, og det er ultimativt denne indsigt, der får hende til at fungere. Det er dog tydeligt, at det først og fremmest er den visuelle fortælling, som Sanders har været interesseret i at skabe. Der er ikke et eneste øjeblik i filmen, hvor øjet får lov til at kede sig. Den har fået hele armen, når det gælder CGI, og så er den desuden også en sjælden 3D-fornøjelse. Og der skal altså alligevel noget til.

ANNONCE
UIP - 'Ghost in the Shell' er ægte cyberpunk på film - nå, ja, og så er Scarlett pissefræk! UIP

Scarlett Johansson på autopilot

Der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at Scarlett Johansson er en brilliant skuespillerinde. Derfor er det en skam, at man ikke rigtigt har formået at forme hendes karakter på en måde, så publikum fascineres og drages af de dilemmaer, som Major står overfor. Desværre er Johansson primært instrueret til at se forvirret ud - forståeligt nok - men det resulterer i en flad hovedrolle, der nærmer sig grænsen til det kedelige. Derfor er det også heldigt, at man har castet Johansson, der får liv i publikum, når hun i sin hudfarvede dragt smadrer ind gennem vinduer i slow motion. Kan man bede om mere end en nøgen Johansson i slow mo?

Det er som sagt ikke skuespillerens skyld, at det ikke fungerer helt. Der er ganske enkelt lagt for lidt fokus på det indre i karakteren, og hvis man går op i sådan noget stads med karakterudvikling, så vil man helt klart mærke, at der bare er noget, der mangler. Og vi ved jo, at Johansson kan. Vi har set hende gøre det i Under the Skin, i Lucy og også i Avengers-filmene. 

Kort sagt bidrager filmen ikke med meget nyt til genren, men er utvivlsomt en fest for øjet, som alle sci-fi-fans vil elske. Det er ægte, solid cyberpunk, og du skal være lidt af et skarn, hvis du ikke lader dig rive med.

Leveret af KULTBOX.dk.

ANNONCE
Del

Seneste nyt