Magasinet M!

Her bliver du overvåget i løbet af dagen!

Du bliver overvåget uanset, hvad du gør - fra du køber en cola i den lokale 7-Eleven, til du tjekker ind i dit fitness-center. Følg M!'s journalist på en helt almindelig dag og se, hvor du selv bliver kigget over skulderen.

Her bliver du overvåget i løbet af dagen!

Det er en helt almindelig tirsdag. Fuldstændig som alle de andre. Jeg står op, læser nyheder, køber kaffe, tager toget, logger på min mail, skriver en opdatering på Facebook og så videre. Men er jeg nogensinde alene eller kigger Big Brother mig konstant over skulderen? Tag sølvpapirshatten på og tag med mig og overvågnings-ekspert Peter Lauritsen med ud i en hverdag, hvor selv mine - og dine - mindste bevægelser sætter deres tydelige digitale fodspor.

07:45 - Jeg står op, tænder fjernsynet og tjekker nattens nyheder på EB.dk.

Peter Lauritsen (PL): "Når du går på nettet, afsætter du en masse spor. Det gælder både for browserhistorikken, som andre med adgang til din computer kan se, men også for cookies, som holder øje med, hvad du laver. Hvis du har et Smart-TV - eventuelt med kamera indbygget - åbner du også op for, at de kan blive hacket, og at hackeren måske kan se, hvad er foregår i stuen via dit kamera. Jo mere vores fjernsyn bliver netbaserede, desto mere åbner vi op for, at vi afsætter elektroniske spor."

08:30 - Jeg går de 50 meter over til Hovedbanegården, hvor jeg køber en kop kaffe og en croissant i 7Eleven. Jeg betaler med Visa/Dankort.

PL: "Når du betaler med dit kort, vil banken kunne se det. 7Eleven vil også kunne se, at klokken det og det er det kort blevet brugt til at købe for eksempel en croissant. Man efterlader et spor af betalinger, og det er dem politiet bruger, hvis du for eksempel forsvinder. Eller hvis de skal efterprøve et alibi. Men politiet har kun adgang til dine oplysninger, hvis de får en dommerkendelse. Både i 7Eleven og på Hovedbanegården vil du også blive filmet af en masse overvågningskameraer, men medmindre du røver butikken, bliver de formentlig ikke brugt til noget."

ANNONCE
Her bliver du overvåget i løbet af dagen!

08:45 - Jeg registrerer mit Rejsekort, før jeg sætter mig i S-toget og kører til Nørreport, hvor jeg skifter til Metroen.

PL: "Man kan se, at dit Rejsekort har bevæget sig, når du tjekker ind og ud. Over tid vil firmaet bag derfor med nogenlunde sikkerhed kunne fastslå cirka, hvor du arbejder, hvem du besøger og hvor du dyrker sport. Udbyderen kan få nogle rejsemønstre, som de måske kan bruge til at give dig nogle gode rabatter eller indsætte færre tog på bestemte strækninger. Der er altid to sider af overvågning; den negative og positive. Og her kan man sige, at det er positivt, fordi registreringerne kan bruges til at gøre tingene bedre."

09:00 - Jeg er fremme ved Fasanvej St., hvor jeg lige husker, at jeg skal hæve nogle kontanter til chefen, som vandt et fodboldvæddemål.

PL: "Banken kan igen se, at du har hævet penge. Desuden vil du med stor sandsynlighed blive filmet, da det siden 2007 har været lovligt for bankerne at filme ned langs facaden udenfor. Jeg siger altid, at hvis man ikke vil filmes, skal man ikke snige sig langs murene. Man skal gå ude midt på vejen."

09:10 - Jeg låser mig ind på arbejde med nøglekortet.

PL: "Det er jo endnu et af de famøse plastickort. Din arbejdsgiver vil kunne se i en log, at har brugt kortet på det og det tidspunkt. På nogle arbejdspladser skal man bruge det flere steder, så her vil man kunne følge din gang rundt i bygningen. Desuden er der overvågningskameraer de fleste steder, så du bliver også filmet."

ANNONCE
Her bliver du overvåget i løbet af dagen!

