Magasinet M!

Håndholdt skræk og rædsel: 5 found-footage-gyserfilm du højst sandsynligt ikke har set

Et lavt budget og håndholdt kamera er kendetegnene for found-footage-horror-genren. Hvor mange af disse fem VIRKELIG uhyggelige film har DU set?

Håndholdt skræk og rædsel: 5 found-footage-gyserfilm du højst sandsynligt ikke har set

Den ikoniske Cannibal Holocaust (billedet) vakte i 1980 forargelse verden over grundet være dens ekstreme realisme, voldtægter og massive antal af virkelige dyreslagtninger (en skildpadde får blandt andet skåret sit skjold af - mens den stadig er i live). Den blev bandlyst i flere lande, men er i dag kult i de fleste horror-kredse. Samtidig blev der skabt en subgenre inden for gyserverdenen, som kom til at hedde 'found-footage-horror'. 

Den mest berømte inden for genren er utvivlsomt The Blair Witch Project, der i 1999 fik flere (dumme) folk til at tro, at det var virkelige optagelser, som var blevet klippet sammen til en film. Med Adam Wingards sequel til netop The Blair Witch Project, Blair Witch, bliver found-footage-gyseren taget til nye højder, da den indeholder noget af det mest intense og skrækindjagende, undertegnede nogensinde har set. Dykker man ned i genren findes der mange gemte - og sindssygt skræmmende - skatte. Vi giver dig her fem af slagsen, du sandsynligvis ikke har set.

ANNONCE
Håndholdt skræk og rædsel: 5 found-footage-gyserfilm du højst sandsynligt ikke har set
Creep (2014)

Instruktør: Patrick Brice

Med: Patrick Brice og Mark Duplass

Hvorfor: Duplass-brødrene er kendte for at lave Indie-film med stort I. Og med Creep har Mark Duplass sammen med kollegaen Patrick Brice skabt en både god, effektiv og vanvittigt psykologisk, lille horror-film. I Creep får Duplass' karakter, Josef, lokket en fotograf ud til sit hjem via en lovende annonce på Craigslist (amerikansk annonce-site, red.). Alt er selvfølgelig ikke, som det i første omgang ser ud til at være. Creep sætter et vaskeægte mareridtsscenarie op for alle, der nogensinde har mødt en person online. Det går langsomt, men er møghamrende spændende. Og så vil slutscenen med sikkerhed hjemsøge dig i lang tid, når først du slukker for dit TV.

ANNONCE
Håndholdt skræk og rædsel: 5 found-footage-gyserfilm du højst sandsynligt ikke har set
The Bay (2012)

Instruktør: Barry Levinson

Med: Will Rogers, Kristen Connolly, Kether Donohue

Hvorfor: En meget effektiv film, der kombinerer forskellige kilder af billedmateriale. Bottomline er, at alt det, du ser, er blevet konfiskeret af regeringen og lækket online til offentligheden. Det er billeder, der dokumenterer opstandelsen af en muterende parasit, der æder og breder sig via mennesker og overtager en hel by. The Bay er ikke for sarte sjæle, da den oftest er mere ulækker end skræmmende. Men det, at du kun ser fragmenter fra hele miseren, gør, at du fornemmer det kaos, der hersker i det lille samfund. Det er i hvert fald en fin tilføjelse til den legendariske instruktør Barry Levinsons CV, som ellers er mest kendt for film som Sleepers, Rain Man og Good Morning, Vietnam.

ANNONCE
Håndholdt skræk og rædsel: 5 found-footage-gyserfilm du højst sandsynligt ikke har set
The Taking of Deborah Logan (2014)

Instruktør: Adam Robitel

Med: Jill Larson, Anne Ramsay, Michelle Ang med flere

Hvorfor: Gamle mennesker er i vores verden generelt uhyggelige. Men sjældent er de set mere skræmmende end i The Taking of Deborah Logan - en film, der handler om en studerende, der som afgangsprojekt får lov at dokumentere en kvindes kamp med Alzeimers på film, men som finder ud af, at der er noget langt mere skræmmende på spil. Filmen er et innovativt take på subgenren, hvor intet er forudsigeligt.

ANNONCE
Håndholdt skræk og rædsel: 5 found-footage-gyserfilm du højst sandsynligt ikke har set
Willow Creek (2013)

Instruktør: Bobcat Goldtwait

Med: Alexie Gilmore, Bryce Johnson, Laura Montagna med flere

Hvorfor: Willow Creek er åbenlyst inspireret af The Blair Witch Project; den handler om folk, der tager ind i en skov for at finde sandheden bag en mærkelig skrøne og finder ud af, at virkeligheden er meget værre, end de havde drømt om. 

Det er en tilbageholdende affære, hvor uhyggen sniger sig langsomt ind på dig, som vores hovedpersoner kommer tættere på sandheden - i dette tilfælde, om det mytologiske abelignende monster Big Foot virkelig eksisterer. Særligt et 15 minutter langt long-take, der udelukkende foregår inde i et telt, er et bevis på, at man med få midler kan skabe en stemning, der er langt uhyggeligere end alverdens 'jump scares'. 

Willow Creek handler som sådan ikke om Big Foot, men mere om den mystik, der omgiver den sagnopspundne skabning, og frygten for det ukendte. En ting, der i sig selv er meget værre end det egentlige monster. 

ANNONCE
Håndholdt skræk og rædsel: 5 found-footage-gyserfilm du højst sandsynligt ikke har set
V/H/S (2012)

Instruktør: Adam Wingard, David Bruckner, Ti West, Glenn McQuaid, Joe Swanberg og Radio Silence.

Med: Simon Barret, David Bruckner, Nicholas Tecosky med flere.

Hvorfor: Originaliteten er ikke lige frem det, der er i højsædet, når vi snakker found-footage-film. Men det lavede V/H/S i 2012 om på. Den består af små kortfilm, hvor af de fleste er yderst vellavede, sadistiske og skræmmende! Og lad dig ikke narre af filmens ringe billedkvalitet. For V/H/S er sprængfyldt med fede effekter. Det, at den er filmet med et oldschool-videokamera (lige på nær en scene, der er optaget på et webcam) giver found-footage-genren et nyt aspekt, da du ofte sidder med fornemmelsen af, at kortfilmenes monstre stirrer direkte ind i din sjæl. Der er desuden blevet lavet både en 2'er og en 3'er, men som med så mange andre film-franchises, er den første bedst.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE