M!

Har du lavet noget lort? Sådan fjerner du din pinlige fortid fra Google

Hvis din penis af uransagelige årsager dukker op som det første, når du googler dit navn, så se med her. Vi guider dig igennem, hvordan du fjerner dine pinlige billeder og informationer fra Google.

Du var så tæt på at få jobbet. Men virksomheden så sig nødsaget til at droppe dig, da de via Google havde fundet frem til, at du tidligere havde arbejdet som gigolo under dæknavnet Mr Xxxtra Large! "Pis", tænker du. "Den information var sgu da helt ovre på side 11 på Google. Hvordan skal jeg nogensinde få mig et job, når de tjekker det så meget til bunds?" Fat mod, der findes nemlig måder at få fjernet de pinlige informationer og billeder fra søgemaskine-giganten. Det kræver dog, at du gør en indsats.

Det fortæller karriererådgiver i Ingeniørforeningen, IDA, Lise Dan, til jobfinder.dk.

Hun siger, at en EU-dom i 2014 fastslog, at hvis du googler dit navn og skulle støde på oplysninger om dig selv, du ikke vil have, at andre skal læse, kan du have ret til at få dem fjernet.

- Du kan skrive til Google og anmode dem om at få oplysninger om dig selv fjernet. Men det er op til Google at vurdere, om det bliver fjernet eller ej i balancen mellem beskyttelsen af personlige oplysninger og ytringsfriheden, siger Lise Dan til jobfinder.dk og fortæller, at det også gælder for andre søgemaskiner som eksempelvis Bing.

Anmod Google om at få fjernet specifikke resultater

Når du anmoder Google om at fjerne specifikke ting om dig selv, skal du henvise til de konkrete resultater. Og så skal du selvfølgelig have en begrundelse for det.

Dine ønsker kan kun imødegås, hvis søgeresultaterne er forældede eller irrelevante - eksempelvis hvis du for mange år siden har begået en forbrydelse, og den nu er blevet forældet.

- Ting, der retligt er forældede, kan du bede om at få fjernet, men et debatindlæg, du selv har forfattet, kan være sværere at få væk. Giver Google dig ret i dit ønske om at få noget fjernet, vil de konkrete websites ikke længere komme frem, når nogen søger på dit navn, siger Lise Dan.

Det vil dog stadig være at finde på nettet, men bare ikke komme frem, når nogen søger på dit navn på Google.

iStock - Har du lavet noget lort? Sådan fjerner du din pinlige fortid fra Google iStock

Gør-det-selv-løsningen

En anmodning til Google er dog ikke det eneste, du kan gøre for at få fjernet følsomme oplysninger om dig selv. Du kan nemlig også selv slette nogle ting. Hvordan, kan du blandt andet se i en video lavet af DR.

Google overvåger dig nemlig i stor grad og ved meget om, hvad du laver på internettet. Eksempelvis hvis du er på ferie i Vestjylland - væk fra bopælen i København - og du gerne vil ud at spise på en restaurant, ja, så viser Google dig resultater for restauranter i nærområdet, når du søger på det. Det er dog en god idé at bruge en anden søgemaskine, hvis du ikke vil have, at Google skal følge med i alt det, du går og foretager dig.

- Du kan gå ind på history.google.com og fjerne de enkelte elementer. Du kan også gå ind i dine google-indstillinger og se, hvad Google tror, du er for en i forhold til det, du søger på. Google gætter på din alder og dine interesser og sender tilsvarende reklamer i din retning. Hvis du slår opt out til, så sender Google ikke længere reklamer for det, de tror, du er interesseret i, siger Lise Dan til jobfinder.dk.

Google har en placeringshistorik, hvor du kan se, hvor du fx har været på en bestemt dag eller i en bestemt periode. En ting, der bruges af politiet i deres efterforskning af sager. Er du ikke interesseret i, at Google skal vide noget om det, kan du slette det her.

Del