09:15 - Jeg logger ind på computeren, tjekker og svarer på nogle mails, før jeg lige ser, om der er sket noget på Facebook.

PL: "Din arbejdsgiver vil kunne se, hvem du har sendt mails til. Principielt vil de også kunne læse dine mails, hvis de er interesserede i det. Facebook er en stor overvågning. De lever af at indsamle data, som de selv kan bruge eller sælge til annoncører. Desuden er Facebook jo egentlig også et sted, hvor vi overvåger hinanden. Det er en overvågningsverden, men det er jo noget, vi gør frivilligt, fordi vi synes, at det er sjovt og spændende. Din chef vil også - gennem IT-afdelingen - kunne se, at du har besøgt siden i arbejdstiden. Hvis han har oplyst om det, må han gerne tjekke dig elektronisk."

10:30 - Jeg bestiller et par togbilletter til vores næste nattelivsreportage. Jeg betaler med Visa/Dankort.

PL: "Her vil DSB selvfølgelig kunne se, at du har bestilt billetter med et bestemt kort og i et bestemt navn. Nu kender jeg ikke deres sikkerhedssystem, men man har jo i Nets-sagen set, at der kan sidde et broddent kar, som eventuelt vil kunne trække oplysninger ud om dig og måske misbruge dit kort. Uanset hvad afsender du informationer om dig selv."

12:00 - Efter frokost logger redaktionen ind på WiiU-konsollen og spiller det daglige spil Mario Kart 8.

PL: "Nintendo vil kunne se, at du er logget på, og hvilket spil du spiller. Det kan de sagtens bruge i markedsførings- eller salgsøjemed, da du formentlig har indtastet din email, dit navn og adresse, da du registrerede dig."

ANNONCE
Her bliver du overvåget i løbet af dagen!

13:00 - Jeg har en tid hos tandlægen, så jeg går derover og kører mit sygesikringsbevis igennem. Bagefter betaler jeg med mit Visa/Dankort.

PL: "Det, du er registreret på, er dit CPR-nummer. Der ligger oplysninger om din adresse, din fødselsdato og dit fulde navn. Det bliver kun kritisk, fordi der er rigtig mange registre, der er bundet op på personnummeret. For eksempel er dine patientjournaler tilgængelige for rigtig mange mennesker i sundhedsvæsnet, der kan slå dig op. Det er positivt, at de hurtigt kan komme til de oplysninger, hvis du bliver indlagt efter en alvorlig ulykke eller med en sygdom, men der er risiko for, at de kan blive misbrugt. Det kan være til at sælge oplysninger om en politiker, eller hvis du har en forsmået ekskæreste, der søger oplysninger på dig, som de fortæller andre. Det skal helst være så fortroligt som muligt, men der er en balancegang, fordi det ofte er vigtigt, at folk har adgang til det."

13:30 - Jeg er tilbage på redaktionen. Jeg arbejder på en artikel om PET, så jeg søger lidt på Google, kigger på deres hjemmeside og spørger mine venner på Facebook, om de kender nogen, der tidligere har været ansat.

PL: "PET skal have mistanke om, at du gør noget ulovligt, før de må sætte dig under overvågning. Men de kan godt, hvis de vil. Hvis der har været kabeltapning, som der muligvis har i NSA-sagen, vil det betyde, at de kan søge på buzzwords som Al Queda eller lignende. Men det er ikke nok, at du skriver en artikel om PET."

15:30 - Jeg læser en nyhed om, at en mand har siddet i fængsel i USA i 23 år, selvom han er uskyldig. Jeg skriver en kritisk opdatering om det på min Facebook-profil og deler nyheden på Twitter.

PL: "Vi ved ikke, hvad det er, de er interesserede i. Der er masser af mennesker, der skriver kritiske ting om USA, som sagtens kan rejse ind og ud af landet. Men der er ingen tvivl om, at NSA i princippet kan overvåge dig, hvis de er interesserede. På grund af den manglende åbenhed omkring deres overvågning, ved vi desværre bare ikke, hvad de er interesserede i - eller hvem de overvåger."

ANNONCE
Her bliver du overvåget i løbet af dagen!

17:00 - Jeg har set et godt tilbud på et mobilabonnement, så jeg bruger lige fem minutter på at skifte. Jeg oplyser mit cpr-nummer.

PL: "Hvad skal de med dit CPR-nummer? Er det virkelig nødvendigt, at de får det? Desuden vil dit teleselskab nu kunne følge dine bevægelser rundt i byen via de forskellige master. De er også siden 2006 pålagt at registrere dine opkald og sms'er i en log. Det samme gælder din internetudbyder. Du kan selvfølgelig også selv bruge mobilen til at overvåge. Der findes masser af programmer, der kan følge dine børn eller din kone, hvis du installerer dem."

17:10 - Jeg deltager i en konkurrence om at vinde et fladskærms-TV online. De skal bare bruge mit navn, min mail og mit telefonnummer.

PL: "Ofte siger du i sådan et tilfælde også ja til at modtage tilbud, nyhedsbreve eller lignende. De får jo en masse oplysninger fra dig, som de kan bruge til at kontakte dig eller sælge til andre."

18:00 - Jeg er hjemme igen og tager lige et spil Fifa 14 online på min PS4, inden jeg skal spise.

PL: "Udbyderen - altså Sony - vil formentlig kunne se, at du spiller, hvor du spiller henne og så videre. Personen, du spiller imod, vil blot kunne se din nationalitet og dit brugernavn. Men der var jo en sag for nogle år siden, hvor Sony blev hacket og der blev stjålet en masse brugerinformationer. Det er altid en risiko på nettet."

ANNONCE
Her bliver du overvåget i løbet af dagen!

19:30 - Efter aftensmaden skal jeg mødes med nogle venner i Nyhavn. Jeg tager S-tog og Metro og bruger Google Maps til at finde baren.. Undervejs tjekker jeg lige min Facebook og mail på telefonen og spiller Wordfeud med min bror.

PL: "Jamen, så bliver du igen registreret via Facebook, Rejsekort, mail og telefon. Med Google Maps siger du jo også ja til, at de må bruge din placering, så de kan i princippet følge din præcise færden. Apps er meget forskelligt, men du oplyser formentlig en mail i forbindelse med, at du opretter dig som bruger. Så den kan de bruge til at tilbyde dig nye produkter. Generelt vil selskaberne gerne have så meget information som overhovedet muligt. Og det giver du dem lov til. Får noget tid siden fik en ejendomsmægler adgang til al Facebook-information, da han tilbød kærestepar et hus, hvis de blev gift og gav ham adgang til deres Facebook. Der er også mange sider, der bruger login via Facebook. Det giver Facebook en masse oplysninger om, hvad du bruger din tid på, så de kan målrette tilbud til dig via deres annoncører."

23:00 - Jeg går hjem ad Strøget, over Rådhuspladsen og ad Vesterbrogade, da det er lunt. Jeg køber lige en snack i 7/11, hvor jeg betaler med Visa/Dankort.

PL: "På de første 150-200 meter af Strøget har politiet opsat 34 kameraer, så der bliver du i den grad overvåget. De overvåger dog ikke hele tiden, men bruger dem i stedet aktivt, hvis de får en melding om et eller andet. Man kunne dog godt forestille sig, at ville sætte folk til at overvåge via kameraerne i forbindelse med for eksempel fodboldkampe. I Jomfru Ane Gade i Aalborg bruger de dog ofte overvågning. Men typisk får de et opkald først, hvorefter de bruger kameraerne til at se, hvad der er sket. Eller til at styre deres betjente det rigtige sted hen."

00:30 - Efter at have set lidt fjernsyn og tjekket mails, nyheder og diverse hjemmesider, går jeg i seng. Jeg falder i søvn, mens jeg ser en serie på Netflix.

PL: "Netflix er jo et rigtig godt eksempel på en positiv overvågning. Ved hjælp af dine indtastninger og de serier og film, du ser, kan den jo foreslå, hvad du måske skal se næste gang. Den laver i og for sig en profil af dig via dine valg. iTunes gør det også - og det er jo meget rart, at man på den måde kan høre om nye sange eller serier, som man ellers ikke lige ville have set. Rigtig meget overvågning er faktisk til for at gøre det nemmere for dig."

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce