Magasinet M!

Harry Potter-spinoff er en visuel eksplosion af trolddom og fascinerende skabninger

David Yates og J.K. Rowling sejrer nok engang. Fantastiske Skabninger? og hvor de findes tager dig med ind i det genkendelige Harry Potter-univers, som både er fascinerende, mørkt og særdeles underholdende trods uanede mængder brug af CGI.

Originaltitel: Fantastic Beasts? and where to find them
Instruktør: David Yates
Medvirkende: Eddy Redmayne, Colin Farrell, Ezra Miller, Katherine Waterston med flere
Spilletid: 133 minutter
Premiere: 17/11 2016

4/6

Den skulle jo komme. En film med udgangspunkt i troldmanden Newt Scamanders lærebog, Fantastiske Skabninger? og hvor de findes, som er obligatorisk læsning for alle førsteårsstuderende på Hogwarts, og som J.K. Rowling selv skrev tilbage i 2001. Og ja, hvor der kan malkes, ja, der malker man. For tilbage i oktober kom det nemlig frem, at Fantastiske Skabninger? og hvor de findes bliver den første af fem film. Film nummer et er historien om den spæde begyndelse, hvordan Scamander skrev sin bog - og altså ikke en filmatisering af bogen (hvilket nok også ville blive lidt svært, når vi har med en opslagsbog at gøre). Og ja, man kan roligt sige, at David Yates fortsætter, hvor han slap med sin seneste Harry Potter-film. For Fantastiske Skabninger? og hvor de findes er særdeles vellykket.

ANNONCE

Vi skriver 1926. New York. Der er røre i troldmandsverdenen, da noget forstyrrer balancen mellem troldmændene og menneskene - kaldet NoMajs (Mugglere). Den mest frygtede troldmand, Gellert Grindewald, er forsvundet sporløst efter at have raseret det mest af Europa. Newt Scamander (Eddie Redmayne), en ung troldmand, ankommer til New York - hans sidste stop på hans verdensomspændende ekspedition, hvor han samler klodens mest fantastiske skabninger i sin magiske, men uskyldigt udseende rejsekuffert. 

Den intetanende NoMaj, Jacob Kowalski (Dan Fogler), kommer ved et uheld til at slippe nogle af Scamanders skabninger løs i storbyen, og spændingerne forværres. En ting, der ses som et alvorligt brud på det magiske hemmelighedsdekret, der får den tidligere Auror (mørkemagtsjæger), Tina Goldstein (Katherine Waterston), til at øjne chancen for at få sit gamle job som Auror tilbage. Skabningerne skaber kaos overalt i New York, og situationen udvikler sig så meget, at den truer med at åbne døren mellem de to verdener og give adgang til den fanatiske gruppe af NoMajs, Ny Salems Filantropiske Selskab, som kæmper en kamp for at afsløre den magiske verden. Direktøren for magisk sikkerhed i MACUSA, Percival Graves (Colin Farrell), skyder skylden på Newt og Tina, der gør, at de to må flygte sammen med Tinas søster, Queenie (Alison Sudol), og Jacob. Deres mission er nu atgenfange de fantastise, men også farlige skabninger for igen at bringe fred og ro i New York. Snart er de på kant med den magiske verdens mørkeste kræfter, hvilket kan forårsage altudslettende ødelæggelser mellem troldmændenes og menneskenes verdener.

Lyder det kompliceret? Det er det såmænd ikke, for som altid har J.K. Rowling, der selv står bag manuskriptet, gjort det spiseligt, så alle kan være med. Universet er simpelthen fantastisk, fascinerende og dybt underholdende på én og samme tid. Og David Yates, der også stod bag de sidste fire Harry Potter-film, har universet under huden, hvor han formår at udfolde sine kreative og visuelle idéer til fulde.

ANNONCE
© 2016 Warner Bros. Ent.  All Rights Reserved. Harry Potter and Fantastic Beasts Publishing Rights © JKR. - Harry Potter-spinoff er en visuel eksplosion af trolddom og fascinerende skabninger © 2016 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved. Harry Potter and Fantastic Beasts Publishing Rights © JKR.

For Fantastiske Skabninger? og hvor de findes er vitterligt en visuel eksplosion af effekter, kreaturer og magi, selvom nogen nok vil klandre filmen for at være én stor CGI-mudderpøl, der ingen respekt har over for visuelle kunstnere af den gamle skole. Og nå ja, jeg tog mig da også selv i på et tidspunkt at tænke: "Den løve der? den er virkelig ikke særligt fedt lavet". En ting, du må se for dig selv. Jeg vil dog vove at komme med den påstand, at uden CGI-effekter ville det have være umuligt at skabe sådan et forunderligt værk, som Fantastiske Skabninger? og hvor de findes netop er. Alligevel skeler jeg lidt til J.J. Abrams seneste og yderst vellykkede Star War-film, hvor CGI-effekterne var minimale, uden at det gik ud over effekterne. Men det er vel en smagssag.

En smagssag er det nok også, hvor vidt du rent faktisk synes, at Eddie Redmayne er en god skuespiller. Bevares, han vandt en Oscar for sin rolle som Stephen Hawking i 2014-filmen The Theory of Everything, ligesom han sidst var nomineret for sin rolle som den første kønsskifteopererede i The Danish Girl. Men jeg er af den holdning, at det virker som om, at Redmayne skal have proppet en karakter ned over sig, for at han for alvor kan udfolde sine evner som skuespiller. Og spørgsmålet er så, hvor mange der ikke er i stand til det? For når det ikke sker, så synes jeg egentlig, at Redmayne er ganske kedelig og middelmådig og altid har de samme nervøse træk. Præcist som det er tilfældet i Fantastiske Skabninger? og hvor de findes. Det er dog ikke noget, der her gør det helt store, da det er en film, der ikke skal ses for skuespillet, men for sit store, komplekse univers, du kanboltre dig i til en uendelighed og hele tiden opdage nye aspekter. Og ja, selvfølgelig for de fantastiske skabninger og de enkelte, men valvalgte Harry Potter-referencer, som du selvfølgelig selv må i biffen for at opleve.

ANNONCE
© 2016 Warner Bros. Ent.  All Rights Reserved. Harry Potter and Fantastic Beasts Publishing Rights © JKR. - Harry Potter-spinoff er en visuel eksplosion af trolddom og fascinerende skabninger © 2016 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved. Harry Potter and Fantastic Beasts Publishing Rights © JKR.

Hvor de sidste par Harry Potter-film tog sig selv meget seriøse, er det befriende, at Yates har genfundet formlen, hvor det mørke blandes med komiske indspark, og at det hele ikke bliver så selvhøjtideligt. Derfor ser jeg virkelig frem til de næste mange år i selskab med Yates' instruktørhånd og Rowlings pen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce