Magasinet M!

Halvårets 10 bedste film

Første halvår af 2015 har budt på en række virkelig gode biografoplevelser. Vi kårer her de 10 bedste.

Halvårets 10 bedste film

Der er for det meste kutyme for, at sidste års Oscar-kandidater i USA først rammer de danske biografer i starten af det følgende år. Og det har da også været tilfældet i år. Derfor er flere af årets film da også fra 2014.

Vi lægger ud med en række gode bobler (afbilledet), som desværre ikke nåede toppen: A Most Violent Year, Terminator Genisys, Mommy, Pride, Spy, Jurassic World, Leviathan, Wild Tales, Mr. Turner, BigHero6, Wild, Cobain: Montage of Heck, En Due Sad På En Gren Og Funderede Over Tilværelsen.

Klik videre for at se resten af listen.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

10: IT FOLLOWS

Vi ved, at den har fået blandede modtagelser af den danske presse såvel som jer derude. Men vi elskede It Follows. Det er en klassisk horror-fortælling, der spiller på alle facetter inden for genren. Den chokerer såvel som underholder. Du får intet forklaret, og handlingen er virkelig banal, men det gør ikke spor, da det simpelthen fungerer upåklageligt. Det er ingen overraskelse, at filmen er blevet sammenlignet med klassikeren Halloween, da fælles træk som musik og dagslys er slående. It Follows er klart årets åbenbaring.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

9: KINGSMAN: THE SECRET SERVICE 

Nok så traileren ud som en ekstremt fjollet version af James Bond på speed. Men ikke desto mindre fungerer det. En gadedreng bliver rekrutteret til en hemmelig spion-organisation og sat i hardcore oplæring, alt imens et forskruet computergeni planlægger et massemord for at udrydde bestemte DNA'er. Det kan godt være, det lyder dumt, men sammenspillet mellem veteran Colin Firth og den forholdsvis grønne skuespiller Taron Egerton er simpelthen en sand fornøjelse.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

8: AVENGERS: AGE OF ULTRON

Vores anmelder spurgte sig selv, om efterfølgeren til den sindssygt populære 1'er nu kunne leve op til forventningerne, inden han satte sig i biografsædet. 2 ½ timer senere var han nået til en ganske klar konklusion: Ja, for satan da! Age of Ultron fortsætter i samme hæsblæsende tempo, hvor den første film slap, og filmen skuffede på ingen måde fans af Marvel. Du kan læse vores 6-stjernede anmeldelse her.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

7: UNDER THE SKIN

Jonathan Glazers mystiske sci-fi-film om en alien, der tager form som en sexet kvinde (Scarlett Johansson), og æder mænd i et mørkt, goldt og trist Skotland er en krævende omgang. Men lader du dig forføre af filmens visuelle og lydmæssige bombardement, venter der dig en stor, abstrakt og surrealistisk filmoplevelse, som blandt andet byder på full frontal nudity af Scarlett.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

6: AMERICAN SNIPER

American Sniper ligner ved første øjekast en omgang krigspropaganda fra Clint Eastwoods side (manden er jo glødende republikaner). Men efter at have set det menneskelige krigsdrama om den bedste amerikanske finskytte i historien, Chris Kyle, der føler sig hjemme på slagmarken og fremmedgjort og utilpas sammen med familien, kommer du på andre tanker. Clinten formår at holde en fin balancegang mellem det patriotiske og det psykologiske, uden at det på noget tidspunkt forfalder til at blive kvalmt og sentimentalt.

Bradley Cooper er fabelagtig som Chris Kyle, der hele tiden veksler mellem at hvile i sig selv og være yderst forstyrret.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

5: SELMA

Selma blev i den grad overset ved årets Oscar-uddeling, hvor Ava DuVernays historiske film om Martin Luther King kun vandt en pris for bedste sang (og det yderst fortjent!)

Filmen fokuserer på den episke rettigheds-march mellem Selma og Montgomery, hvor King - efter tre måneder med vold og uroligheder - endelig får Præsident Johnson til at underskrive den aftale, der sikrede sorte de samme stemmerettigheder som de hvide. Selma er en hård, men relevant omgang, der på intet tidspunkt bliver langtrukken på grund af en hamrende sikker instruktør og blændende skuespilpræstationer.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

4: FOXCATCHER 

Det kan godt være, at de, der havde forventet en intens sportsfilm med masser af action, blev skuffet. Men årets mest tragiske - og stadigt intense - fortælling indtil videre har instruktør Bennett Miller (Capote, Moneyball) stået for. Foxcatcher er den amerikanske drøm, der bliver gjort til det amerikanske mareridt, da den sindsforvirrede rigmand John du Pont (en uigenkendelig Steve Carrell i sin karrieres bedste rolle) tager Mark Schultz (en overbevisende Channing Tatum) under sine vinger i håb om at gøre ham til olympisk mester.

Miller beviser endnu en gang, at han mestrer at få det bedste ud af sine skuespillere (som han gjorde det med Philip Seymour Hoffmann i Capote og Brad Pitt og Jonah Hill i Moneyball), samt at han er en instruktør, der betragter begivenhederne på afstand, men samtidig fører det sikkert i mål.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

3: BIRDMAN

Måske bliver det en anelse indspist i Alejandro González Iñárritus film om en falleret teaterskuespiller, som prøver at gøre comeback på scenen med sin tidligere succeskarakter, Birdman. Men alt andet lige er Birdman en imponerende præstation på alle facetter.

Den vanvittige one-take-stil er spændende og nyskabende, mens Michael Keatons tilbagevenden til det store lærred er det bedste, der er sket i år (eller sidste!). Edward Norton og Emma Stone leverer desuden geniale birollepræstationer i en hektisk, men satirisk beskrivelse af Broadway.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

2: WHIPLASH

Hvem havde troet, at en film om en upcoming jazztrommeslager skulle indtage listens andenplads? Sikkert ikke mange. Men Whiplash har indtil videre været den helt store indie-overraskelse.

Det er historien om Andrew, der er førsteårselev på det fiktive, men autentiske musikkonservatorium, Shaffer, i New York. Her kommer han med i skolens bedste jazz-orkester, der ledes af den sadistiske, intimiderende og benhårde Terrence Fletcher (spillet af en fuldstændig vanvittig J.K. Simmons, der fortjent tog Oscaren for bedste birolle).

Klipningen, soundtracket, historien om, hvor langt man vil gå for at nå sit mål, og tempoet er helt eminent i en af de bedste indie-film i nyere tid, der samtidig sætter en sort, tyk streg under, at Hollywood har fået en ny stjerne i Miles Teller.

ANNONCE
Halvårets 10 bedste film

1: MAD MAX: FURY ROAD

Intet over og under George Millers nye Mad Max-film. Det er den mest hæsblæsende actionfilm, der er lavet i lang tid, og filmen indeholder et af de mest hjernedøde og dystopiske karaktergallerier nogensinde, hvor Tom Hardy tager sig af titelrollen. 

Hvem skulle have troet, at det var Miller selv, der skulle vække den oprindelige Mad Max-franchise til live igen, når han siden 1992 kun har lavet Babe: Den Kække Gris Kommer Til Byen og Happy Feet 1 og 2

Historien er nærmest ikke-eksisterende, men du bliver bjergtaget af de dragende ørkenlandskaber, de smukke kvinder og Charlize Therons karakter, Furiosa, der øjeblikkeligt har spillet sig helt op i superligaen af stærke, dominerende kvinderoller i Hollywood.

Mad Max: Fury Road kunne have endt som en fadæse, men tager i stedet ALLE stikkene hjem og mere til og ender som den største triumf i Hollywood i år indtil videre. En triumf, der bliver svær at overgå. Heldigvis har Miller annonceret, at han vil stå bag endnu en Mad Max-film.

Synes du, at der mangler nogle film? Eller er du uenig i nogle af filmene? Skriv din kommentar i kommentarfeltet nedenunder

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce