Magasinet M!

Hader du andres smasken og vejrtrækning? Så har du måske denne psykiske lidelse

SMASK SMASK SMASK SMASK! STOOOOOOOP!

Den er god nok. Du er måske syg i bøtten, hvis du er ved at gå ud af dit gode skind, hver gang du spiser sammen med dine kollegaer. Okay, syg i bøtten er måske så meget sagt, men der findes et navn for den lidelse, det rent faktisk er at have lyst til at smække en person i gulvet, hvis han/hun smasker lidt, når spaghetti-kødsovsen skal fortæres i frokostpausen. Lidelsen hedder misophonia og kommer sig af en hjerneabnormitet ifølge forskere ved Newcastle University. En ting, som mange mennesker rent faktisk døjer med. Men vi snakker altså ikke kun om, at de hader personer, der spiser. Nej, det kan også være høje vejrtrækninger eller gentagne 'kliks' med en kuglepen. Altså de fleste høje lyde, der ikke vil gå "normale" mennesker på.

Det skriver sitet Unilad.

Ifølge en rapport i journalen Current Biology har videnskabsmænd fundet frem til, at scanninger af misophonia-lidende viste forandringer i hjerneaktiviteten, når en høj lyd blev hørt. Rapporten viste også billeder af hjernen, hvor folk med misophonia havde en abnormitet i det limbiske system, der også kaldes for den emotionelle hjerne. Det medførte altså, at deres hjerner overstyrede, når de hørte individuelle 'trigger'-lyde.

ANNONCE
Hader du andres smasken og vejrtrækning? Så har du måske denne psykiske lidelse

Lydene var også ansvarlige for en øget hjerterytme og fremkaldte sved hos flere af de lidende.

Tim Griffiths, professor i kognitiv neurologi ved Newcastle University og University College London, siger ifølge Unilad:

- Jeg var selv skeptisk, indtil vi så patienter i klinikken og forstod, hvor vanvittigt ens funktionerne var. Jeg håber, at det her vil berolige de lidende.

Til studiet foretog forskerteamet en MR-scanning (magnetisk resonans-scanning, red.) af forsøgspersonernes hjerner for at måle hjerneaktiviteten hos folk med og uden misophonia, mens de lyttede til en lang række lyde.

Lyden blev kategoriseret som neutrale lyde så som regn, en travl café eller kogende vand, ubehagelige lyde som fx grædende babyer eller en råbende person og til sidst 'trigger'-lydene så som en, der trækker vejret eller spiser. Da personerne blev præsenteret for 'trigger'-lydene, afveg personerne med misophonia betydeligt fra dem, der ikke led af det.

Så næste gang du bliver irriteret over din kærestes vejrtrækning i soveværelset, kan du bare undskylde dig med, at du altså har en psykisk lidelse. Det forstår hun nok.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE