Magasinet M!

Har du en iværksætter i maven?

Går du rundt og drømmer om at starte op selvstændigt og blive din egen chef? Så er det bare om at gribe chancen og kaste dig ud i det! Vi giver dig her nogle gode råd til, hvad du skal overveje inden du tager springet og bliver selvstændig erhvervsdrivende.

Kan alle blive selvstændige?

Du kan blive selvstændig og starte din egen virksomhed inden for stort set alle fagområder og brancher, og med alle typer af uddannelsesbaggrunde. Det er i dag blevet relativt let og billigt at starte op som selvstændig. Digitaliseringen gør at du egentlig kun behøver en computer, telefon og internetforbindelse – i grove træk. Du skal bare lade den kreative iværksætter i maven komme frem, og bruge din opfindsomhed til at finde nye måder at tjene penge på. 

Det at starte en virksomhed op kræver ressourcer, økonomi, og ikke mindst viden om hvordan man begår sig om ny iværksætter. Du skal være indstillet på at arbejde en del i begyndelsen, måske 60-80 timer om ugen. Det påvirker ofte fritiden og familielivet, så det er vigtigt at dine omgivelser er indstillet på vilkårene.

Du skal tage initiativer, træffe beslutninger og kunne vejlede og lede andre. Du skal være forberedt på nederlag og skuffelser, og skal vide hvordan du skal lære og vokse af dette. Det er også en stor fordel hvis du har et overordnet kendskab til virksomhedsdrift.

En god forretningsplan er en god start 

Det vigtigste du skal gøre inden du går i gang med at starte din virksomhed op, er at få lavet en god og skarp forretningsplan. Din forretningsplan er i korte træk det der skal være den røde tråd for din karriere som selvstændig, og vil være den plan der skal ligge ved for alle fremtidige beslutninger for din virksomhed. En forretningsplan indeholder bl.a. idéen og baggrunden, produktet/servicen og konceptet, marked og kunder, handlings- og udviklingsplan, økonomi, osv. 

Jo mere detaljeret og udførlig din forretningsplan er, desto lettere bliver opstartsfasen for din virksomhed. 

Få styr på økonomien fra start

Ved ordet ’økonomi’ kan nogen få julelys i øjnene, mens det for andre kan være deres største udfordring og frygt ved at starte egen virksomhed. Uanset hvad, er det noget der skal være styr på fra start! Økonomien afhænger af en række forhold, bl.a. virksomhedens art og størrelse, samt ejerskabsformen. 

Der findes mange muligheder for at få økonomisk støtte, du kan finde mere information om denne hos fx Erhvervsstyrelsen eller på Vækstguiden.dk. 

Uanset om økonomi og regnskab skræmmer dig eller ej, så kan det være en god idé at overveje at få en hjælpende hånd til regnskabet, fx systemet Microsoft Dynamics 365 Business Central – en komplet forretningsløsning med ERP, CRM og Business Intelligence.

Systemet er udviklet til at assistere virksomheder på en lang række områder, fx salg, marketing, kundepleje, lagerstyring, osv. Microsoft Dynamics 365 er et system, der gør det lidt nemmere og sjovere at være iværksætter og drive en virksomhed. Det giver dig (og eventuelle medarbejdere) frihed til at ligge energi i det, der virkelig betyder noget. 

Tag en iværksætteruddannelse og vær godt klædt på

Iværksætteruddannelsen er særligt målrettet til at kvalificere dig til at planlægge og etablere din egen virksomhed. Du bliver sat ind i virksomhedslære og lærer at udarbejde en samlet forretningsplan. Uddannelsen er for alle ildsjæle, men kræver at du skal have en erhvervsrettet uddannelse eller praktisk erhvervserfaring. 

Uddannelsen tages ofte som deltidsuddannelse om aftenen, men kan også lægges i dagstimerne. Omfanget af undervisningen svarer til ca. et halvt arbejdsår. Du kan dog sagtens kaste dig ud i livet som iværksætter uden denne uddannelse. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce